Η Xerox εγκαταλείπει τα σχέδια επιθετικής εξαγοράς της HP Inc

Η Xerox Holdings Corp απέσυρε την πρόταση ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων (σε μετρητά και μετοχές) για την εξαγορά των τμημάτων PC και εκτυπωτών της HP Inc, υπό το βάρος του ξεσπάσματος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Της τελικής απόφασης εκ μέρους της Xerox είχε προηγηθεί, εντός του Μαρτίου, απόφαση αναβολής συνάντησης με τους μετόχους της HP. Σύμφωνα με το Reuters η “οπισθοχώρηση” της Xerox θα πρέπει να θεωρείται νίκη του διευθύνοντος συμβούλου της HP, Enrique Lores, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με την πρόταση επιθετικής εξαγοράς όταν ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας τον περασμένο Νοέμβριο.
Αντίστοιχα, θα πρέπει να θεωρείται ήττα για τον CEO της Xerox, John Visentin, ο οποίος ανέλαβε τις τύχες της εταιρείας το 2018 ενώ προηγουμένως είχε διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος τόσο της Hewlett Packard όσο και της IBM. Προφανώς ήττα ήταν και για τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Carl Icahn ο οποίος με την σειρά του κατέχει σημαντικά μερίδια στο μετοχικό κεφάλαιο και των δύο κολοσσών και ωθούσε τις δύο πλευρές προς την λύση της συγχώνευσης.
“Ενώ είναι απογοητευτικό για εμάς να πάρουμε την συγκεκριμένη απόφαση, δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των εργαζομένων μας, των πελατών μας, των συνεργατών μας και των μετόχων μας σαν μια ευρύτερη αντίδραση απέναντι στην πανδημία, πάνω και πέρα από κάθε άλλη σκέψη” αναφέρεται στην ανακοίνωση της Xerox.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πάντως η θέση της εταιρείας ότι η πιθανή συγχώνευση με την HP θα έφερνε μακροχρόνια σημαντικά οικονομικά αλλά και στρατηγικά οφέλη. Αναλυτές θεωρούν ότι η κρίση που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός αποτελεί την αφορμή απόσυρσης της πρότασης εξαγοράς, ενώ η επόμενη πιθανή ευκαιρία της Xerox να ασκήσει πίεση στην HP είναι την άνοιξη του 2021, όταν και θα συγκληθεί η επόμενη συνεδρίαση των μετόχων της HP.
Από την πλευρά της η HP στην δική της ανακοίνωση ευχαριστεί “μετόχους, συνεργάτες, πελάτες και εργαζόμενους για τις προσπάθειες που κατέβαλλαν και για την συνεχιζόμενη υποστήριξη προς την εταιρεία, καθόλη την διάρκεια της συγκεκριμένης διαδικασίας”.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Xerox όσο και η HP είδαν τις δραστηριότητές τους να δοκιμάζονται με το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αν και η δεύτερη εμφανίζεται πιο ανθεκτική καθώς με την μεταφορά των επαγγελματικών δραστηριοτήτων πολλών σε οικιακούς χώρους έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών και εξοπλισμού γραφείου (συμπαγείς εκτυπωτές κλπ). Ενδεικτικό είναι ότι οι μετοχές της Xerox έχουν χάσει περισσότερο από το μισό της αξίας τους ενώ οι απώλειες της μετοχής της HP είναι στο 25%.

Σχετικά Νέα