Site icon The Indicator

Η στασιμότητα στις ελληνικές εξαγωγές και οι προοπτικές ανόδου

Εικόνα στασιμότητας και μεγάλης απόκλισης επιδόσεων στους επιμέρους κλάδους εμφανίζουν οι ελληνικές εξαγωγές. Αισθητές διαφορές σ’ ό,τι αφορά στην ανταπόκριση-απορρόφηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές ανά γεωγραφική περιοχή, έχουν επίσης εδραιωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024. Οι ελληνικές εξαγωγές έχουν πατήσει φρένο, ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί τις ουσιαστικές προοπτικές ανόδου που διαθέτουν και έχουν τη δυναμική να εμφανιστούν το επόμενο διάστημα.

Γράφει Ο Νώντας Βλάχος

Στην ανάλυση που γίνεται για την πορεία των εγχώριων εξαγωγικών δραστηριοτήτων δεν πρέπει να λησμονείται ο εξής άκρως σημαντικός παράγοντας: η πτώση που καταγράφεται είναι προϊόν και της δυσμενούς συγκυρίας στο παγκόσμιο «γίγνεσθαι» που επηρεάζει συνολικά το εμπόριο. Η γεωπολιτική αναταραχή στη Μέση Ανατολή και τα μεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, επηρεάζουν αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές. Καθοριστικός παράγοντας είναι και η κλιματική αλλαγή παραμένει μια διαρκής απειλή για την αγροτική παραγωγή, η οποία κατέχει κομβικό ρόλο στις ελληνικές εξαγωγές, με τα τρόφιμα να καλύπτουν το ¼ των εξαγωγών.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος, καθώς από την άλλη πλευρά διαπιστώνεται πως παρά τις δυσκολίες, οι οι ελληνικές εξαγωγές κατόρθωσαν να διατηρήσουν τα μερίδια τους έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών, ενώ παράλληλα υπάρχουν θετικές προοπτικές για υψηλότερες επιδόσεις στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, οι εξαγωγές παρουσίασαν επίδοση +0,8% σε αποπληθωρισμένους όρους το α’ τρίμηνο, με εξαίρεση τα προϊόντα ελαιόλαδου και βαμβακιού που ακόμα επηρεάζονται αρνητικά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περσινή παραγωγή. Ωστόσο, η βαθύτερη ανάλυση των στοιχείων αναδεικνύει μεγάλες αποκλίσεις επιδόσεων στους επιμέρους κλάδους.

Μεγάλη ανταπόκριση στις ευρωπαϊκές αγορές

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε επίπεδο αγορών, με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές (που απορροφούν τα ⅘ των ελληνικών εξαγωγών) να παρουσιάζουν σχετική στασιμότητα, ενώ έντονες διακυμάνσεις εντοπίζονται σε λοιπές μικρότερες αγορές. Θετικά ξεχωρίζουν οι αγορές της Αμερικής ενώ οι αγορές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής πέφτουν με διψήφια ποσοστά. Μάλιστα, είναι ευδιάκριτη μια προσπάθεια στροφής προς τις αγορές του Ατλαντικού, με τις εξαγωγές προς ΗΠΑ, Καναδά και ΗΒ να παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του +20%. Η εξέλιξη αυτή αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, καθώς τα πρώτα στοιχεία αποκαλύπτουν μια στροφή εν μέρει διαρθρωτικής φύσης (πιθανώς συνδεόμενη με τις δυσχέρειες που παρουσιάζει η εμπορική δίοδος του Σουέζ) και (εν μέρει απόρροια μεμονωμένων προσπαθειών για άνοιγμα σε αυτές τις αγορές.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να γίνουν δύο επισημάνσεις:

Κοιτάζοντας μπροστά, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση της ΕΤΕ, αν και η πραγματική δυναμική των εξαγωγών δεν αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική μεταβολή έναντι της επίδοσης του πρώτου εξαμήνου (-1,6 ποσοστιαίες μονάδες), οι ελληνικές εξαγωγές εκτιμάται ότι θα ευνοηθούν από την επίδραση των παρακάτω παραγόντων:

Υπό αυτό το πρίσμα, η συνολική επίδοση του δεύτερου εξαμήνου μπορεί να διαμορφωθεί κοντά στα επίπεδα του +3% (σε αποπληθωρισμένους όρους). Η εκτίμηση αυτή είναι συμβατή με τη σταδιακή βελτίωση που παρουσιάζει ο δείκτης εξαγωγικών παραγγελιών, και προϋποθέτει ότι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας (η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική μας αγορά) θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

 

Exit mobile version