Η ολλανδική πόλη του Άρνεμ που προετοιμάζεται για την κλιματική αλλαγή

Στην Άρνεμ (Arnhem) της Ολλανδίας, ο Δήμος σχεδιάζει να αντικαταστήσει το 10% των δρόμων της πόλης με πράσινο. Πρόκειται για ένα νέο σχέδιο που στοχεύει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή.

«Οι Κάτω Χώρες φιλοδοξούν να γίνουν ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή έως το 2050», λέει η Cathelijne Bouwkamp,​​αντιδήμαρχος της πόλης. «Στην Άρνεμ, μεταφράσαμε αυτήν τη φιλοδοξία σε μια στρατηγική για την επόμενη δεκαετία, και καθώς πρέπει να δράσουμε τώρα, κάναμε ένα σχέδιο για τα επόμενα τρία χρόνια».

Η πόλη των 150.000 κατοίκων που βρίσκεται στα 95 περίπου χιλιόμετρα δυτικά του Άμστερνταμ, ήδη αλλάζει. Το 2014, οι έντονες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν το μεγαλύτερο μέρος της και έχει βιώσει ήδη σοβαρές ξηρασίες. Μια μεγάλη περιοχή κοντά στον ποταμό Ρήνο επανασχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί να παγιδεύει το νερό κατά τη διάρκεια των καταιγίδων. Ορισμένες προσόψεις κτιρίων έχουν καλυφθεί με πράσινο, κάτι που μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της θερμότητας.

Όπως και σε άλλες αστικές περιοχές, το πεζοδρόμιο κάνει την πόλη πιο ζεστή καθώς οι δρόμοι και οι χώροι στάθμευσης απορροφούν και απελευθερώνουν θερμότητα. Η πόλης της Άρνεμ σχεδιάζει να εντοπίσει τους αχρησιμοποίητους δρόμους και να τους αντικαταστήσει με πράσινες περιοχές που θα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση τόσο της θερμότητας όσο και των πλημμυρών. Επιπλέον, ο Δήμος ερευνά εάν θα μπορούσε να ανακυκλωθεί η άσφαλτος και αν η πόλη μπορεί να μεγαλώσει έτσι ώστε να φιλοξενήσει έναν αυξανόμενο πληθυσμό.

Επιπλέον, ένας χάρτης θα απεικονίζει τμήματα της πόλης τα οποία δεν θα πρέπει να αναπτυχθούν, όπως για παράδειγμα οι ανοιχτές περιοχές κοντά στο ποτάμι όπου οι άνεμοι συμβάλλουν στην πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα εντοπίζει γειτονιές οι οποίες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο κατά τη διάρκεια κύματος καύσωνα.

Στο κέντρο της πόλης και σε άλλες βασικές περιοχές, η τοπική αυτοδιοίκηση σχεδιάζει να κατασκευάσει «σημεία δροσιάς» που θα παρέχουν σκιά, όπως και λίμνες, ενώ θα φυτέψει δέντρα κατά μήκος των διαδρομών πεζών και ποδηλατών.

Η πόλη θα ενθαρρύνει επίσης τους πολίτες να προσθέσουν περισσότερο πράσινο χώρο στις δικές τους κατοικίες. «Ως πόλη δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», λέει η αντιδήμαρχος. «Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της πόλης δεν είναι δημόσιος χώρος αλλά ιδιωτική περιουσία. Έτσι, για να παρακινήσουμε τους ανθρώπους να συμμετάσχουν, θα επιδοτήσουμε τις πρωτοβουλίες της γειτονιάς. Αυτό σημαίνει και περισσότερη κοινωνική συνοχή και λιγότερη μοναξιά για κάποιους ανθρώπους».

Ταυτόχρονα, μαζί με την υπόλοιπη χώρα, η πόλη εργάζεται για τη μείωση των εκπομπών αερίων. Πρόσφατα, μετέτρεψε κοινωνικές κατοικίες της δεκαετίας του 1950, σε κτίρια που λειτουργούν αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και αντλίες θερμότητας αντί για ορυκτά καύσιμα. Όμως, είναι απαραίτητο η πόλη να μεταμορφωθεί σήμερα για να αντιμετωπίσει τις ήδη υπάρχουσες επιπτώσεις. «Ενώ συνεχίζουμε την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής για τις επόμενες γενιές, πρέπει να προσαρμοστούμε άμεσα καθώς ήδη βλέπουμε τις συνέπειές της», καταλήγει η Ολλανδή αντιδήμαρχος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα