Η Πέμπτη πιθανότερη ημέρα της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Ισραήλ

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγα λεπτά η μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κυρίαρχο θέμα συζήτησης τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στόχος των ηγετών είναι ο ευρωπαϊκός συντονισμός, μπροστά στο… ωστικό κύμα που δημιουργεί η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς. “Είναι ύψιστης σημασίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο… να αποκτήσει κοινή θέση και να υιοθετήσει μια ξεκάθαρη, κοινή πορεία δράσης που να αντιστοιχεί στην περιπλοκότητα της τρέχουσας κατάστασης”, τόνισε, στην επιστολή του προς τους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σε χρόνο παράλληλο, η Αθήνα, που διευρύνει τις κινήσεις της στη διπλωματική σκακιέρα, βρίσκεται εν αναμονή της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότερη ημέρα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η Πέμπτη.

Το έκτακτο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη Μέση Ανατολή συγκάλεσε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 14 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προκειμένου να χαραχθεί η “κοινή δράση” της ΕΕ.

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, σε μια δήλωση “που καθορίζει την κοινή θέση της ΕΕ”, οι ευρωπαίοι ηγέτες επανέλαβαν “το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το ανθρωπιστικό και το διεθνές δίκαιο” απέναντι σε βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις, όπως αυτές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Παράλληλα, οι ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν την ανάγκη προστασίας των αμάχων και την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από Ισραηλινά πυρά και προετοιμάζεται μια χερσαία επίθεση.

Αυτή η κοινή δήλωση των 27 χωρών της ΕΕ ήρθε δύο ημέρες μετά την επίσκεψη της Φον ντερ Λάιεν στο Ισραήλ (13 Οκτωβρίου), που προκάλεσε έντονη κριτική και αντιδράσεις από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και από ευρωβουλευτές. Η Φον ντερ Λάιεν κατηγορήθηκε ότι πρώτον υπερέβη των εξουσιών της, διότι την εξωτερική πολιτική της ΕΕ τη χαράσσει το Συμβούλιο (κράτη-μέλη) και δεύτερον διότι σε συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, η Φον ντερ Λάιεν τόνισε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, παραλείποντας να αναφερθεί στην ανάγκη “σεβασμού του διεθνούς δικαίου” – κάτι το οποίο είχε υπογραμμίσει νωρίτερα το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζ. Μπορέλ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα