

Τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο σχεδιάζει να αγοράσει η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής Υeni Safak, η οποία αναφέρει ότι για το σκοπό αυτό έχει ήδη υπογραφεί σχετικό προσύμφωνο με τη Νορβηγία.
Πρόκειται για το σκάφος «Bolette Dolphin», που είναι κατάλληλο για γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος. Έχει ικανότητα γεώτρησης σε βάθος βυθού 12.200 μέτρων και μπορεί να κάνει γεώτρηση βάθους 3.500 μέτρων. Το μήκος του είναι 229 μέτρα και το πλάτος του 36.
Το κόστος της αγοράς του πλοίου, μαζί με τις τροποποίησες που θα γίνουν, θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ εκτιμά Τούρκος ειδικός που επικαλείται η εφημερίδα.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το νέο τουρκικό γεωτρύπανο αναμένεται να επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το «Bolette Dolphin» βρίσκεται αυτή τη στιγμή αγκυροβολημένο βόρεια του Μπέργκεν της Νορβηγίας.
Η Τουρκία ήδη διαθέτει άλλα τρία πλωτά γεωτρύπανα: Το Fatih, το Yavuz και το Kanuni.
Είχε αγοράσει σχετικά πρόσφατα, πέρυσι τον Μάρτιο, το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο της, το Kanuni, πέρυσι τον Μάρτιο.
Το γεωτρύπανο, αφού έμεινε για αρκετούς μήνες αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σελεύκειας στην Αττάλεια, έφτασε τον περασμένο Νοέμβριο στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να αναλάβει από τον Μάρτιο τη συνέχεια των γεωτρήσεων στο κοίτασμα που ανακάλυψε το Fatih.
Το τελευταίο φέρεται να συνεχίζει τις έρευνες του σε άλλα σημεία της Μαύρης Θάλασσας.
Το Yavuz επισήμως έχει αποσυρθεί για συντήρηση στο λιμάνι Τάσουτζου της νότιας Τουρκίας, στη Μεσόγειο. Εκεί βρίσκεται και το σκάφος σεισμικών ερευνών Barbaros.
Το Kanuni αγοράστηκε για 37,5 εκατομμύρια δολάρια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ η τιμή του στην αγορά το 2014 αποτιμάτο στα περίπου 600 εκατ. δολάρια και τον τελευταίο χρόνο στα 120 εκατομμύρια δολάρια. Το ταξίδι διήρκεσε 18 ημέρες. Μέχρι το 2015 το πλοίο επιχειρούσε με το όνομα «Sertao» για λογαριασμό της εταιρείας Petrobras της Βραζιλίας.
Το πλοίο φέρεται να έχει ικανότητα γεώτρησης σε βάθος βυθού 11.400 μέτρων και μπορεί να κάνει γεώτρηση βάθους 3.000 μέτρων.
Σχετικά Νέα
Τσεχία: Εκλογές τον Οκτώβριο με φαβορί τον λαϊκιστή Μπάμπις – Σε υποχώρηση η κυβερνητική συμμαχία του Φιάλα
Στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές θα προσέλθουν οι Τσέχοι στις 3 και 4.
ΠΟΥ: Επιπτώσεις διαρκείας από την πείνα σε «μία ολόκληρη γενιά» στη Γάζα
Τα ποσοστά υποσιτισμού αυξάνονται στη Γάζα και η πείνα θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις.
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε υψηλό σχεδόν τετραετίας η ανεργία
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών έφτασε το ποσοστό της ανεργίας στη.
Λίβυος πρωθυπουργός: Η τάξη στη χώρα αποκαταστάθηκε
Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η ασφάλεια αποκαταστάθηκε.