Η Ουκρανία κατηγορείται για «σπατάλη» όπλων που παρέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Το ΝΑΤΟ έρχεται σε αντίθεση με την Ουκρανία σχετικά με τις τακτικές του πεδίου μάχης, με βρετανικές πηγές άμυνας να κατηγορούν τον στρατό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι για κακοδιαχείριση ακριβών όπλων και εξοπλισμού.

Συγκεκριμένα, Βρετανοί αξιωματούχοι της Άμυνας κατηγόρησαν τις ουκρανικές δυνάμεις ότι “σπαταλούν” ακριβά δυτικά όπλα και εξοπλισμό, ανέφερε το Telegraph την Κυριακή. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ΝΑΤΟ και το Κίεβο είναι σε αντίθεση με τις πτυχές της στρατιωτικής στρατηγικής στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Το δημοσίευμα ανέφερε τις βρετανικές πηγές ως καταγγέλλοντες την Ουκρανία για το ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από το ΝΑΤΟ σύμφωνα με τις παραδοσιακές τακτικές μάχης σοβιετικού τύπου, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες πολύτιμων στρατιωτικών πόρων.

Ένας στρατιωτικός σύμβουλος περιέγραψε τη χρήση πυραύλων NLAWS που παρέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι κοστίζουν 2.000 £ (2.500 δολάρια) ο καθένας, ως απερίσκεπτη. Οι πύραυλοι εκτοξεύονται «σαν να ήταν RPG», δήλωσε η πηγή στο Telegraph, αναφερόμενη σε φθηνούς ρώσικους εκτοξευτές χειροβομβίδων.

Η εφημερίδα σημείωσε την προφανή σύγκρουση μεταξύ στρατιωτικών στρατηγικών του ΝΑΤΟ και του σοβιετικού τύπου. Ενώ το στρατιωτικό δόγμα της σοβιετικής εποχής συχνά βασίζεται σε υπερβάλλουσα δύναμη πυρός που οδηγείται από πεζικό, και καλοσχεδιασμένες επιθέσεις που στοχεύουν να γονατίσουν τον εχθρό, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ δίνουν προτεραιότητα στις επιθέσεις ακριβείας και την ευελιξία για την επιτυχία στο πεδίο μάχης.

Η Ρωσία κατασκευάζει φθηνή δύναμη πυρός σε τεράστιες ποσότητες που το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αντιπαραβάλλει, καθώς η συμμαχία παράγει μικρότερες ποσότητες όπλων υψηλής τεχνολογίας σχεδιασμένες για συνδυασμένα όπλα και τακτικές πολέμου ελιγμών.

Τα συνδυασμένα όπλα είναι μια μέθοδος πολέμου στην οποία τα στρατεύματα ξεπερνούν τον εχθρό με συντονισμένο πυροβολικό, θωράκιση και αεροπορική υποστήριξη. Απαιτεί εξαιρετικά ακριβή όπλα, αξιόπιστες επικοινωνίες και πολύ εκπαιδευμένους διοικητές που έχουν σε βάθος γνώση ολόκληρου του πεδίου της μάχης.

Η Ρωσία προτιμά τις μονάδες της να ενεργούν πιο ανεξάρτητα μεταξύ τους, με τα “μίας χρήσεως” στρατεύματα να πιέζουν προς τα εμπρός, ώστε οι μάζες του πυροβολικού να μπορούν να μετακινηθούν σε θέση να συντρίψουν τον εχθρό. Σπάνια χρησιμοποιεί τανκς για επιθέσεις, αντίθετα τα χρησιμοποιεί για να βομβαρδίσει τον εχθρό από απόσταση.

Ωστόσο, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν δικαιολογήσει την απροθυμία τους να δεχτούν τακτικές του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι δεν ευθυγραμμίζονται με τις επί τόπου πραγματικότητες. Αυτές οι διαφωνίες έχουν οδηγήσει σε τεταμένες ανταλλαγές απόψεων, με ένα φερόμενο περιστατικό στο οποίο οι βρετανοί εκπαιδευτές έφτασαν στο σημείο να «αγγίξουν … τα όπλα στο πλάι τους λόγω της απειλής της βίας».

Οι πηγές Telegraph κατηγόρησαν επίσης τους Ουκρανούς ότι εγκαταλείπουν τις επαναχρησιμοποιήσιμες μονάδες εκτόξευσης πυραύλων Javelin, οι οποίες κοστίζουν πάνω από 100.000 δολάρια η κάθε μια και συχνά καταλήγουν στα ρωσικά χέρια.

«Ο ρωσικός στρατός έχει πιθανώς περισσότερα Javelins από τον βρετανικό στρατό τώρα», ισχυρίστηκε μια πηγή, προσθέτοντας ότι ενώ αυτός και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν την Ουκρανία, η προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξει το Κίεβο «χτίστηκε γύρω από ψέματα».

Η Βρετανία έχει επίσης δωρίσει εκατοντάδες εξαιρετικά ακριβείς πυραύλους Brimstone στην Ουκρανία, οι οποίοι μπορεί να χρησιμοποιηθούν είτε από αεροσκάφη είτε από στρατεύματα για να επιτεθεί στους στόχους του εδάφους.

Το δημοσίευμα της Telegraph έρχεται καθώς οι υπάλληλοι της άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησαν ότι ο στρατός της χώρας παρουσιάζει επί του παρόντος «κοίλωμα» και δεν έχει δεχτεί χρηματοδότηση λόγω των ετών παραμέλησης. Οι Βρετανοί βουλευτές έχουν ακούσει τον συναγερμό ότι το Λονδίνο είναι θλιβερά απροετοίμαστο για έναν πόλεμο «υψηλής έντασης».

Παρά τις ανησυχίες αυτές, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμεύσει 7,8 δισεκατομμύρια λίρες σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, που περιλαμβάνει τανκς, συστήματα αεροπορικής άμυνας και όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα καταγγείλει τις δυτικές αποστολές όπλων στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι μόνο παρατείνουν τη σύγκρουση χωρίς να αλλάξουν το αποτέλεσμα της, αυξάνοντας παράλληλα τους κινδύνους μιας άμεσης σύγκρουσης της Μόσχας-Νάτο.

Μια ρωσική πηγή του στρατού δήλωσε ότι μαζί με τη μονάδα του συναντούν συχνά αποθέματα αντι-δεξαμενών όπλων που παρέχονται από τη Δύση που εγκαταλείφθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Πηγές περιέγραψαν επίσης περιπτώσεις διαφθοράς κατά την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Τα φορτηγά που μεταφέρουν εξοπλισμό λείπουν περιστασιακά και οι αποστολές οχημάτων φτάνουν σε μονάδες απογυμνωμένες από εξαρτήματα, «Συμπεριλαμβανομένων των ζωνών ασφαλείας».

Η Ουκρανία ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους περισσότερα αποθέματα φθηνής πυροσβεστικής δύναμης, οδηγώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να σαρώνουν πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας όπως η Βουλγαρία για τα παλιά αποθέματα σοβιετικών όπλων.

Το 2023, ένα έγγραφο που διέρρευσε από τον γερμανικό στρατό δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αγνοούσαν τα διδάγματα που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της δυτικής κατάρτισης, αναιρώντας τα πλεονεκτήματα των όπλων και των τακτικών του ΝΑΤΟ.

Είπε ότι η Ουκρανία έσπασε το ΝΑΤΟϊκό στυλ σχηματισμών σε μικρότερες μονάδες και δεν προσαρμόζεται στον πόλεμο δυτικού ελιγμού, κατηγορώντας ένα ουκρανικό «επιχειρησιακό δόγμα» που εδραιώθηκε στα σώματα αξιωματικών.

Το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ουκρανία ήταν «τεθωρακισμένη» και τόνισε ότι είχε προσφέρει σε περισσότερους από 52.000 Ουκρανούς νεοσύλλεκτους «Ζωτικής σημασίας δεξιότητες για να πάρουν πίσω την πρώτη γραμμή».

Πρόσθεσε: «Η αποστολή κατάρτισης βασίζεται και εξελίσσεται, όπως απαιτείται, σύμφωνα με την κατεύθυνση του Ουκρανικού Γενικού Επιτελείου».

Ο ουκρανικός στρατός ανταποκρίθηκε στην επαφή για σχόλια. Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα