

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), επικροτεί την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης, τονίζοντας ωστόσο ότι τα τελευταία πέντε τουλάχιστον χρόνια, σταθερά επισημαίνει ότι, μαζί με τη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης, είναι απαραίτητο να εξορθολογιστεί η συνταγογράφηση και να ενταθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για το σύνολο των φαρμάκων.
«Είναι σαφές ότι η πλήρης υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων, όπως η ολοκληρωμένη εισαγωγή φίλτρων και περιορισμών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η διασύνδεση των πρωτοκόλλων με τα αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων, η άμεση ενσωμάτωση των οδηγιών συνταγογράφησης και των περιορισμών που προκύπτουν από την αξιολόγηση και διαπραγμάτευση, καθώς και ο περιορισμός της αδόκιμης υποκατάστασης των οικονομικότερων φαρμάκων με νεότερα, ακριβότερα, μπορεί να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και να βελτιώσει την αποδοτικότητα της φαρμακευτικής περίθαλψης και του συστήματος υγείας», τονίζει η ΠΕΦ.
Προσθέτει ότι όλοι οι φορείς του φαρμάκου, είναι σύμμαχοι σε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού της συνταγογράφησης και επιτάχυνσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που επιτρέπουν τον έλεγχο της δαπάνης, συμβάλλοντας με τεχνική βοήθεια και πόρους, όπου αυτό χρειάζεται. «Είναι δεδομένο ότι η καταχρηστική συνταγογράφηση, εκτός από επικίνδυνη για την επάρκεια των φαρμάκων, οδηγεί στην πρόσθετη επιβάρυνση της φαρμακοβιομηχανίας, αυξάνοντας περαιτέρω τα ήδη τεράστια clawback», σημειώνει.
Καταλήγει ότι «καθώς οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς, ο μόνος βιώσιμος τρόπος να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα φάρμακα στον Έλληνα ασθενή είναι η επαρκής χρηματοδότηση ταυτόχρονα με τον έλεγχο της δαπάνης».
Σχετικά Νέα
Πέντε μαθητές Λυκείου κατανάλωσαν αλκοόλ σε σχολική εκδρομή – 17χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο – Συνελήφθησαν 12 καθηγητές
Ακόμη ένα περιστατικό μέθης ανηλίκων σημειώθηκε κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής Λυκείου, στη λίμνη Πλαστήρα. Ένας εκ των.
Τηλεφώνημα για βόμβα σε σχολείο στον Καρέα
Συναγερμός σήμανε στην Αστυνομία, όταν άγνωστος τηλεφώνησε στο ΑΤ Βύρωνα, αναφέροντας ότι θα εκραγεί.
Ελληνικό: Εισαγγελική παρέμβαση για επείγουσα προκαταρκτική έρευνα – Οι νέες κινήσεις του Ανθρωποκτονιών
Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών για τους μυστήριους θανάτους της ηλικιωμένης.
Θανατηφόρο τροχαίο στη Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας – Νεκρός 16χρονος μοτοσικλετιστής
Πάνδημη θλίψη προκαλεί στην Πρέβεζα ο θάνατος 16χρονου σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε το.