Η Τουρκία διαρκώς στη ρότα των προκλήσεων – Τι επιδιώκει ο Ερντογάν

H Τουρκία φροντίζει σε σχεδόν καθημερινή βάση να ανεβάζει κατακόρυφα τον πήχη της έντασης και των προκλήσεων, υποβάλλοντας διαρκώς τις ελληνικές αρχές σε τεστ αντοχής. Ένα ενδεχόμενο «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο θα αποτελούσε ιδανική εξέλιξη για τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα «πουλούσε» πιο εύκολα στον τουρκικό λαό το αφήγημα που με τόση επιμέλεια έχει δημιουργήσει, για την κακή Ελλάδα που επιβουλεύεται τα τουρκικά συμφέροντα.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Άλλωστε με τον πληθωρισμό στην Τουρκία να πλησιάζει το 90% και τις εκλογές να πλησιάζουν, ο Ερντογάν επιδιώκει πάση θυσία να στρέφει τα βλέμματα του ενδιαφέροντος στα ελληνοτουρκικά και να παρουσιάζει εαυτόν ως προστάτη και σωτήρα του έθνους. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, η Άγκυρα ξεδιπλώνει συνεχώς και με περίσσιο θράσος τις γεωστρατηγικές της επιδιώξεις που έρχονται προφανώς σε αντίθεση με τα ελληνικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα φροντίζει-όταν τις δίνεται η ευκαιρία-να υποβάλλει σε «καψόνια» Έλληνες αξιωματούχους, όπως έγινε χθες στην περίπτωση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. Η τουρκική ηγεσία έχει την ανάγκη να κάνει επίδειξη ισχύος απέναντι στην Αθήνα και να επιβάλλει τη δική της ατζέντα στη γεωπολιτική σκακιέρα που έχει στηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και δη στο Αιγαίο.

Με πρόσχημα το τουρκολιβυκό μνημόνιο και παρά το γεγονός ότι ΟΗΕ και μεγάλες δυτικές δυνάμεις δεν το αναγνωρίζουν ως νόμιμο, η Άγκυρα ανακοίνωσε γεωτρήσεις νότια της Κρήτης και ότι θα προχωρήσει σε παρόμοιες έρευνες σε όλο το ανατολικό Αιγαίο, έξω από τα 6 μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης των ελληνικών νησιών. Συνεχώς και αδιαλείπτως η Τουρκία προσθέτει κι άλλες διεκδικήσεις, δημιουργεί νέα πεδία αντιπαράθεσης και διαφιλονικίας με την Ελλάδα που εξυπηρετούν διττό σκοπό: πρώτον να προκαλέσουν και ενδεχομένως να παρασύρουν την Ελλάδα σε μια διένεξη που θα ξεφύγει από το πλαίσιο του διπλωματικού διαξιφισμού και θα λάβει τη μορφή ενός θερμού επεισοδίου. Δεύτερον ξεδιπλώνει και εμπλουτίζει την αναθεωρητική της ατζέντα, η οποία αμφισβητεί το ισχύον καθεστώς στο Αιγαίο και κυρίως την ελληνική κυριαρχία, όπως αυτή ορίσθηκε από τις διεθνείς συνθήκες.

Δεν παρασύρεται στο «blame game»

Η Ελλάδα επιδεικνύει εγκράτεια και αποφεύγει να παρασυρθεί στο «blame game» της Τουρκίας. Δεν παίζει το παιχνίδι της Άγκυρας, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις τουρκικές ενέργειες, ανησυχώντας, πάντως, ότι ο Ερντογάν να επιχειρήσει κάποια ακρότητα στο άμεσο μέλλον. Όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτού του θερμού επεισοδίου έχουν τεθεί υπό επεξεργασία και προφανώς έτσι πρέπει να γίνεται, διότι απέναντι βρίσκεται μια ηγεσία που απειλεί διαρκώς και τουλάχιστον στα λόγια «βρίσκεται» με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Σε επιχειρησιακό επίπεδο προφανώς και απέχει παρασάγγας από αυτή τη «συνθήκη», ωστόσο η Αθήνα δεν σημαίνει λήξη του συναγερμού.

Τουναντίον, καθόσον γνωρίζει τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του Ερντογάν και το γεγονός ότι ποντάρει και πολιτικά στη διατήρηση του πολεμικού κλίματος με την Ελλάδα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δεν επιτρέπει-ως οφείλει- τον παραμικρό εφησυχασμό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα