Η σύγκρουση Ρωσίας και Ευρώπης σε «φόντο» οικονομικό και ενεργειακό

Προφανώς η εισβολή της Ρωσίας στη Ουκρανία και η ακόλουθη σύρραξη βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όμως τη μεγάλη εικόνα στην παγκόσμια σκακιέρα συνθέτουν αναμφίβολα και άλλα στοιχεία, που συνδέονται ασφαλώς με τον πόλεμο στην ανατολική Ευρώπη. Ένα από αυτά είναι η σύγκρουση σε φόντο οικονομικό ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Πρώτη η Δύση ήταν αυτή που επέβαλλε σκληρές κυρώσεις στο τραπεζικό και νομισματικό σύστημα της Μόσχας, διαμορφώνοντας, η αλήθεια είναι, ένα σκληρό πλαίσιο λειτουργίας για την οικονομία της Ρωσίας. Η τελευταία, όσο κι αν δημοσίως δεν το έχει «ομολογήσει», επλήγη σημαντικά από τα μέτρα που έλαβε η Δύση (κυρίως ΗΠΑ και Ευρώπη). Επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να περάσει στην αντεπίθεση, να εφαρμόσει τα αντίποινά της προς την Ευρώπη, ποντάροντας πάνω στο ισχυρό της χαρτί, που δεν είναι άλλο από την ενεργειακή εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το αίτημα για πληρωμή σε ρούβλια των προμηθειών ρωσικού αερίου, δεν είναι ένα καπρίτσιο, ένα τερτίπι που πηγάζει από το θυμικό του «πληγωμένου» από τη στάση της Ευρώπης, Πούτιν. Αποτελεί μέρος μιας ξεκάθαρης στρατηγικής που έχει ως στόχο να ενισχύσει άμεσα και αποτελεσματικά το εθνικό νόμισμα, και να περιορίσει τις ζημίες που προκαλούν οι δυτικές κυρώσεις στην εθνική οικονομία. Παράλληλα, αποτελεί και επίδειξη ισχύος της Ρωσίας απέναντι στην Ευρώπη, η οποία, ωστόσο, έχει δρομολογήσει την ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Μόσχα.

Προς το παρόν, οι Βρυξέλλες αλλά και οι κραταιές χώρες που αποτελούν τον «πυρήνα» και συνάμα τους εκφραστές των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, απορρίπτουν χωρίς δεύτερη σκέψη ή διάθεση για συζήτηση, τη ρωσική απαίτηση. Την ίδια στάση έχουν υιοθετήσει και οι υπόλοιπες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, η οποία προφανώς δεν έχει περιθώρια να κινηθεί εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου, όπως τουλάχιστον αυτό ορίζεται σε επίπεδο αντίδρασης από τις Βρυξέλλες και τις λοιπές δυνάμεις.

Ενιαίο όχι αλλά χωρίς κοινό πλαίσιο δράσης απέναντι σε ενδεχόμενο ενεργειακό μπλακ άουτ

Η Ευρώπη εμφανίζεται ενιαία σ’ ό,τι αφορά στο «όχι» απέναντι στη ρωσική απαίτηση για πληρωμή σε ρούβλια των προμηθειών φυσικού αερίου, αλλά χωρίς κοινό πλάνο και σχέδιο αντιμετώπισης του ενδεχόμενου η Μόσχα να κλείσει τη στρόφιγγα εντός του Απριλίου. Ο καθείς μόνος του, ισχύει σ’ αυτή την περίπτωση, με τις χώρες να επεξεργάζονται τα εναλλακτικά σχέδιά του, προκειμένου να μην αποφύγουν το ενεργειακό μπλακ άουτ, στην περίπτωση που το Κρεμλίνο κάνει πράξει την απειλή του.

Το ελληνικό σχέδιο δράσης κινείται σε τρεις βασικούς άξονες και προβλέπει:

-Εισαγωγή πρόσθετων έκτακτων φορτίων υγροποιημένου αερίου LNG.

-Ενίσχυση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

-Προσθήκη μιας τέταρτης πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, όπου θα μπορούν να μεταφέρονται στα φορτία.

-Διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.

Η ενεργοποίηση του εν λόγω σχεδίου είναι αναγκαία μόνο εφόσον η Ρωσία μετουσιώσει σε πράξη την ενεργειακή απειλή, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά του οικονομικού πολέμου που έχει ξεσπάσει με αντίπαλο τη Δύση…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα