Η Ρωσία προτείνει στην Ελλάδα συμπαραγωγή Καλάσνικοφ και δηλώνει έτοιμη για εκσυγχρονισμό των S-300

Τη συμπαραγωγή όπλων Καλάσνικοφ στη χώρα μας πρότεινε η Μόσχα στην Αθήνα, της οποίας την απάντηση ακόμη αναμένει η πρώτη.

Καλάσνικοφ σε συνεργασία με την Ελλάδα επιθυμεί να φτιάξει η Ρωσία.

Όπως αποκάλυψε ο διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής – Τεχνικής Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, η Μόσχα έχει ήδη κάνει τη σχετική πρόταση στην Αθήνα και αναμένει την απάντησή της.

«Πριν από μερικά χρόνια δουλέψαμε, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς, για την οργάνωση της κοινής παραγωγής τουφεκιών Καλάσνικοφ στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων. Έχουμε κάνει σχετικές προσφορές στην ελληνική πλευρά. Δεν έχει ληφθεί απόφαση για το θέμα αυτό (από την Ελλάδα), δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε ότι η Μόσχα περιμένει την Αθήνα να πάρει μια απόφαση.

Η Ρωσία είναι έτοιμη για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών S-300

Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι έτοιμη να εκσυγχρονίσει τα πυραυλικά συστήματα S-300 που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα και το έχει επανειλημμένα εκφράσει στην Αθήνα, δήλωσε επίσης ο Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, σε συνέντευξή του στο Sputnik.

«Η ρωσική πλευρά έχει επανειλημμένα προσφέρει στην ελληνική πλευρά να οργανώσει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε κινηθεί πιο κοντά σε αυτό, πιστεύω, μεταξύ άλλων, λόγω του γενικού κλίματος των κυρώσεων και της πολιτικής της ΕΕ και των κρατών μελών του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία. Εάν αλλάξει η θέση των εταίρων μας από την Αθήνα, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να μελετάμε το θέμα», δήλωσε ο Σουγκάγιεφ.

Ο διευθυντής της ρωσικής Υπηρεσίας Στρατιωτικής – Τεχνικής Συνεργασίας (FSMTC) πρόσθεσε οι S-300 είχαν παραδοθεί πριν από πολύ καιρό στην Ελλάδα και είναι λειτουργικοί επί του παρόντος.

«Σήμερα συζητάμε για τη διατήρηση της σωστής κατάστασής τους, κατά την οποία μπορούν να εκτελέσουν τις λειτουργίες αεράμυνας. Η σύμβαση για υποστήριξη μετά την πώληση είναι ενεργή. Η διάρκεια ζωής του πυραύλου έχει παραταθεί», διευκρίνισε ο Σουγκάγιεφ.

Η Ρωσία ενδιαφέρεται για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και θεωρεί υποσχόμενη τη διμερή αμυντική συνεργασία, τόνισε ο επικεφαλής της FSMTC.

Σχετικά Νέα