Η Ουκρανία χωρίς φως και ρεύμα: Ο χειμώνας θα είναι αγώνας επιβίωσης για εκατ. Ουκρανούς

Πάνω από 10 εκατ. Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την έναρξη του πολέμου, αλλά πολλοί από αυτούς που έμειναν – ιδιαίτερα στα νότια και ανατολικά της χώρας – έχουν ήδη φτάσει στα όρια των αντοχών τους, σημειώνει το CNBC σε ανάλυσή του.

Η καθημερινότητα έχει μετατραπεί σε δοκιμασία επιβίωσης για πολλούς, με τα βασικά αγαθά όπως το νερό, τα τρόφιμα και τα ιατρικά είδη να λιγοστεύουν. Παράλληλα, η Ρωσία συνέχισε να πλήττει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα περίπου 10 εκατ. άνθρωποι να έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στη χώρα.

Καθώς μπαίνει ο χειμώνας – με τις ώρες της ημέρας να λιγοστεύουν και τις θερμοκρασίες να αναμένεται να πέσουν στους -20 βαθμούς Κελσίου – οι αξιωματούχοι προειδοποιούν για εκτεταμένες ελλείψεις ενέργειας και θερμότητας.

Το ρεύμα έχει γίνει ιδιαίτερα σπάνιο, με τη χρήση ενέργειας να γίνεται με δελτίο και να επιβάλλονται προγραμματισμένες (και, τελευταία, μη προγραμματισμένες) καθημερινές διακοπές ρεύματος σε πολλά μέρη της χώρας.

Και αυτές οι διακοπές ρεύματος θα μπορούσαν να διαρκέσουν για μήνες, σύμφωνα με έναν διευθύνοντα σύμβουλο ενεργειακής εταιρείας, ο οποίος προειδοποίησε το βράδυ της Δευτέρας ότι “μπορεί να μην υπάρχει φως για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα”.

“Θέλω όλοι να καταλάβουν: Οι Ουκρανοί πιθανότατα θα πρέπει να ζήσουν σε κατάσταση διακοπής ρεύματος τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου”, δήλωσε τη Δευτέρα μέσω Facebook ο Serhiy Kovalenko, διευθύνων σύμβουλος του ουκρανικού παρόχου ενέργειας Yasno.

“Υπάρχουν επίσης διαφορετικές προβλέψεις για την εξέλιξη αυτής της κατάστασης και εξαρτώνται πλήρως από τις ρωσικές επιθέσεις”, σημείωσε.

Το καλύτερο σενάριο είναι να μην υπάρξουν νέες επιθέσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν διακοπές ρεύματος, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμες, που θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους στον ενεργειακό κλάδο να επαναφέρουν το δίκτυο στα πόδια του. Ωστόσο, το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τον Kovalenko, προβλέπει το δίκτυο “να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές”.

“Τότε θα πρέπει να ενεργοποιηθούν όχι μόνο ωριαίες διακοπές, αλλά και έκτακτες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει φως για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα”, πρόσθεσε.

Η Ουκρανία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για διάφορα ενδεχόμενα, ιδιαίτερα για το χειρότερο σενάριο, είπε, συμβουλεύοντας τους ανθρώπους να προμηθευτούν ζεστά ρούχα και κουβέρτες.

“Σκεφτείτε τις επιλογές που θα σας βοηθήσουν να αντέξετε μια μακρά διακοπή ρεύματος. Είναι προτιμότερο να το κάνετε τώρα παρά να είστε δυστυχισμένοι και να κατηγορήσετε κάποιον αργότερα. Πιο συγκεκριμένα, όλοι ξέρουμε ποιος πραγματικά φταίει”, σημείωσε.

Ο χειμώνας θα είναι απειλητικός για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ουκρανία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στην Ουκρανία, με τον οργανισμό να προβλέπει ότι έως και τρία εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτό το χειμώνα σε αναζήτηση θερμότερου κλίματος και ασφάλειας.

Ο Δρ. Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι “αυτός ο χειμώνας θα είναι θέμα επιβίωσης” και “απειλητικός για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ουκρανία”.

Ο Δρ. Kluge πρόσθεσε ότι οι ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές και υγειονομικές υποδομές σημαίνουν ότι εκατοντάδες νοσοκομεία και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι πλέον πλήρως λειτουργικές και δεν διαθέτουν καύσιμα, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα για την κάλυψη βασικών αναγκών.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι έχει επαληθεύσει 703 επιθέσεις “κατά υγειονομικών υποδομών” από την έναρξη του πολέμου πριν από εννέα μήνες, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως “παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των κανόνων του πολέμου”. Η Ρωσία αρνείται εδώ και καιρό ότι στοχοποιεί μη στρατιωτικές υποδομές, παρά τα περιστατικά και τα στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο.

Η καταστροφική ενεργειακή κρίση, καθώς και η εντεινόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ψυχική υγεία, οι περιορισμοί στην ανθρωπιστική πρόσβαση και ο κίνδυνος ιογενών λοιμώξεων θα καταστήσουν τον φετινό χειμώνα μια τρομερή δοκιμασία για την Ουκρανία, πρόσθεσε ο Δρ. Kluge, καθώς και μια δοκιμασία για τη δέσμευση του υπόλοιπου κόσμου να στηρίξει τη χώρα.

“Πολλοί θα αναγκαστούν να στραφούν σε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης, όπως η καύση κάρβουνων ή ξύλων ή η χρήση γεννητριών που τροφοδοτούνται με ντίζελ. Αυτά εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε τοξικές ουσίες που είναι επιβλαβείς για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και τυχαία εγκαύματα και τραυματισμούς”, πρόσθεσε.

Εκκενώσεις
Ουκρανοί αξιωματούχοι σε περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο από τις ελλείψεις ρεύματος προειδοποιούν τους κατοίκους για έναν σκληρό χειμώνα. Οι πολίτες στα πρόσφατα απελευθερωμένα τμήματα της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει να φύγουν για ασφαλέστερες περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ ο δήμαρχος του Κιέβου έθεσε επίσης απρόθυμα το ενδεχόμενο εκκενώσεων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε στην ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, “οι εργαζόμενοι στον ενεργειακό κλάδο έπρεπε να εφαρμόσουν όχι μόνο προγραμματισμένες διακοπές λειτουργίας, αλλά και απρογραμμάτιστες. Αυτό οφείλεται στο υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης από αυτό που μπορεί να παρέχει η χώρα αυτή τη στιγμή”.

“Φυσικά, οι εργαζόμενοι στην ενέργεια, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι διασώστες και όλοι οι εμπλεκόμενοι εργάζονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Αλλά η ζημιά στον ενεργειακό μας κλάδο από τις επιθέσεις των Ρώσων τρομοκρατών είναι τόσο σημαντική, ώστε όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μας θα πρέπει να είναι πολύ φειδωλοί στην κατανάλωση ενέργειας”, δήλωσε ο Ζελένσκι.

Το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσε ο Ζελένσκι, η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη στην πρωτεύουσα Κίεβο και τη γύρω περιοχή, καθώς και στις περιοχές Βίννιτσα, Σούμι, Τερνόπιλ, Τσερκάσι, Οδησσό και σε ορισμένες άλλες πόλεις και περιοχές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα