Η πανδημία, τα νέα μέτρα και η ανάγκη για ειλικρίνεια…

Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία, ούτε η επιστροφή στην κανονικότητα θα «εκκινήσει» από το φθινόπωρο. Άλλωστε τα νέα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση και έχουν ως κυρίαρχη στόχευση τους ανεμβολίαστους, επιβεβαίωσαν ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ και θα ταλαιπωρεί τη χώρα, την κοινωνία, τους πολίτες και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Κανείς, ασφαλώς, δεν μπορεί να οριοθετήσει χρονικά, πότε θα σημάνει το τέλος της περιπέτειας, άλλωστε όποιος επιχείρησε να το κάνει στο παρελθόν, απέτυχε παταγωδώς. Και σ’ αυτό το ευαίσθητο σημείο, που αφορά τις «υποσχέσεις περί επιστροφής στην κανονικότητα» και τερματισμού της πανδημίας, οι επικριτές της κυβερνητικής στρατηγικής, διαχείρισης (και στο κομμάτι της επικοινωνίας), επιρρίπτουν ευθύνες στο Μαξίμου. Οι συγκεκριμένες εξαγγελίες που ήταν άρρηκτα συνυφασμένες με την προώθηση της εμβολιαστικής πολιτικής, βρήκαν απήχηση και έρεισμα στην κοινωνία, αυξάνοντας κατακόρυφα τον αριθμό των εμβολιασθέντων, ωστόσο δημιούργησαν προσδοκίες που εξ αντικειμένου είναι αδύνατον να «καλυφθούν».

Ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται, δημιουργεί συνεχώς νέα υγειονομικά δεδομένα και αποτελεί άλυτο «γρίφο» ακόμη και για χώρες που βρίσκονται δύο και τρία βήματα μπροστά από την Ελλάδα, σ’ ό,τι αφορά το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού τους. Είναι πασιφανές, λοιπόν, και επιβεβαιώνεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων, ότι ο «πόλεμος» με το ιό που σάρωσε όλο τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο δεν βρίσκεται στο τέλος του, αλλά θα χρειαστούν κι άλλες μάχες. Αυτό συνεπάγεται και δεν πρέπει να γελιέται κανείς για το αντίθετο, πως θα υπάρξει η ανάγκη για τη λήψη νέων- πρόσθετων μέτρων στο μέλλον, μικρής ή και μεγάλης εμβέλειας, αναλόγως πάντα με τα υγειονομικά δεδομένα που θα διαμορφώνονται ανά περίοδο.

Υπό αυτή τη συνθήκη, που δεν αποτελεί υπόθεση εργασίας, αλλά εδράζεται στις επιστημονικές προβλέψεις, η κυβέρνηση, θα ήταν καλό, να τηρήσει μια πιο ειλικρινή, αν προτιμάται κυνική στάση, απέναντι στους πολίτες και δη στην ενημέρωσή τους για την πανδημία και όλα τα συνεπακόλουθά της. Μόνον έτσι, όσοι ακολουθούσαν τις οδηγίες και εμβολιάστηκαν, αλλά δεν «πήραν πίσω τη ζωή τους», όπως ανέφερε το σχετικό «διαφημιστικό» σλόγκαν του εμβολιασμού, δεν θα αισθάνονται εξαπατημένοι, αλλά και ένα μεγάλο μέρος των ανεμβολίαστων, θα σταματήσει να κρίνει με καχυποψία και αρνητισμό, οιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία-ενέργεια αφορά την εμβολιαστική πολιτική. Απαιτείται ειλικρίνεια, καθώς σύνεση και διορατικότητα για τα μέτρα που επιβάλλονται κάθε φορά και ανά περίσταση.

Η «ανάλυση» των νέων μέτρων και τα μείζονα ζητούμενα

Για τα πρόσφατα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, οι επικριτές της επισημαίνουν ότι έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα προς τους… απείθαρχους ανεμβολίαστους και διχάζουν την κοινωνία, δημιουργώντας πολίτες δύο ταχυτήτων. Η κυβέρνηση, πάντως, εμφανίζεται διατεθειμένη να σκληρύνει εδώ και τώρα τη στάση της προς τους ανεμβολίαστους, προβάλλοντας ως επιχείρημα την προάσπιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο θα καταρρεύσει, εάν δεν μπει φραγμός στην αύξηση των κρουσμάτων και στη συνεπακόλουθη εισροή δεκάδων περιστατικών στις ήδη γεμάτες ΜΕΘ.

Το έτερο επιχείρημα που έχει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση και το χρησιμοποιεί ενάντια στους επικριτές της, σχετίζεται με την οικονομία. Η τελευταία, παρά τις αντιξοότητες, βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφονται σε διάφορους μακροοικονομικούς δείκτες, αποτελούν προάγγελο για δυναμική ανάπτυξη, ενδεχομένως και στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ένα νέο μαζικό lockdown, εξαιτίας της αποτυχίας της εμβολιαστικής πολιτικής και της αύξησης των κρουσμάτων, θα τίναζε τα πάντα στον αέρα, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για την οικονομία αλλά και το επιχειρείν. Ουδείς, βεβαίως, επιθυμεί, κάτι τέτοιο, εμβολιασμένος και μη, διότι έτσι θα υποθηκευόταν το μέλλον όλης της χώρας.

Το μείζον ζήτημα, το οποίο είναι εξόχως πολιτικό και απασχολεί άλλωστε τον δημόσιο λόγο και τις κομματικές αντιπαραθέσεις, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα φτάσουμε στην αναχαίτιση της περαιτέρω επέκτασης του κορωνοϊού και στη διαφύλαξη έτσι όλων των παρελκόμενων που εμμέσως επηρεάζονται, όπως είναι η οικονομία. Για τον τρόπο, λοιπόν, θα κριθεί η κυβέρνηση, όπως φυσικά και για την αποτελεσματικότητά της, άλλο ένα μέγιστο ζητούμενο στην πολιτική…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα