Η ομάδα του Τραμπ δεν συνωμότησε με τη Ρωσία, σύμφωνα με την έκθεση Μάλερ

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπήρξε συμφωνία, συνεννόηση ή συντονισμός μεταξύ της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα, Ρόμπερτ Μάλερ.

«Οι έρευνες του ειδικού εισαγγελέα δεν καθόρισαν ότι η ομάδα της εκστρατείας του Τραμπ ή οποιοσδήποτε σχετιζόταν με αυτήν συνεννοήθηκαν ή συντονίστηκαν εν γνώσει τους με τη Ρωσία στις προσπάθειες επιρροής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016», τονίζεται στην περίληψη των συμπερασμάτων της έκθεσης, που έστειλε σε Κογκρέσο και ΜΜΕ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ.

Επιπλέον, ο ειδικός εισαγγελέας δεν βρίσκει ότι ο Τραμπ διέπραξε κάποιο έγκλημα, χωρίς, ωστόσο, να τον απαλλάσσει.

Ο Μάλερ πέρασε σχεδόν δύο χρόνια ερευνώντας τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές του 2015, προκειμένου να βοηθήσει τον Τραμπ να νικήσει την αντίπαλό του του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρι Κλίντον.

«Αν και αυτή η έκθεση δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος διέπραξε κάποιο έγκλημα, δεν τον απαλλάσσει», είπε ο Μπαρ επικαλούμενος τα όσα έγραψε ο Μάλερ στην έκθεσή του στο θέμα της πιθανής παρακώλυσης της δικαιοσύνης.

Ο Μάλερ επισημαίνει ότι εναπόκειται στον υπουργό Δικαιοσύνης να αποφασίσει εάν διαπράχθηκε κάποιο έγκλημα.

Στην περίληψη του Μπαρ, τονίζεται ότι ο Μάλερ δεν βρήκε αποδείξεις πως η ομάδα του Τραμπ συντονίστηκε με τη Ρωσία, παρά τις πολλαπλές προσφορές από πρόσωπα που συνδέονταν με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Μπαρ, η έρευνα δεν βρήκε επαρκείς αποδείξεις ότι ο Τραμπ επιχείρησε να εμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης. Πολλοί από τους επικριτές του τον κατηγορούν για παρακώλυση της έρευνας για τη Ρωσία, όταν απέλυσε τον πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.

«Πλήρης και ολοκληρωτική αθώωση»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτισε μέσω Twitter τα συμπεράσματα της πολυαναμενόμενης έκθεσης Μάλερ.

«Καμία Συνωμοσία, καμία παρακώλυση, πλήρης και ολοκληρωτική αθώωση. Συνεχίστε να κάνετε την Αμερική σπουδαία», έγραψε, στην πρώτη του αντίδραση επί του θέματος.

Επιπλέον, ο αμερικανός πρόεδρος επέκρινε την ομοσπονδιακή έρευνα για τη Ρωσία, προτρέποντας να ερευνηθεί «και η άλλη πλευρά».

«Είναι ντροπή που η χώρα μας χρειάστηκε να το περάσει αυτό» σημείωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους προτού επιβιβαστεί στο Air Force One για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον από τη Φλόριντα.

«Ήταν μια παράνομη επιχείρηση κατεδάφισης που απέτυχε. Και ελπίζουμε ότι κάποιος θα κοιτάξει και την άλλη πλευρά».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, ανέφερε ότι τα ευρήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης ισοδυναμούν με την «απόλυτη και πλήρη αθώωση του προέδρου των ΗΠΑ».

Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος του προέδρου Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, επισήμανε ότι η έκθεση ήταν θετικότερη απ’ ότι ο ίδιος περίμενε. «Είναι καλύτερη από το αναμενόμενο», σημείωσε.

Πάντως, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζέρι Νάντλερ, δήλωσε σήμερα ότι η επιτροπή θα καλέσει τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ, να καταθέσει σύντομα, επισημαίνοντας τις ανησυχίες για τα συμπεράσματα του Μπαρ από την έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ.

 

πηγές    ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP – dpa

Σχετικά Νέα