Η Τουρκία δεν θα καταβάλλει τόκους καταθέσεων σε τράπεζες που χάνουν τον στόχο αύξησης δανείων

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα σταματήσει να πληρώνει επιτόκια στις τράπεζες για τα απαιτούμενα αποθεματικά τους σε λίρα αν δεν εκπληρώσουν έναν στόχο για την ανάπτυξη δανείων.

Οι τράπεζες δεν θα λάβουν τόκους στις καταθέσεις εάν δεν πληρούν έναν ετήσιο στόχο αύξησης των δανείων μεταξύ 10%-15%, δήλωσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, τη Δευτέρα. Το επιτόκιο ήταν προηγουμένως 5% για όσους έχαναν αυτό τον στόχο.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε επίσης το επιτόκιο για τα απαιτούμενα αποθεματικά τραπεζών που πληρούν το στόχο. Το ποσοστό μειώθηκε στο 10% από 15%. Τα νέα επιτόκια θα ισχύσουν από τις 4 Οκτωβρίου, ανέφερε.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υποστηρίζει τις κυβερνητικές προσπάθειες για την ενίσχυση της αύξησης των δανείων μετά από μια νομισματική κρίση πέρυσι που έφερε την οικονομία σε ύφεση.

Τον Αύγουστο, η κεντρική τράπεζα μείωσε το ποσό των λιρών που οι τράπεζες πρέπει να καταθέσουν ως υποχρεωτικά αποθεματικά εάν πληρούσαν τον ελάχιστο στόχο αύξησης των δανείων κατά 10%.

Την Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα αύξησε τους δείκτες υποχρεωτικών αποθεματικών, σε καταθέσεις σε ξένο νόμισμα, κατά 100 μονάδες βάσης, σε μια άλλη προσπάθεια να ενισχύσει την αξία της λίρας και να αποσύρει το ξένο νόμισμα από την αγορά. Ήταν η δεύτερη αύξηση, σε λιγότερο από δύο μήνες.

Τα μέτρα ακολουθούν την απόφαση των υπευθύνων της τουρκικής νομισματικής πολιτικής να μειώσουν το επιτόκιο δανεισμού της κεντρικής τράπεζας κατά 325 μονάδες βάσης στο 16,5%. Έχει τώρα μειωθεί η τιμή κατά 750 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντικατέστησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο, λέγοντας ότι δεν ανταποκρίθηκε στα κυβερνητικά αιτήματα για μείωση των επιτοκίων.

Σχετικά Νέα