Η Βενεζουέλα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Βενεζουέλα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με 103 ψήφους επί 193 χωρών, εκλογή που κατακρίθηκε από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από την αντιπολίτευση της χώρας. Στη δεύτερη έδρα της Λατινικής Αμερικής εξελέγη η Βραζιλία, ο πρόεδρος της οποίας εκφράζει συχνά και ανοικτά την περιφρόνησή του για την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η συμμετοχή της Βενεζουέλας και της Βραζιλίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είναι ένα βήμα πίσω για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή», είπε ο δικηγόρος της οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Provea, στη Βενεζουέλα, Ροντόλφο Μόντες ντε Οκα. Νωρίτερα φέτος, η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση-κόλαφο για τη Βενεζουέλα, περιγράφοντας βασανιστήρια και εκτελέσεις. Σε μια έμμεση παραδοχή ότι η χώρα φυλακίζει ανθρώπους για πολιτικούς λόγους, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε πρόσφατα την αποφυλάκιση 24 «πολιτικών κρατουμένων». «Η εκλογή της Βενεζουέλας είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο των αμέτρητων θυμάτων που βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από κυβερνητικές δυνάμεις», είπε ο υποδιευθυντής της οργάνωσης Human Rights Watch, Φιλίπ Μπολοπιόν.

Σε ό,τι αφορά τη Βραζιλία, οι ανησυχίες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδεινώθηκαν μετά την εκλογή του Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος θεωρεί ότι ολόκληρες κατηγορίες ανθρώπων, όπως οι ομοφυλόφιλοι και οι κάτοικοι των φυλών του Αμαζονίου, δεν έχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Μπολσονάρο έχει κατ’ επανάληψιν επαινέσει τους βασανιστές της βραζιλιάνικης χούντας και έχει ενθαρρύνει τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να προχωρούν σε εξωδικαστικές δολοφονίες.

Την αφρικανική ήπειρο εκπροσωπεί στο συμβούλιο η Λιβύη, εμπόλεμη χώρα στην οποία καταπατούνται με τον χειρότερο τρόπο τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών. Επίσης, την Αφρική εκπροσωπούν η Μαυριτανία, το Σουδάν και η Ναμπίμπια. Από την ομάδα των «δυτικών χωρών» εξελέγησαν στο συμβούλιο η Γερμανία και η Ολλανδία, ενώ στην Ασία – Ειρηνικό, το Ιράκ έχασε από την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ινδονησία και τα Νησιά Μάρσαλ. Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν το συμβούλιο τον Ιούνιο, κατηγορώντας τα μέλη που τάσσονται κατά του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα