Η τεχνολογία στην Κίνα φτιάχνει… δισεκατομμυριούχους

Η νέα χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας στα πρότυπα του αμερικανικού δείκτη Nasdaq έκανε μέσα σε μερικές ώρες τρεις νέους δισεκατομμυριούχους. Οι τρεις άντρες κατέχουν μερίδια σε εταιρείες, οι οποίες εκτοξεύθηκαν όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της Star Market στη Σαγκάη τη Δευτέρα που μας πέρασε.

Οι 25 μετοχές που απαρτίζουν το νέο δείκτη ενισχύθηκαν κατά μέσο όρο κατά 140% την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης και υποχώρησαν ελαφρώς χθες. Σήμερα ο δείκτης ενισχύθηκε και πάλι εν μέσω αισιοδοξίας ότι θα ξαναρχίσουν την επόμενη εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας για το εμπόριο.

Η περιουσία του ιδρυτή και Προέδρου της Suzhou HYC Technology, Τσεν Γουενγουάν, πλησιάζει τα 15 δισ. γουάν – που αντιστοιχούν σε 2,2 δισ. δολάρια – με βάση την τιμή κλεισίματος της Τετάρτης. Η εταιρεία του 51 ετών δισεκατομμυριούχου φτιάχνει εξοπλισμό για τεχνολογικές εταιρείες και κυκλώματα και στο πελατολόγιό της βρίσκονται μεταξύ άλλων, η Apple και η Samsung. Η μετοχή της Suzhou HYC Technology κατέγραψε κέρδη 3,4%, ενώ από την τιμή της δημόσιας εγγραφής έχει ενισχυθεί κατά 100%.

Ο Τσιάο Λι, ο 67χρονος Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Zhejiang Hangke Technology κατέχει μετοχές συνολικής αξίας 13,45 δισ. γουάν – που αντιστοιχούν σε 2 δισ. δολάρια. Η εταιρεία που ίδρυσε το 2011 φτιάχνει εξοπλισμό ελέγχου για μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η μετοχή της εταιρείας του ενισχύθηκε την Τετάρτη κατά 4,1%, ενώ έχει καταγράψει κέρδη άνω του 70% από τη δημόσια εγγραφή της.

Ο Χουί Ντενγκ, ιδρυτής και Πρόεδρος της ArcSoft κατέχει μετοχές συνολικής αξίας 7,2 δισ. γουάν – που αντιστοιχούν σε 1,1 δισ. δολάρια. Η εταιρεία του φτιάχνει λογισμικό με βάση της τεχνητή νοημοσύνη και οι τιμή της μετοχής ενισχύθηκε σήμερα κατά 2%, ενώ έχει υπερδιπλασιαστεί από την ημέρα της δημόσιας εγγραφής της.

Η περιουσία του Τσεν και του Τσιάο ξεπέρασε το δισεκατομμύριο δολάρια όταν καθορίστηκε η τιμή της μετοχής της εταιρείας τους πριν τη δημόσια εγγραφή, ενώ από τις αρχές της εβδομάδας που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, η περιουσία τους εκτινάχθηκε. Όσον αφορά τον Ντενγκ έγινε δισεκατομμυριούχος μετά το ράλι της Δευτέρας.

Ο νέος δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σαγκάη ουσιαστικά καταδεικνύει την στρατηγική του Πεκίνου να γίνει μία τεχνολογική υπερδύναμη. Την πρωτοβουλία μάλιστα είχε ανακοινώσει ο Πρόεδρος της χώρας, Σι Ζινπίνγκ, πριν από λιγότερο από ένα χρόνο.

Το Πεκίνο ελπίζει ότι ο δείκτης Star θα βοηθήσει τις τεχνολογικές εταιρείες της χώρας να εκμεταλλευτούν τον πλούτο των Κινέζων επενδυτών και θα κάνει τις μεγάλες Κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Alibaba και η Tencent να επιστρέψουν από τα Χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Χονγκ Κονγκ.

Από τις 25 εταιρείες που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, οι 24 μπήκαν για πρώτη φορά στο Χρηματιστήριο.

economistas.gr

Σχετικά Νέα