Η Σουηδία ενισχύει τις περιπολίες στη νήσο Γκότλαντ εν μέσω εντάσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας

Ο στρατός της Σουηδίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εντείνει τις δραστηριότητές του στο νησί Γκότλαντ στη Βαλτική Θάλασσα λόγω των αυξημένων εντάσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας για την Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει τρομάξει τη Δύση συγκεντρώνοντας στρατεύματα κοντά στην Ουκρανία, πυροδοτώντας φόβους ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εισβολής. Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε τέτοια σχέδια, λέγοντας ότι μπορεί να αναπτύξει δυνάμεις στο έδαφός της όπως θέλει.

Το Γκότλαντ, το μεγαλύτερο νησί της Σουηδίας, είναι στρατηγικά σημαντικό και βρίσκεται περίπου 330 χιλιόμετρα (205 μίλια) από το Καλίνινγκραντ, το αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Βαλτικής. Το 2019 η Σουηδία ανέπτυξε ένα ενημερωμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος στο νησί.

“Από σήμερα, θα έχουμε περιπολίες έξω που θα είναι ορατές σε ορισμένα σημεία, συμπεριλαμβανομένης της (πόλης) Βίσμπι”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του συντάγματος Γκότλαντ, Τόμας Άνγκσαμαρ.

Η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχει στενούς δεσμούς με την Ατλαντική συμμαχία και ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της μετά από δεκαετίες παραμέλησης εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τις ρωσικές κινήσεις στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Η Στοκχόλμη έχει διαμαρτυρηθεί τα τελευταία χρόνια για πολλά περιστατικά με ρωσικά στρατιωτικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένων παραβιάσεων του σουηδικού εναέριου χώρου.

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Σουηδίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η στρατηγική ασφαλείας της Σουηδίας θα υπονομευόταν πλήρως εάν το ΝΑΤΟ συμφωνούσε να απόσχει από περαιτέρω επέκταση και να περιορίσει μέρος της δραστηριότητάς του στην Ευρώπη, όπως ζήτησε η Ρωσία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα