Η Ονδούρα ανοίγει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα και κλείνει με την Ταϊβάν

Η Κίνα σύναψε διπλωματικούς δεσμούς με την Ονδούρα σήμερα, αφού η χώρα της Κεντρικής Αμερικής τερμάτισε τη σχέση δεκαετιών με την Ταϊβάν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν κατηγόρησε την Ονδούρα ότι απαιτεί υπέρογκα ποσά προτού παρασυρθεί από το Πεκίνο, σύμφωνα με το Reuters.

Ο τερματισμός των δεσμών με την Ταϊβάν αναμενόταν αφού ο υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας ταξίδεψε στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα για να ανοίξει σχέσεις και η πρόεδρος Ξιομάρα Κάστρο δήλωσε ότι η κυβέρνησή της θα ξεκινήσει δεσμούς με το Πεκίνο.

Η Κίνα δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της, Κιν Γκανγκ, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας Εντουάρντο Ενρίκε Ρέινα υπέγραψαν τη συμφωνία για τη διπλωματική αναγνώριση στο Πεκίνο, τερματίζοντας τις σχέσεις με την Ταϊβάν που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940.

Σε μια σύντομη δήλωση αργά το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ονδούρας ανέφερε ότι αναγνωρίζει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί όλη την Κίνα και ότι η Ταϊβάν είναι ένα “αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας”.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι κυβερνάται δημοκρατικά η Ταϊβάν ως δικό της έδαφος χωρίς δικαίωμα στους δεσμούς μεταξύ κρατών, μια θέση που η Ταϊπέι απορρίπτει σθεναρά. Η Κίνα απαιτεί από τις χώρες με τις οποίες έχει δεσμούς να αναγνωρίσουν τη θέση της.

Μιλώντας στην Ταϊπέι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου είπε ότι η Κάστρο, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του περασμένου έτους, και η κυβέρνησή της “είχαν πάντα ψευδαισθήσεις” για την Κίνα και η “δελεασμός” της Κίνας δεν είχε σταματήσει ποτέ.

“Το υπουργείο Εξωτερικών και η πρεσβεία αντιλήφθηκαν τις σχετικές πληροφορίες και τις χειρίστηκαν προσεκτικά. Ωστόσο, η κυβέρνηση Κάστρο μας ζήτησε επίσης δισεκατομμύρια δολάρια σε τεράστια οικονομική βοήθεια και συνέκρινε τις τιμές για προγράμματα βοήθειας που παρέχονται από την Ταϊβάν και την Κίνα”, δήλωσε ο Γου.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν δήλωσε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή της ότι η Ταϊβάν δεν θα ανταγωνιστεί την Κίνα σε “ανούσια” διπλωματία δολαρίων.

“Ο λαός της Ταϊβάν έχει αποδείξει στον κόσμο ότι ποτέ δεν υποκύπτει στις απειλές. Η συνεργασία και οι δεσμοί της Ταϊβάν με συμμάχους και ομοϊδεάτες χώρες για την από κοινού προώθηση της διεθνούς ευημερίας και ασφάλειας θα αυξηθούν, όχι θα μειωθούν”,είπε.

Ο Κιν είπε στη Ρέινα ότι οι εταιρείες της Ονδούρας προσκλήθηκαν να έρθουν στην Κίνα για να συζητήσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις, ενώ ο Ρέινα είπε ότι η Ονδούρα ήταν πρόθυμη να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κίνα στη χρηματοδότηση, το εμπόριο και τις υποδομές, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Ο Ρέινα έγραψε στην Ταϊβάν αυτόν τον μήνα ζητώντας βοήθεια σχεδόν 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου ενός δανείου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στη διαγραφή του χρέους καθώς και κεφάλαια για την κατασκευή ενός νοσοκομείου και ενός φράγματος, σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής που είδε το Reuters. Η επιστολή απευθυνόταν στον Γου ως “φίλο”.

“Ένιωθαν ότι αυτό που ήθελαν ήταν χρήματα, όχι νοσοκομείο”, είπε ο Γου στους δημοσιογράφους.

Η Τσάι πρόκειται να αναχωρήσει για μια ευαίσθητη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γουατεμάλα και το Μπελίζ την Τετάρτη. Αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι στο Λος Άντζελες στο τέλος του ταξιδιού.

Ο Γου είπε ότι ήταν “εξαιρετικά καχύποπτος” για τη χρονική στιγμή της απόφασης της Ονδούρας τόσο κοντά στην περιοδεία της Τσάι στο εξωτερικό.

“Η Κίνα φαίνεται να το κάνει αυτό σκόπιμα”, είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν με ανησυχία καθώς η Κίνα επεκτείνει το αποτύπωμά της στην αυλή της απομακρύνοντας τους κεντροαμερικανούς συμμάχους της Ταϊβάν και έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τις χώρες να μην πιστεύουν τις υποσχέσεις της Κίνας για βοήθεια.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ενώ η ενέργεια της Ονδούρας ήταν μια κυρίαρχη απόφαση, ήταν σημαντικό να σημειωθεί ότι η Κίνα “συχνά δίνει υποσχέσεις με αντάλλαγμα διπλωματική αναγνώριση που τελικά παραμένουν ανεκπλήρωτες”.

“Ανεξάρτητα από την απόφαση της Ονδούρας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν τη δέσμευσή μας με την Ταϊβάν”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ονδούρας και της Ταϊβάν χρονολογούνται από το 1941, όταν η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας, η οποία παραμένει το επίσημο όνομα της Ταϊβάν, ήταν ακόμα στην Κίνα πριν καταφύγει στο νησί το 1949 αφού έχασε έναν εμφύλιο πόλεμο με τους κομμουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ.

Η Ταϊβάν έχει πλέον επίσημες διπλωματικές σχέσεις μόνο με 13 χώρες, κυρίως φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες στην Κεντρική Αμερική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα