Η Ρωσία παίρνει τον πλήρη έλεγχο του project φυσικού αερίου Σαχαλίνη 2

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέβασε την ένταση στον οικονομικό του πόλεμο με τις χώρες της Δύσης, υπογράφοντας διάταγμα για τον πλήρη έλεγχο του project φυσικού αερίου και πετρελαίου «Σαχαλίνη 2» στη ρωσική Άπω Ανατολή, σε μια κίνηση που μπορεί να εκδιώξει από την περιοχή την πετρελαϊκή εταιρεία Shell και Ιάπωνες επενδυτές.

Το διάταγμα, το οποίο υπογράφηκε την περασμένη Πέμπτη, δημιουργεί μια νέα εταιρεία που αναλαμβάνει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Sakhalin Energy Investment Co, στην οποία η Shell και δύο ιαπωνικές εταιρείες, η Mitsui και η Mitsubishi διατηρούν ποσοστό μικρότερο του 50%.

Το έκτασης πέντε σελίδων διάταγμα, το οποίο έρχεται μετά τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, δείχνει ότι το Κρεμλίνο θα αποφασίσει τώρα εάν οι ξένοι εταίροι μπορούν να παραμείνουν.

Η κρατική Gazprom έχει ήδη μερίδιο 50% συν μία μετοχές, που αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η κίνηση αυτή απειλεί να αναστατώσει μια ήδη «σφιχτή» αγορά LNG, αν και η Μόσχα δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να σταματήσουν οι παραδόσεις από το κοίτασμα Sakhalin-2. Η Ιαπωνία εισάγει το 10% του LNG της κάθε χρόνο από τη Ρωσία, κυρίως με μακροπρόθεσμο συμβόλαιο από τη Sakhalin-2. Επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ρωσική ενέργεια, εγείρει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δυτικές εταιρείες που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Ρωσία.

«Το διάταγμα της Ρωσίας ουσιαστικά απαλλοτριώνει ξένες μετοχές στην Sakhalin Energy Investment Company, σηματοδοτώντας μια περαιτέρω κλιμάκωση των συνεχιζόμενων εντάσεων», δήλωσε στο Reuters η Λούσι Κάλεν, αναλύτρια στην εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie.

Η Ιαπωνία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγόμενη ενέργεια, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εγκαταλείψει τα συμφέροντά της στο Sakhalin 2, όπου η Mitsoui έχει μερίδιο 12,5% και η Mitsubishi 10% των μετοχών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα