Η πρώτη 15χρονη που εμβολιάστηκε στη Λάρισα: Να γίνει το εμβόλιο πράξη ευθύνης

«Το εμβόλιο είναι όπλο καταπολέμησης του ιού και πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα» δηλώνει στην ιστοσελίδα Larissanet η 15χρονη Άρτεμις Γιαννακοπούλου, ενώ για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς επισημαίνει ότι «ίσως κάποιοι να αγχώνονται με αυτό, πιστεύω πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας και να γίνει το εμβόλιο πράξη ευθύνης».

Στη Θεσσαλία η Άρτεμις Γιαννακοπούλου είναι η πρώτη 15χρονη που εμβολιάστηκε, ενώ πανελλαδικά έχουν κλειστεί πάνω από 20.000 ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 15 – 17.

Η ίδια μιλάει στη larissanet για τον εμβολιασμό των νέων, την πανδημία, την σχολική χρονιά που έρχεται και καλεί μικρούς και μεγάλους να κάνουν αυτό το σημαντικό βήμα για την «ελευθερία».

Με γονική συναίνεση οι έφηβοι μπορούν να κάνουν αυτό το βήμα και να εμβολιαστούν, όπως αναφέρει η Άρτεμις Γιαννακοπούλου «υπάρχουν παιδιά που θέλουν να το κάνουν και επειδή χρειάζεται γονική συναίνεση πολλοί γονείς δεν τους το επιτρέπουν».

Μεγάλο ρόλο στον εμβολιασμό των παιδιών έχουν και οι παιδίατροι που βρίσκονται δίπλα στους γονείς και τα παιδιά από την βρεφική ηλικία, «είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης για τους γονείς και επηρεάζονται, αν είναι κάποιος γιατρός αρνητικός με το εμβόλιο τότε οι γονείς δεν θα επιτρέψουν στο παιδί να το κάνει» σημειώνει.

Η ίδια νιώθει περήφανη για αυτήν την κίνηση που πρόθυμα δήλωσε να κάνει «γιατί βοηθάω όχι μόνο τον εαυτό μου αλλά και την κοινωνία» έχοντας και «σωστή καθοδήγηση» όπως τονίζει, «αφού το έκανα μπόρεσα μέσω αυτού να έχω την δική μου σκέψη και άποψη ώστε να παρακινήσω κι άλλους να εμβολιαστούν» συμπληρώνει.

Πέρασε μια σχολική χρονιά με τηλεκπαίδευση και μια κατάσταση «ακορντεόν» με τα σχολεία να κλείνουν και να ανοίγουν συνεχώς. Η λύση σε αυτή την περιπέτεια των παιδιών είναι ο εμβολιασμός και η 15χρονη Άρτεμις Γιαννακοπούλου υπογραμμίζει ότι «με τον εμβολιασμό θα αποφύγουμε το άνοιξε – κλείσε του σχολείου που είχαμε αυτή την χρονιά και δεν αποδείχθηκε ωφέλιμο. Η κατάσταση που βιώσαμε είχε αρνητική επίπτωση και στην ψυχολογία αλλά και στην κοινωνικοποίηση των μαθητών, για αυτό είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά για να είμαστε ελεύθεροι και ασφαλείς».

«Ιδρυματοποιηθήκαμε και δεν υπήρξε άμεση κοινωνικοποίησή μας, η επαφή μαθητών και καθηγητών υπήρξε μόνο μέσω της τηλεκπαίδευσης» συμπληρώνει.

Τα social media και γενικότερα το διαδίκτυο αποτελούν το μέσο που η νεολαία σήμερα μαθαίνει, εκφράζεται και κοινωνικοποιείται, ειδικότερα οι έφηβοι έχουν αλλάξει τελείως τους τρόπους επικοινωνίας που υπήρχαν παλαιότερα. Πλέον μέσω πλατφόρμας διδάσκονται στο σχολείο, στο φροντιστήριο και αυτές οι πλατφόρμες …αποτελούν και την διασκέδασή τους. Ο καθένας μπορεί να αναρτήσει ότι θέλει στο διαδίκτυο και να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Το πρόβλημα των fake news που βιώνουμε καθημερινά αποτελούν «μάστιγα» στην κοινωνία και τα παιδιά είναι η ομάδα που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτό.

Την έντονη αυτή παραπληροφόρηση σχολιάζει και η Άρτεμις που «μέσω των fake news περνάνε αρνητικά μηνύματα για τον εμβολιασμό». Η ίδια συστήνει «εμπιστοσύνη στους ειδικούς για να βγούμε από αυτή την κατάσταση και να δώσουμε χαριστική βολή στην πανδημία».

Οι νέοι άμεσα και έμμεσα δέχθηκαν «επίθεση» για την συμπεριφορά τους στην πανδημία, την τήρηση μέτρων και την στάση τους στον εμβολιασμό, η Άρτεμις Γιαννακοπούλου αναφέρει ότι «σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να ρίχνουμε ευθύνες, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό, οι νέοι θέλουν να διασκεδάσουν αλλά πρέπει να καθοδηγούνται σωστά και να εμβολιαστούν καθώς το εμβόλιο είναι όπλο καταπολέμησης του ιού και πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς επισημαίνει ότι «ίσως κάποιοι να αγχώνονται με αυτό. Πιστεύω πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας και να γίνει το εμβόλιο πράξη ευθύνης».

Τέλος, καλεί όλους τους νέους αλλά και τους μεγάλους να πράξουν υπεύθυνα και να εμβολιαστούν, χαρακτηριστικά υπογράμμισε ότι «o καθένας πρέπει να κάνει το εμβόλιο να τηρεί τα μέτρα ώστε η πανδημία να αποτελέσει παρελθόν. Χρέος μας να πάμε την κοινωνία και την οικονομία ένα βήμα μπροστά».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα