Ι. Σμυρλής: Η Ελλάδα επιδιώκει περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας με τις χώρες της Β. Αφρικής

Την ιδιαίτερη σημασία που είχαν πάντοτε οι μεσογειακές χώρες της Βόρειας Αφρικής για την Ελλάδα, τόσο λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας όσο και των μακραίωνων φιλικών δεσμών τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής.

Στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της Ψηφιακής Εκδήλωσης “Greece – N. Africa e-Business Gathering: Friendship & Cooperation in the Mediterranean” ο κ. Σμυρλής υπογράμμισε, ότι το ενδιαφέρον της χώρας μας για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής δεν εξαντλείται στο πεδίο των διμερών σχέσεων. Αλλά μέσω της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας, ακολουθείται μια σταθερή πολιτική που αφορά την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων με στόχο την ασφάλεια και ευημερία της μεσογειακής λεκάνης.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ ο ΓΓ ΔΟΣΕ επισήμανε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την προώθηση των συμφερόντων των Ελλήνων επενδυτών και εξαγωγέων στην περιοχή, όπως και για την προσέλκυση επενδύσεων από τις αντίστοιχες χώρες, μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας το σύνολο των δυνατοτήτων που παρέχει η ψηφιοποίηση και η τεχνολογία.

Ο κ. Σμυρλής αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είπε ότι αυτό μπορεί να συμβάλλει στην ταχεία μετάβαση της ελληνικής οικονομίας προς ένα πράσινο και ψηφιακό μοντέλο ανάπτυξης. Πρόσθεσε δε ότι με οικονομική ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και τη χρηματοδότηση των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αναμένεται η πραγματοποίηση επενδύσεων σε τομείς, όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η βιομηχανία τροφίμων και φαρμάκων, η ναυπηγική βιομηχανία, οι ΑΠΕ και οι νέες τεχνολογίες.

Τέλος ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι η ελληνική Διπλωματία παρουσιάζεται ιδιαιτέρως δραστήρια και επιδεικνύει ξεχωριστή μέριμνα για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Σε αυτό το πλαίσιο, κρίνεται κομβικής σημασίας ο ρόλος των θεσμών – “γεφυρών”, όπως τα διμερή Επιχειρηματικά Συμβούλια, μεταξύ των οποίων το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο, το οποίο έχει συνδράμει καθοριστικά στην προώθηση των οικονομικών κι εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αραβικού κόσμου.

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα