Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την IPO της Aramco, αλλά δεν απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα

Την Κυριακή, η Σαουδική Αραβία σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco – ή τουλάχιστον έτσι φάνηκε. Αλλά, η πρόθεση του βασιλείου να εισάγει στο Χρηματιστήριο την Aramco είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό.

Γνωρίζουμε ήδη ότι η Aramco είναι η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο και η αρχική δημόσια προσφορά της έχει τα φόντα για να είναι η μεγαλύτερη IPO (initial public offering) όλων των εποχών. Ωστόσο, οι κρίσιμες λεπτομέρειες που περιμένουν εναγωνίως οι δυνητικοί επενδυτές -πόσες μετοχές θα διατεθούν και σε ποια τιμή- παραμένουν άγνωστες.

Στην πραγματικότητα, αυτή η συνέντευξη Τύπου απλώς κέρδισε χρόνο αναβάλλοντας για αργότερα την ανακοίνωση περισσότερων πληροφοριών. Το μόνο που έμαθε ο κόσμος από αυτή τη συνέντευξη Τύπου ήταν ότι ο ρυθμιστικός φορέας της κυβέρνησης του βασιλιά (η Αρχή Κεφαλαιαγοράς – CMA) ενέκρινε την αρχική δημόσια εγγραφή μιας εταιρείας που ανήκει στον βασιλιά, βάσει σχεδίου που προωθεί ο γιος του βασιλιά για σχεδόν τέσσερα χρόνια. Αυτό δεν είναι ούτε καν είδηση.

Η πιο πολύτιμη πληροφορία που συνελέγη κατά την ανακοίνωση της Κυριακής είναι ότι, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Aramco, το ενημερωτικό δελτίο για τη αρχική δημόσια προσφορά (IPO) θα διατεθεί στις 9 Νοεμβρίου. Εν τω μεταξύ, όμως, δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Αναμένεται γύρω στο Δεκέμβριο, αλλά θα μπορούσε να ματαιωθεί εάν η Σαουδική Αραβία δεν μείνει ικανοποιημένη από το ενδιαφέρον που θα εκδηλώσουν οι επενδυτές την περίοδο που θα τρέξει η διαδικασία του βιβλίου προσφορών (Βook Building).

Επίσης, ο στόχος για την προσδοκώμενη αποτίμηση της εταιρείας δεν έχει διευκρινιστεί, παρ’ όλο που ορισμένες από τις εμπλεκόμενες τράπεζες δημοσίευσαν στον Τύπο εκτιμήσεις μετά την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Bloomberg και την Energy Intelligence, αυτές είναι οι εξής:

– Bank of America: 1,22 με 2,27 τρισ. δολάρια

– Goldman Sachs: 1,6 με 2,3 τρισ. δολάρια

– HSBC: 1,59 με 2,1 τρισ. δολάρια

– BNP Paribas: 1,42 τρισ. δολάρια

– EFG Hermes: 1,55 με 2,1 τρισ. δολάρια

Φαίνεται πλέον ότι το βασίλειο θα δεχτεί μια αποτίμηση μικρότερη από τα 2 τρισ. δολάρια για τα οποία είχε μιλήσει ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ, στις αρχές του 2016.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της αρχικής δημόσιας πρότασης (IPO), η εταιρεία κυκλοφόρησε επίσης ένα έγγραφο με στόχο να αναδείξει τη σημασία και την επιτυχία της εταιρείας. Η Aramco είναι η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο και τα τελευταία 30 χρόνια υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έχει δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη και διαφοροποιημένη επιχείρηση με πολύ αποτελεσματικές λειτουργίες και διορατική στρατηγική.

Ωστόσο, η στρατηγική επικοινωνίας σχετικά με την IPO, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης της Κυριακής και του συνοδευτικού εγγράφου, ήταν ασυνήθιστες και εκτός της τυπικής συμπεριφοράς και των διαδικασιών που ακολουθεί μια εταιρεία που επιδιώκει να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

Το έγγραφο που δημοσιεύθηκε μαζί με την ανακοίνωση την Κυριακή ανέφερε ρητά ότι οι πληροφορίες δεν προορίζονται για τις αγορές της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου ή του Τόκιο. Αυτή δεν είναι μια εισαγωγή στο χρηματιστήριο που ευθυγραμμίζεται με τα παγκόσμια πρότυπα. Από την αρχή, η Σαουδική Αραβία έκανε τα πάντα ανάποδα.

Το 2016, όταν ο Mohammed bin Salman μίλησε για πρώτη φορά για την πιθανότητα εισαγωγής στο χρηματιστήριο και αμέσως διατύπωσε τον τον ισχυρισμό ότι η Aramco αξίζει τουλάχιστον 2 τρισ. δολάρια. Η πρόωρη αυτή ανακοίνωση -πριν ακόμη η εταιρεία να είναι έτοιμη για την εισαγωγή- και ο ισχυρισμός την αποτίμηση χωρίς αυτός να υποστηρίζεται από στοιχεία, δεν βοήθησε την επιχείρηση. Ήταν μια εξέλιξη πολύ έγινε με απότομο τρόπο, πολύ πριν τα βιβλία της εταιρείας να είναι έτοιμα για τη δημόσια προσφορά και χωρίς μια αξιόπιστη εκτίμηση της αξίας της εταιρείας από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η ανακοίνωση της Κυριακής -η οποία πραγματοποιήθηκε στα αραβικά- δεν απευθυνόταν στη διεθνή κοινότητα. Παρ’ όλο που η εταιρεία και το βασίλειο θέλουν απεγνωσμένα τη συμμετοχή διεθνών επενδυτών στην αρχική δημόσια προσφορά της Aramco, ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το θέμα το βασίλειο, δείχνει ότι πρόκειται για ένα γεγονός εσωτερικής κατανάλωσης, που υπακούει στους κανόνες της Σαουδικής Αραβίας – πράγμα που σημαίνει ότι τους κανόνες ορίζουν οι επιθυμίες του βασιλιά.

Ο πρόεδρος της Aramco, Yasir Ramayyan, επίσης δεν μπόρεσε να εξηγήσει επαρκώς γιατί η εταιρεία εισάγεται τώρα στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τους Financial Times, δήλωσε: “Γιατί όχι τώρα; …Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για εμάς”. Τύποις, οι επενδυτές έχουν συνηθίσει να διαπραγματεύονται με επιχειρήσεις, όχι με πολιτικούς. Αλλά η συγκεκριμένη IPO αποτελεί μια πολιτική υπόθεση, και οι επενδυτές θα κάνουν καλά να το θυμούνται αυτό.

capital.gr
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα