Η Τουρκία ετοιμάζεται για το πρώτο της γενικό lockdown ελπίζοντας να προλάβει τον τουρισμό

Σήμερα, Πέμπτη, η Τουρκία προετοιμάζεται για να εισέλθει στο πρώτο της πλήρες lockdown, για να περιορίσει την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων λόγω κορωνοϊού. Το γενικό lockdown της Τουρκίας τίθεται σε ισχύ από τις 19:00, τοπική ώρα, την Πέμπτη έως τις 17 Μαΐου.

«Σε μια εποχή που η Ευρώπη μπαίνει σε μια φάση επαναλειτουργίας, πρέπει να μειώσουμε γρήγορα τον αριθμό των κρουσμάτων σε λιγότερα από 5.000, για να μην μείνουμε πίσω», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα μέτρα διαρκούν καθ ‘όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου Ραμαζανιού και του φεστιβάλ Εΐντ αλ-φιτρ που το ακολουθεί.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι, η Τουρκία σημείωσε πτώση κατά 70% στους ξένους επισκέπτες. Η τουριστική βιομηχανία ελπίζει ότι το lockdown θα συμβάλει στο να ανοίξει ξανά εγκαίρως για τη θερινή περίοδο.

Πώς είναι κατάσταση πριν την επιβολή του lockdown; 

Οι δρόμοι είναι γεμάτοι και τα εμπορικά κέντρα δουλεύουν στο φουλ. Κάποιοι συρρέουν στον κεντρικό τερματικό σταθμό λεωφορείων για να να φύγουν από την Κωνσταντινούπολη, ενώ άλλοι προσπαθούν να αποθηκεύσουν αλκοόλ εν μέσω ειδήσεων για «απαγόρευση του αλκοόλ».

Η εφαρμογή WhatsApp κατακλύζεται πλέον από μηνύματα σχετικά με το πώς θα είναι η ζωή τις επόμενες μέρες.

Πέρυσι αυτή την περίοδο η Τουρκία θεωρείτο επιτυχημένη στην πρώιμη διαχείριση της πανδημίας και μάλιστα επαινέθηκε από τον ΠΟΥ. Ένα χρόνο μετά, είναι μεταξύ των χωρών που πλήττονται περισσότερο από τον Covid, έχοντας μάλιστα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης στην Ευρώπη.

Ποια είναι τα νέα μέτρα;

  • Οι πολίτες θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι, εκτός από τις απαραίτητες μετακινήσεις για ψώνια και την επείγουσα ιατρική περίθαλψη.
  • Όλες οι μετακινήσεις μεταξύ πόλεων θα απαιτούν επίσημη έγκριση
  • Τα σχολεία θα κλείσουν και θα επιβληθούν αυστηρά όρια χωρητικότητας στους χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς.
  • Οι πωλήσεις αλκοόλ θα περιοριστούν
  • Ορισμένες επιχειρήσεις εξαιρούνται από τους νέους περιορισμούς.

Πολλοί ειδικοί νιώθουν ευχαριστημένοι με το νέο lockdown καθώς κρίνουν ότι είναι απαραίτητο.

Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το lockdown δεν θα διαρκέσει αρκετά ώστε να καταπολεμήσει την αύξηση των κρουσμάτων και ότι μπορεί να μην είναι πολύ αποτελεσματικό εάν δεν υποστηρίζεται από ένα ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού. Οποιαδήποτε μέτρα πρέπει επίσης να παρέχουν οικονομική στήριξη σε άτομα χαμηλού εισοδήματος, πιστεύουν.

Σε όλη την τουρκική κοινωνία υπάρχει αποφασιστικότητα να δούμε το πίσω μέρος αυτού του πιο πρόσφατου κύματος και η κυβέρνηση έχει έναν σαφή στόχο.

Πώς όμως αυξήθηκαν τα ποσοστά μολύνσεων

Η Άγκυρα εξακολουθεί να δηλώνει περήφανη για τον σχετικά χαμηλό συνολικό αριθμό θανάτων από Covid-19, περίπου 39.000, και οι αρχές λένε ότι η πανδημία εξακολουθεί να είναι υπό έλεγχο στη χώρα, χάρη στο δυνατό σύστημα υγείας της χώρας. Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ανησυχητική.

Έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία ίσχυαν περιορισμοί, και η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μειώθηκε σε περίπου 6.000 στα μέσα Φεβρουαρίου.

Αλλά μόλις η κυβέρνηση άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς τον Μάρτιο, ένα νέο κύμα έπληξε τη χώρα. Το νέο κύμα αμάγκασε την κυβέρνηση στην επιβολή νέων στις αρχές Απριλίου. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για τον περιορισμό της εξάπλωσης των λοιμώξεων.

Στο αποκορύφωμά του τον Απρίλιο, το νέο κύμα οδήγησε σε περισσότερα από 60.000 νέα κρούσματα την ημέρα και περισσότερους από 300 θανάτους.

Γιατί συνέβη αυτό;

Σύμφωνα με τους επικριτές της κυβέρνησης, η Τουρκίας χαλάρωσε τους περιορισμούς πολύ νωρίς την ώρα που οι εμβολιασμοί «κινούνται» πολύ αργά.

Περισσότεροι από 22 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί έως τώρα σε μια χώρα πληθυμσού 82 εκατ. Στην Τουρκία χορηγούνται κυρίως το κινεζικό εμβόλιο Sinovac, καθώς και σε μικρότερο αριθμό το εμβόλιο των Pfizer/Biontech.

Άλλοι επικριτές εστιάζουν στο γεγονός πως το κυβερνών κόμμα AK του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διοργάνωσε γεμάτα συνέδρια τον Μάρτιο ενώ πολλές κοινωνικές συγκεντρώσεις, δημόσιες διαμαρτυρίες απαγορεύτηκαν.Παράλληλα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι νέες παραλλαγές, ειδικά το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν επιταχύνει το ποσοστό μόλυνσης. Όποιος και αν είναι ο λόγος για το νέο κύμα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε επιτέλους ένα πλήρες lockdown.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα