

Η Ρωσία έχει «σχεδόν ολοκληρώσει» την χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους των περιοχών που έχει καταλάβει στην Ουκρανία, προκειμένου να ενισχύσει την επιρροή της στα εδάφη αυτά, με απώτερο σκοπό την πλήρη προσάρτησή τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα (05.03.2025) ο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία πιέζει τους κατοίκους των εδαφών που ελέγχει για να πάρουν τη ρωσική υπηκοότητα, αφού μια παρόμοια διαδικασία, που καταγγέλθηκε από το Κίεβο, ακολουθήθηκε τόσο στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε το 2014, όσο και στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που τελούσαν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών πριν από το 2022.
«Πέρυσι, η παράδοση διαβατηρίων στους κατοίκους των απελευθερωμένων περιοχών των δημοκρατιών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ και των περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια σχεδόν ολοκληρώθηκε», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών στη Μόσχα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ, συνολικά παραδόθηκαν 3,5 εκατομμύρια διαβατήρια.
Η Ρωσία διεκδίκησε τον Σεπτέμβριο του 2022 την προσάρτηση αυτών των τεσσάρων περιοχών της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι δεν τις ελέγχει όλες.
Αντιδρούν Κίεβο και Ευρωπαϊκή Ένωση
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι κάτοικοι των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας υφίστανται πιέσεις για να ζητήσουν ρωσικό διαβατήριο, το οποίο έχει γίνει απαραίτητο για μια ολόκληρη σειρά επιτόπιων διοικητικών διαδικασιών.
Κάτοικοι που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο τον Μάιο του 2023 είχαν επιβεβαιώσει την κατάσταση αυτή.
Η Ρωσία διένειμε ήδη εδώ και δεκαετίες ρωσικά διαβατήρια στους κατοίκους των περιοχών της Ουκρανίας, που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά, καθώς και στην Κριμαία. Το ίδιο έκανε στις αποσχισθείσες περιοχές στη Γεωργία και στη Μολδαβία.
Το Κίεβο καταγγέλλει «παράνομες» μεθόδους που παραβιάζουν την κυριαρχία της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει τα ρωσικά διαβατήρια που παραδόθηκαν στις κατεχόμενες από τη Μόσχα περιοχές της Ουκρανίας.
Σχετικά Νέα
Γαλλία: Για περισσότερες από 4 ώρες κατέθετε η Κιμ Καρντάσιαν στη δίκη για τη ληστεία σε βάρος της
Ολοκληρώθηκε έπειτα από τέσσερις και πλέον ώρες η κατάθεση της πρωταγωνίστριας τηλεριάλιτι και «βασίλισσας».
Συρία: Η άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ συνιστά μια νέα αρχή, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Αλ Σιμπάνι
Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ασάαντ αλ Σιμπάνι δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του.
Η άρση των κυρώσεων Τραμπ στη Συρία προβληματίζει το Ισραήλ – Τι φοβάται ο Νετανιάχου
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Συρίας.
Ο Μακρόν δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν ο Πούτιν προτίθεται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης εφ’ όλης της.