Η startup Lime αλλάζει CEO καθώς οι συνιδρυτές της αλλάζουν ρόλους

Της Biz Carson

H startup με τα πατίνια Lime πραγματοποιεί αλλαγές στην ηγεσία της καθώς ο συνιδρυτής της, Brad Bao γίνεται ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Αναλαμβάνει τη θέση που κατείχε ο άλλος συνιδρυτής της εταιρείας Toby Sun από τότε που ιδρύθηκε η εταιρεία δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2017. Ο Sun τώρα θα επικεντρωθεί στην μελλοντική έρευνα και ανάπτυξη καθώς και στην εταιρική κουλτούρα.

Η Lime προωθεί επίσης τον γενικό διευθυντή Joe Kraus για πρόεδρο, στην πρώην θέση δηλαδή του Bao. Ο Kraus θα επιβλέπει τις καθημερινές εργασίες και θα είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη της επιχείρησης, το marketing και τις επικοινωνίες.

«Είμαι ενθουσιασμένος με το γεγονός πως ο Brad θα επικεντρωθεί στο τώρα και εγώ θα επικεντρωθώ στο μέλλον» αναφέρει ο Sun στο Forbes. O Brad ήταν ο μέντοράς μου και ο έμπιστος συνεργάτης μου για μεγάλο χρονικό διάστημα οπότε αισθάνομαι αυτοπεποίθηση που θα μας καθοδηγεί μέρα με την μέρα». Ο Bao λέει ότι θα προχωρήσει τις περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες αξιοποιώντας την εμπειρία του.

Η ανάπτυξη της Lime έχει γνωρίσει σημαντική άνθιση τα τελευταία δύο χρόνια από τότε που το δίδυμο ξεκίνησε την εταιρεία τον Ιανουάριο του 2017. Ξεκίνησε ως μια εταιρεία με κοινόχρηστα ποδήλατα και πριν από 14 μήνες άλλαξε τα ποδήλατα σε πατίνια. Έκτοτε ο συνολικός αριθμός των διαδρομών με τα πατίνια έχει ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια παγκοσμίως. Η εταιρεία επεκτάθηκε και μάλιστα γρήγορα. Έχει αναπτυχθεί από τον Bao και τον Sun σε περισσότερους από 700 άτομα σε 25 χώρες και σε πέντε ηπείρους. Η Lime έχει αντλήσει $777 εκατομμύρια και τώρα αποτιμάται στα $2,4 δισεκατομμύρια.

Με την εταιρεία να αντιμετωπίζει υψηλή ανάπτυξη, ορισμένοι είχαν αρχίσει ήδη να αμφισβητούν εάν ο Sun θα παραμείνει διευθύνων σύμβουλος. Πριν τη Lime, ο Sun ήταν σύμβουλος και εργαζόταν σε μια επενδυτική εταιρεία. Ο συνιδρυτής της εταιρείας ο Bao έχει περισσότερη εμπειρία στις startups καθώς πέρασε οκτώ χρόνια προωθώντας τις δραστηριότητες της Tencent στις ΗΠΑ. Ο Bao και ο Sun άρχισαν να μιλάνε για αλλαγή διευθύνοντος συμβούλου κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού για το 2019 όταν συνειδητοποίησαν πως πρέπει να εστιάσουν στις δραστηριότητες της εταιρείας όπου ο Kraus και ο Bao διαπρέπουν.

Δεν είναι ασυνήθιστο σε startups να κάνουν αλλαγές στην ηγεσία κάποια στιγμή. Ο επενδυτής της εταιρείας Somesh Dash επισημαίνει το γνωστό παράδειγμα της Google σύμφωνα με το οποίο ο Sergey Brin και ο Larry Page δημιούργησαν την εταιρεία αλλά ο Page παραχώρησε τελικά τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον Eric Schmidt ο οποίος εντάχτηκε στην εταιρεία το 2001. Το Twitter επίσης έκανε αλλαγές μεταξύ ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου αλλάζοντας τον Εv Williams για τον Jack Dorsey το 2008.

«Αυτή είναι μια φυσική εξέλιξη» αναφέρει ο Dash, ένα επενδυτής που επένδυσε τον Ιούλιο του 2018. «Σημάδι μια σπουδαίας ομάδας είναι όταν ο ένας ιδρυτής ολοκληρώνει την φράση του άλλου».

Τα πατίνια αποδείχτηκαν επίσης πιο δύσκολη υπόθεση απ’ ό,τι πολλοί άνθρωποι νόμιζαν. Μετά την αρχική φρενίτιδα, παρατηρήθηκε ασφυξία στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας και του εφοδιασμού των πόλεων ανέφερε ο Kraus.

«Νομίζω ότι η άποψη πριν από ένα χρόνο ήταν πως τα πατίνια είναι κάτι σαν ATM με ρόδες που εκτυπώνουν χρήματα» δήλωσε ο Kraus. «Η χρήση αυτών των σκούτερ μπορεί να είναι εύκολη αλλά η επιχείρηση είναι εξαιρετικά δύσκολη».

Σχετικά Νέα