Η Ολλανδία θα καθορίσει τις τύχες των ευρωπαϊκών χωρών;

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ συνεχίζονται, η τελική έκβαση για «λευκό καπνό» φαίνεται να περνάει από την Ολλανδία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, οι ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών σπεύδουν να δουν τον άντρα που «στέκεται στον δρόμο τους», τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Μετά τις επισκέψεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τις δύο περασμένες εβδομάδες, ο Ρούτε συναντάται σήμερα στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Ως άτυπος επικεφαλής της συμμαχίας των «τεσσάρων φειδωλών» χωρών της ΕΕ, ο Ρούτε είναι αυτός που οι άλλοι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να πείσουν για την αξία του πακέτου μέτρων με στόχο την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, θα πάνε επίσης στη Χάγη την επόμενη εβδομάδα για να προβάλουν τα επιχειρήματά τους στον Ολλανδό πρωθυπουργό.

Ο Ρούτε είναι ο τρίτος μακροβιότερος ηγέτης της ΕΕ και το διπλωματικό του εκτόπισμα έχει ενισχυθεί μετά το Brexit, επισημαίνουν οι FT. Με την αποχώρηση της Βρετανίας, η Ολλανδία έγινε «κήρυκας» της ΕΕ για τη μείωση του προϋπολογισμού της και την περαιτέρω απελευθέρωση της ενιαίας αγοράς.

Η Χάγη είναι τώρα αντίθετη στην πρόταση να δώσει η ΕΕ δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων σε οικονομίες που επλήγησαν από την πανδημία – ένα σχέδιο που στηρίζεται από τη Γαλλία και τη Γερμανία, με την ίδια να ζητεί οι χώρες που θα πάρουν τα χρήματα να υλοποιήσουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, συνταξιοδοτικό και εργασιακό σύστημά τους για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακόμη «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά» για το Σχέδιο Ανάκαμψης που έχει προτείνει η Κομισιόν. «Η εκτίμησή μου μετά τις επαφές που είχα τις τελευταίες ημέρες είναι ότι δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμη τις διαπραγματεύσεις» ανέφερε ο Μισέλ προσθέτοντας ότι «μπορούμε να καταλήξουμε στο ότι ορισμένα κράτη-μέλη θέλουν να συνεργαστούν περισσότερο από άλλα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα