Η Ουγγαρία αγοράζει σουηδικά μαχητικά αεροσκάφη και ετοιμάζεται να εγκρίνει την υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ

Η Ουγγαρία δήλωσε την Παρασκευή ότι υπέγραψε συμφωνία για την αγορά τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών Saab SAABb.ST JAS Gripen από τη Σουηδία, καθώς η Βουδαπέστη ετοιμάζεται τελικά να εγκρίνει την αίτηση της Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά από σχεδόν δύο χρόνια καθυστερήσεων.

Η Ουγγαρία ήταν το τελευταίο μέλος της υπερατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας που αντιστεκόταν στην ιστορική αίτηση ένταξης της Σουηδίας, την οποία υπέβαλε το 2022 στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν – ο οποίος υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι το κοινοβούλιο θα ψηφίσει την επικύρωση τη Δευτέρα – συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον και δήλωσε ότι κατάφερε να “αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη”.

Η Ουγγαρία θα αγοράσει τα αεροσκάφη και θα επεκτείνει μια σχετική σύμβαση υλικοτεχνικής υποστήριξης, δήλωσε ο Όρμπαν. Η Ουγγαρία μισθώνει επί του παρόντος αεροσκάφη Gripen βάσει σύμβασης που υπεγράφη το 2001.

“Όχι μόνο θα διατηρήσουμε την ικανότητα αεράμυνάς μας, αλλά θα την αυξήσουμε … πράγμα που σημαίνει ότι η δέσμευσή μας στο ΝΑΤΟ θα ενισχυθεί και το ίδιο και η συμμετοχή μας στις κοινές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Όρμπαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κρίστερσον.

Η στροφή της Σουηδίας προς το ΝΑΤΟ

Η Σουηδία, η οποία διαθέτει μεγάλη ακτογραμμή στη Βαλτική Θάλασσα, θα μπορούσε να γίνει ζωτικός κόμβος εφοδιασμού για το ΝΑΤΟ στη Βόρεια Ευρώπη.

Η στρατιωτική αποχή από το ΝΑΤΟ αποτελούσε σημείο υπερηφάνειας για τους Σουηδούς και μάλιστα οι περισσότεροι ήταν σαφώς κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, όταν οι Σοσιαλδημοκράτες, η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη Σουηδία τα τελευταία 100 χρόνια, άλλαξε γνώμη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, οι δημοσκόποι είδαν τη μεγαλύτερη μεταστροφή της κοινής γνώμης που έχει καταγραφεί ποτέ. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει πλέον σαφή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και στο κοινό.

Η Σουηδία συμμετέχει ήδη τακτικά σε ασκήσεις στην περιοχή.

Ο Όρμπαν – ο οποίος έχει αρνηθεί να στείλει όπλα στην Ουκρανία και έχει επικρίνει επανειλημμένα τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας – νωρίτερα την Παρασκευή προέτρεψε εκ νέου σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Υποστήριξε επίσης την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στην προεδρία των ΗΠΑ φέτος. “Ελπίζουμε ότι ο σημερινός πρόεδρος θα φύγει και ο πρόεδρος Τραμπ θα επιστρέψει και θα έχει πραγματικά “λυμένα τα χέρια” για την επίτευξη ειρήνης”, δήλωσε ο Όρμπαν στο κρατικό ραδιόφωνο.

Η Φινλανδία, η οποία συνορεύει σε μεγάλο μήκος με τη Ρωσία, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα