Η θερινή «ανακωχή» τελείωσε, η Τουρκία επέστρεψε στο παιχνίδι των προκλήσεων

Το καλοκαίρι πέρασε και μαζί μας εγκαταλείπει, με συνοπτικές, μάλιστα, διαδικασίες, η πολιτική των «ήρεμων νερών» που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, και τηρήθηκε από αμφότερους… Με υπαιτιότητα της Άγκυρας, τα νερά των ελληνοτουρκικών σχέσεων άρχισαν να ταράζονται και πάλι, με  τον Ταγίπ Ερντογάν και κορυφαίους Τούρκους υπουργούς να επαναφέρουν στο προσκήνιο μετά τη θερινή «ανακωχή», την ατζέντα προκλήσεων, μισαλλόδοξων επιδιώξεων και επιθετικής ρητορικής κατά της Ελλάδας.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Όσοι πίστευαν ότι η συμφωνία κυρίων για την αποφυγή «θερμών» επεισοδίων ή άλλων γεγονότων, ακόμη και λεκτικών αντιπαραθέσεων σε επίπεδο ΥΠΕΞ, θα αποτελούσε  το υπόβαθρο για τη μεταβολή της τουρκικής γεωπολιτικής στρατηγικής, διαψεύστηκαν παταγωδώς. Για μία ακόμη φορά, η «Υψηλή Πύλη»» φρόντισε άκοπα και ανέξοδα, να διαλύσει πλήρως τις ψευδαισθήσεις ορισμένων κύκλων εντός της Ελλάδας, που προσέμεναν  ή φαντασιώνονταν κάτι διαφορετικό από την Άγκυρα.

Από τις σχετικά πρόσφατες διερευνητικές επαφές αλλά  και την αλήστου μνήμης επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, είχε καταστεί σαφής η χαοτική διαφορά και αντίληψη των δύο κρατών, επί της ατζέντας και δη του περιεχομένου που πρέπει να διέπει τις διμερείς τους σχέσεις. Η Ελλάδα, χωρίς παρέκκλιση, επαναλάμβανε και το ίδιο αναμένεται να πράξει στον μέλλον, την πάγια θέση περί διαβούλευσης επί του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών. Η Τουρκία ανήγαγε ως ζητήματα άμεσης προτεραιότητας την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου αλλά και την τουρκική «μειονότητα» στη Θράκη, επιδιώκοντας να βρει νομικά και διπλωματικά (;) ερείσματα, προκειμένου να διαβάλλει την Ελλάδα, να την κατηγορήσει για καταπάτηση των διεθνών συνθηκών.

Ξανά στο προσκήνιο η αναθεωρητική ατζέντα της Άγκυρας

Παρά το γεγονός ότι έλαβε τις απαραίτητες απαντήσεις από το ελληνικό ΥΠΕΞ, και μάλιστα εντός έδρας (Δένδιας στην Άγκυρα), η Τουρκία συνεχίζει να έχει στην προμετωπίδα της ατζέντας της, την αποστρατικοποίηση των νησιών. Φρόντισε να μας το υπενθυμίσει ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος σε δηλώσεις του, επανέφερε στο προσκήνιο την ολιστική αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο. Αμφισβήτησε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά και βραχονησίδες, ρητορεύοντας επί της «θεωρίας» των γκρίζων ζωνών, την οποία η Άγκυρα επιθυμεί να διευρύνει στο Αιγαίο και το έχει καταδείξει σε πολλές περιπτώσεις.

Η ρητορική αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο και της ελληνικής κυριαρχίας που εκπορεύεται από τις διεθνείς συνθήκες, επανέρχεται, λοιπόν, με τρόπο δυναμικό από την Τουρκία, εκφρασμένο, μάλιστα, από την ανώτατη πολιτική ηγεσία. Πέραν αυτού, διακαής πόθος της Άγκυρας, είναι να εμφανίσει την Ελλάδα ως τη χώρα που ναρκοθετεί» τον διάλογο και «κλωτσάει» τις ευκαιρίες για προσέγγιση. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τη χώρα μας για αδιαλλαξία και μαξιμαλισμό, ιδίως στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, που σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, θα έφερνε κοντά τα δύο κράτη και θα ενίσχυε τη συνεργασία τους. Ακούγεται, όχι απλώς οξύμωρο, αλλά κωμικό, να ακούει κάποιος τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος έχει μετατρέψει σε «δεύτερη φύση» την εργαλειοποίηση του προσφυγικού, να ομιλεί με ύφος δικαστή επί του θέματος.

Δεν πρέπει, ωστόσο, να προκαλούν έκπληξη τα λεγόμενα Ερντογάν, αλλά να λειτουργούν ως σηματωρό των προθέσεων της Τουρκίας για το εγγύς μέλλον. Όπως το έπραξε και παλαιότερα, στον Έβρο αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, η Άγκυρα είναι διαθέσιμη να προχωρήσει και στον επόμενο γύρο εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών, που αυτή τη φορά θα προέρχονται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από το Αφγανιστάν.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη και οφείλει άλλωστε να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, όπως το έπραξε με επιτυχία στο παρελθόν, κυρίως στον Έβρο. Και ασφαλώς πρέπει να επιμείνει στο «μοτίβο» άμεσων, διπλωματικά τεκμηριωμένων και ενίοτε καυστικών απαντήσεων προς την Άγκυρα, προκειμένου να «απογυμνώνει» τα τουρκικά επιχειρήματα και να κάνει σαφές το εξής: ο γεωπολιτικός εμπρηστής κάθε ουσιαστικής προσπάθειας για προσέγγιση και διάλογο, είναι η Τουρκία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα