Η Ρωσία απειλεί να κόψει το φυσικό αέριο προς την Φινλανδία από αύριο

Ανώτεροι αξιωματούχοι της φινλανδικής κυβέρνηση ειδοποιήθηκαν σήμερα από τη Ρωσία ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη γειτονική Φινλανδία την Παρασκευή, ανέφερε την Πέμπτη η τοπική εφημερίδα Iltalehti, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζονται.

Η εφημερίδα δεν διευκρίνισε από πού θα προερχόταν η προειδοποίηση και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες.

Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinisto και η πρωθυπουργός Sanna Marin την Πέμπτη δήλωσαν ότι η Φινλανδία θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στη δυτική αμυντική συμμαχία ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση», προτρέποντας τη Ρωσία να δεσμευτεί να απαντήσει.

Στις 5 Μαΐου, η φινλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι ήταν έτοιμη για το ενδεχόμενο ο ανατολικός γείτονάς της να διακόψει την παράδοση φυσικού αερίου ως απάντηση στην άρνηση της Φινλανδίας να συμμορφωθεί με τις ρωσικές απαιτήσεις για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Αντίμετρα από τη Ρωσία
Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή», δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας, «σίγουρα», σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα «πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας».

«Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση», κατέληξε.


Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ανακοίνωση της Φινλανδίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστά «ριζική αλλαγή» στην εξωτερική πολιτική της και ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα