Η Τουρκία μπλοκάρει την άμεση ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Μπλόκο» στην αρχική απόφαση του ΝΑΤΟ να επεξεργαστεί το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη συμμαχία βάζει η Τουρκία.

Όπως μετέδωσαν οι Financial Times: «Η Τουρκία ανάγκασε το ΝΑΤΟ να αναβάλει την αρχική του απόφαση να επεξεργαστεί το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία, θέτοντας σε αμφιβολία τις ελπίδες για γρήγορη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών».

Σύμφωνα με τους Financial Times οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Τετάρτη (18/5) με στόχο να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες την ίδια ημέρα που η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους, αλλά η αντιπολίτευση της Άγκυρας σταμάτησε, σύμφωνα με άτομο με άμεση γνώση του θέματος κάθε ψηφοφορία.

«Η αναβολή εγείρει αμφιβολίες ότι το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να εγκρίνει το πρώτο στάδιο της αίτησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας εντός μίας ή δύο εβδομάδων» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι 10 όροι του Ερντογάν για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Νωρίτερα δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Sabah ανέφερε ότι υπάρχουν 10 όροι του Ερντογάν, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως στις δύο σκανδιναβικές χώρες για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

  1. Να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για το PPK, το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση
  2. Να απαγορευτούν στα κοινοβούλια από άτομα που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες
  3. Να σταματήσουν την παροχή βοήθειας στις Δυνάμεις Λαϊκής Αυτοάμυνας στη Συρία, οι οποίες σύμφωνα με την Τουρκία συνδέονται με το PKK
  4. Να διακόψουν κάθε επαφή με κουρδικές ομάδες σε Ιράκ και Συρία.
  5. Να διακόψουν επαφές με καταζητούμενα ή φυγόδικα μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν FETO, τα οποία σύμφωνα με την Άγκυρα, εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
  6. Να επιταχυνθεί η έκδοση στην Τουρκία όσων συνδέονται με την τρομοκρατία
  7. Να μην προχωρούν σε κινήσεις «κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας».
  8. Να ξεκινήσουν συνεργασία με την Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με αναφορά στους Κούρδους.
  9. Να δεσμεύσουν τραπεζικούς λογαριασμούς οργανώσεων και πολιτών που συνδέονται από την Άγκυρα με τρομοκρατικές οργανώσεις.
  10. Να μην επιτρέψουν στις χώρες τους τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων από μη κυβερνητικές οργανώσεις με αντιτουρκικό προσανατολισμό – κάτι που θα μπορούσε να αφορά ακόμα και κυπριακές ΜΚΟ.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα