Η Τουρκία, οι τζιχαντιστές της Συρίας και η παράνομη οριοθέτηση ΑΟΖ

Βιάζεται η Τουρκία να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τους τζιχαντιστές στη Συρία, ευελπιστώντας πως μέσω του ελέγχου της προσωρινής κυβέρνησης της Δαμασκού θα υλοποιήσει τα επεκτατικά της σχέδια για τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Αυτό διατύπωσε ξεκάθαρα ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα: «Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, τα αρμόδια όργανα θα τοποθετηθούν σχετικά με μια Συμφωνία Ναυτιλιακής Αρχής, που στοχεύει στην προστασία των συμφερόντων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Γαλάζια Πατρίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, προχώρησε στις λεπτομέρειες:

«Η συμφωνία για τις θαλάσσιες αρχές θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και τη δικαιοδοσία τόσο της Συρίας όσο και της Τουρκίας όσον αφορά την έρευνα πετρελαίου και υδρογονανθράκων, ενώ οι δύο χώρες θα μοιραστούν ή θα επεκτείνουν κάθε είδους εξουσία, σεβόμενες το διεθνές δίκαιο».

Η Άγκυρα επιδιώκει άμεσα τετελεσμένα με την προσωρινή κυβέρνηση της Συρίας. Ο ηγέτης της χώρας, Αλ Τζουλάνι, έχει τοποθετήσει σε θέσεις-κλειδιά υπηκόους που εκπαιδεύτηκαν σε τουρκικά θεολογικά ιδρύματα. Ενδεικτικά, οι επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας είναι ο Άσαντ Αλ Σιμπάνι και ο Μουρχάφ Αμπού Κουάσρα αντίστοιχα, αμφότεροι πρώην τζιχαντιστές που πέρασαν μεγάλο διάστημα στην Τουρκία. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, ο Αλ Σιμπάνι σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Sabahattin Zaim, ενώ ο Αζάμ Γκαρίμπ, απόφοιτος θεολογικής σχολής στην Τουρκία, διορίστηκε κυβερνήτης του Χαλεπίου.

Είναι φανερό ότι πολλά μέλη της προσωρινής κυβέρνησης και γραφειοκράτες της Συρίας έχουν λάβει τουρκική εκπαίδευση.

Κυπριακή Αντίδραση

Η απόπειρα της Άγκυρας να οριοθετήσει ΑΟΖ με την προσωρινή κυβέρνηση της Συρίας προκάλεσε έντονη αντίδραση από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε: «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και αξιολογούμε την κατάσταση από την πρώτη στιγμή. Κάθε ενέργεια που αμφισβητεί ή παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα σε διεθνές επίπεδο».

Ενεργειακές Προοπτικές και Οικονομική Συνεργασία

Η Τουρκία προωθεί την αναβάθμιση των συριακών υποδομών, στοχεύοντας στην οικονομική αλληλεξάρτηση. Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δήλωσε πως η Άγκυρα σκοπεύει να παρέχει 300 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας στη Συρία, αντιμετωπίζοντας το ενεργειακό ζήτημα της χώρας. Παράλληλα, επανέρχεται στο προσκήνιο ο αγωγός φυσικού αερίου Κατάρ-Τουρκίας, έργο που είχε «παγώσει» λόγω της άρνησης της Συρίας να επιτρέψει τη διέλευσή του.

Ο αγωγός, μήκους 1.500 χιλιομέτρων, θα διασχίζει Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Συρία και Τουρκία, καταλήγοντας στην Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας. Με δυναμικότητα 30 δισ. κυβικών μέτρων, θα ενισχύσει την ενεργειακή θέση της Τουρκίας.

Στρατηγικό Προπύργιο

Η Τουρκία φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Συρία σε πύλη προς τον νεο-οθωμανισμό, καθιστώντας την στρατηγικό προπύργιο στη Μεσόγειο. Οι φήμες για ναυτική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, που περιλαμβάνει τουρκικές βάσεις σε Λαττάκεια και Ταρτούς, ενισχύουν αυτή τη στρατηγική. Παράλληλα, η Τουρκία φέρεται να εξετάζει τη συνεργασία με τη Ρωσία σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να μεταβάλει τις ισορροπίες όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον Ερντογάν να επιδιώκει την αποκατάσταση της τουρκικής επιρροής στα πρώην οθωμανικά εδάφη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα