Η Τουρκία έχει Plan B και προς αυτό εξωθείται…

Βλέπω πολλούς να επιχαίρουν για το στρίμωγμα της Τουρκίας – κυρίως από τις ΗΠΑ – την αποπομπή της από το πρόγραμμα των F-35, την ανατροπή των σχεδιασμών της, το εμπάργκο κρίσιμης στρατιωτικής τεχνολογίας που αποσυντονίζει τις γραμμές παραγωγής των drone και των αρμάτων της, και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει σημαντικό μέρος των λαϊκών στρωμάτων της τουρκικής κοινωνίας.

Γράφει ο *Βασίλης Κοψαχείλης 

Απαντώ ότι είναι η χαρά της άγνοιας, διότι αυτό που διακρίνει τον έμπειρο στρατηγιστή από τον απλό κόσμο είναι η ικανότητα του πρώτου να βλέπει πέρα από τον ορίζοντα.

Αυταρχικά καθεστώτα, όπως αυτό του συστήματος Ερντογάν, ούτε αφελή είναι, ούτε αποδομούνται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά ούτε και άτρωτα είναι.

Και νομίζω ότι το σύστημα Ερντογάν γνωρίζει καλά τα τρωτά του σημεία και έχει ετοιμαστεί ανάλογα, τρέχοντας εδώ και καιρό εναλλακτικά σενάρια τα οποία δεν είναι καθόλου ευνοϊκά για την σταθερότητα στην περιοχή και για το ελληνικό σύστημα ασφάλειας.

Η διεθνής πίεση που ασκείται για την ανακοπή ενίσχυσης του συμβατικού οπλοστασίου της Τουρκίας σε συνδυασμό με τις φιλοδοξίες του καθεστώτος και το πλαίσιο των ανταγωνισμών της χώρας, εξωθούν (ή επιταχύνουν) την Τουρκία στο plan B που έχει και στην απόκτηση ή αποκάλυψη ότι διαθέτει τακτικά πυρηνικά όπλα!

Χωρίς αυτό το plan B, η εμμονή της Άγκυρας και η ανάληψη του ανάλογου κόστους από τις ΗΠΑ για την υιοθέτηση του ρωσικού οπλοσυστήματος S-400, θα ήταν παράλογη και το καθεστώς Ερντογάν κάθε άλλο παρά παράλογο είναι.

Η Τουρκία θέλει, όταν θα γίνει γνωστό ότι κατέχει τακτικά πυρηνικά όπλα, να έχει ασφαλίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον εναέριο χώρο της και όχι μόνο.

Το plan B της Τουρκίας θα έρθει να προστεθεί πάνω σε άλλους πονοκεφάλους που αφορούν την περιφερειακή ασφάλεια και θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, «νομιμοποιώντας» και άλλους φιλόδοξους δρώντες στην περιοχή να προχωρήσουν στην απόκτηση ή δημοσιοποίηση ότι διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση μέσα στο ΝΑΤΟ, θα δημιουργήσει νέο ρήγμα στις σχέσεις Ιερουσαλήμ-Ουάσιγκτον και ενδεχομένως ανατροπή των σχεδιασμών Μπάιντεν στη διαχείριση της κρίσης με το Ιράν, καθώς και μεγάλη πολιτική κρίση μέσα στην Ουάσιγκτον αδυνατίζοντας την λογική Μπάιντεν και δίνοντας πόντους στην λογική Τράμπ.

Μία Τουρκία με τακτικά πυρηνικά όπλα θα τινάξει στον αέρα ότι συζητείται και σχεδιάζεται τούτη την ώρα γύρω από την ελληνική άμυνα και ασφάλεια. Θα δοκιμάσει τα όρια των επιλογών μας σε όλα τα επίπεδα. Και δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο…

Το σημερινό μπλοκάρισμα της Τουρκίας στις φιλοδοξίες της για ένα εξόχως ανταγωνιστικό συμβατικό οπλοστάσιο την οδηγεί γρηγορότερα στην υπέρβαση των ορίων και στην αναβάθμισή της ως περιφερειακή πλέον πυρηνική δύναμη. Είναι ήδη σε επαφή με πρόθυμους να την στηρίξουν σε αυτό τον νέο ρόλο της.

Εκτιμώ ότι το plan B της Τουρκίας δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί και καλά θα κάνουμε να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για την αντιμετώπισή του, βλέποντας πέρα από τον ορίζοντα στην αμυντική μας θωράκιση και εμπλουτίζοντας την διπλωματική μας προσπάθεια!

*Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα