Η υπερφιλόδοξη «συσκευή του μέλλοντος» που κατέληξε σε κομπίνα 650.000 ευρώ

Ήταν το 2014 όταν ο Jeffrey Tschiltsch άνοιξε μια σελίδα στην πλατφόρμα χρηματοδότησης Indiegogo που έδειχνε το μέλλον τόσο των smartphones όσο και του κόσμου της πληροφορικής.

Dragonfly Futurefön το λέγανε και δεν ήταν παρά ένα υβρίδιο κινητού και υπολογιστή, μια λεπτή και μικρή οθόνη αφής που προσαρμοζόταν πάνω σε ένα laptop dock, το οποίο ξεδιπλωνόταν στη στιγμή αποκαλύπτοντας μια δεύτερη οθόνη και ένα πληκτρολόγιο κανονικού μεγέθους!

Το καινοτόμο σύστημα έτρεχε τόσο Windows όσο και Android και ο δημιουργός του, ένα startup που λεγόταν IdealFuture, υποσχόταν πως η συσκευή θα αντικαθιστούσε το τηλέφωνο, το laptop και την ταμπλέτα σου στην καταπληκτική τιμή των 715 ευρώ. Ο Tschiltsch κατέθεσε αμέσως προκαταβολή 200 δολαρίων.

Πέντε χρόνια αργότερα, ο Tschiltsch δεν θα είχε ακόμα το Futurefön στα χέρια του. Αντιθέτως, θα βρισκόταν σε μια δικαστική αίθουσα του Ιλινόις καταθέτοντας κατ’ εντολή του FBI, το οποίο ισχυριζόταν πως η συσκευή δεν ήταν παρά το τελευταίο βήμα σε μια επιχείρηση εξαπάτησης του κόσμου που κρατούσε πάνω από μια δεκαετία και είχε φάει κοντά στα 5 εκατ. δολάρια.

Ο Tschiltsch ήταν ένας μόνο μεταξύ των υποστηρικτών του Indiegogo που λένε πως ο δημιουργός του Futurefön, Jeff Batio, τους εξαπάτησε με μια μακρά σειρά ψεμάτων. Αυτό το υπερφορητό notebook με τη διπλή οθόνη που θα απλοποιούσε κατά πολύ την τεχνολογική μας καθημερινότητα με το ανεξάρτητο Android phone των 7 ιντσών δεν υπήρξε ποτέ.

Η κομπίνα ήταν τόσο καλά σχεδιασμένη που όταν ο Tschiltsch «τιτίβισε» κάποια στιγμή τις αμφιβολίες που είχε, του τηλεφώνησε αμέσως κάποιος από την IdealFuture για να τον καθησυχάσει πως «όλα είναι έτοιμα». Το μόνο πρόβλημα; Πως η σελίδα ήταν γεμάτη από μακέτες και 3D μοντέλα, δεν είχε ωστόσο ούτε μία φωτογραφία του πραγματικού προϊόντος.

Παρά τις αμφιβολίες, η εκστρατεία στην πλατφόρμα χρηματοδότησης πήγε κάτι παραπάνω από καλά: 10.000 δολάρια ζητούσε η IdealFuture για να φέρει στην αγορά το καινοτόμο προϊόν και είχε μαζέψει 726.000 δολάρια (650.000 ευρώ)! Μέχρι τα μέσα του 2016 ωστόσο όλοι υπέθεταν πως το πράγμα ήταν απάτη και έκλαιγαν απλώς τα λεφτά τους.

Και το πράγμα θα έμενε πιθανότατα εκεί αν δεν άρχιζε να ψάχνει το πράγμα ένας πράκτορας του FBI. Ο οποίος μέχρι το 2018 είχε δέσει την υπόθεση και καλούσε πια τους εξαπατημένους υποστηρικτές να καταθέσουν στο δικαστήριο. Ο Batio δεν είχε εξαπατήσει απλώς τον κόσμο τρώγοντας αυτές τις 725.000 δολάρια, αλλά οι απάτες του απλώνοντας σε μια περίοδο 13 ετών και τα στοιχεία έδειχναν πως είχε φάει πάνω από 5 εκατ. δολάρια από εύπιστους επενδυτές.

Η υπόθεση άρχισε να εκδικάζεται αργότερα μέσα στη χρονιά και έκλεισε πρόσφατα, με τον Batio να καταδικάζεται για 12 κακουργήματα, καθένα εκ των οποίων επισύρει μέγιστη ποινή 20 ετών. Η τελική ποινή θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο.

Σχετικά Νέα