Η Στοκχόλμη συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την πάταξη των συμμοριών

Η Σουηδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν δύο συμφωνίες προκειμένου να διευκολύνουν τη δικαστική συνεργασία σε θέματα που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα και την έκδοση εγκληματιών, ανακοίνωσε σήμερα το σουηδικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η μια αφορά την έκδοση εγκληματιών, η άλλη τη δικαστική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών όταν έχει διαπραχθεί ένα έγκλημα – παραδείγματος χάρη για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων ή την ανάκριση των μαρτύρων.

“Το μήνυμα προς τους Σουηδούς εγκληματίες είναι πολύ σαφές: ‘δεν θα μας ξεφύγετε ούτε και τα περιουσιακά σας στοιχεία'”, δήλωσε ο Γκούναρ Στρόμερ, υπουργός Δικαιοσύνης που βρίσκεται στο Αμπού Ντάμπι, τον οποίο επικαλείται το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

" " " "

Το Ντουμπάι θεωρείται δημοφιλής προορισμός για τους εγκληματίες που θέλουν να διαφύγουν από τη σουηδική αστυνομία. Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, σχεδόν 600 εγκληματίες που συνδέονται με τη σκανδιναβική χώρα επιχειρούν από το εξωτερικό.

Ο κύριος στόχος είναι “να συλληφθούν περισσότεροι εγκληματίες που κρύβονται (στα Εμιράτα) και πραγματοποιούν εγκληματικές δραστηριότητες στη Σουηδία από τη χώρα αυτή”, πρόσθεσε ο Στρόμερ. “Να τους φέρουμε πίσω στη χώρα, να αρχίσουμε έρευνα, να τους δικάσουμε για τα εγκλήματά τους και να πάρουμε πίσω τις περιουσίες τους”.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν την Τρίτη θα επιτρέψουν επίσης στους Σουηδούς εισαγγελείς να προχωρήσουν στην κατάσχεση των πολυτελών περιουσιακών στοιχείων ή των διαμερισμάτων των εγκληματιών που βρίσκονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα τελευταία χρόνια η Σουηδία έχει προσπαθήσει να περιορίσει την αύξηση των περιστατικών με πυροβολισμούς και τις επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς από συμμορίες – περιστατικά που έχουν σχέση με το ξεκαθάρισμα λογαριασμών και τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών.

Το 2023, η χώρα κατέγραψε 53 θανάτους σε 363 περιστατικά με πυροβολισμούς, που λαμβάνουν χώρα όλο και πιο συχνά σε δημόσιους χώρους και προκαλούν μερικές φορές αθώα θύματα, όπως περαστικούς.

Η οικονομία του οργανωμένου εγκλήματος υπολογίζεται σε 100 με 150 δισεκατομμύρια κορώνες (9,3 με 14 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως, σύμφωνα με τις αρχές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα