Η οικονομία της Ελλάδας σε ανάκαμψη – Οι κίνδυνοι που καραδοκούν

Η Ελλάδα σήμερα εμφανίζεται δημοσιονομικά σταθερή και πολιτικά ώριμη, με διεθνείς οργανισμούς και οίκους αξιολόγησης να επιβεβαιώνουν την επιστροφή της σε θετικούς ρυθμούς. Το ελληνικό δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 10,3% το 2024 – η μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση – ενώ η κυβέρνηση προχωρά σταθερά με την υλοποίηση αναπτυξιακής πολιτικής και απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Γράφει ο Τάσος Ηγουμενίδης

Παράλληλα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατέγραψαν ενίσχυση, φτάνοντας τα 6 δισ. ευρώ, με το 60% αυτών να αφορά πλέον παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Αυτή η πρόοδος έρχεται μετά από χρόνια λιτότητας, δημοσιονομικής πειθαρχίας και ενός αγώνα επιβίωσης που ξεκίνησε με την κρίση χρέους και εντάθηκε με την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, ενώ οι αριθμοί δείχνουν ανάκαμψη, το διεθνές περιβάλλον διαμορφώνει ένα σκηνικό γεμάτο ρίσκα – και η ελληνική οικονομία βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο αβεβαιότητας.

Οι εξωτερικοί κίνδυνοι είναι πλέον πιο ρευστοί από ποτέ. Ο νέος προστατευτισμός που εκπέμπει η Ουάσινγκτον, με την επιστροφή του δόγματος «America First» και την επανεπιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, δημιουργεί ένα κλίμα έντονης ανασφάλειας για το παγκόσμιο εμπόριο. Η Ευρώπη ήδη αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξής της σε ρυθμούς κάτω του 1%, ενώ η Ελλάδα κινδυνεύει να συμπαρασυρθεί – ιδίως μέσω των εξαγωγών και του τουρισμού, δύο βασικών πυλώνων της οικονομίας της. Η εξάρτηση της χώρας από την ευρωπαϊκή ζήτηση (65% των εξαγωγών κατευθύνονται σε χώρες της ΕΕ) καθιστά την ελληνική οικονομία ευάλωτη σε κάθε εμπορικό ή γεωπολιτικό κραδασμό. Επιπλέον, η φιλόδοξη ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ, που στοχεύει στην πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι το 2027, απειλεί να προκαλέσει νέες αυξήσεις τιμών και αναταράξεις στην αγορά ενέργειας. Μέσα σε όλα αυτά, η γεωπολιτική ρευστότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με τον ενεργό ρόλο της Τουρκίας και τα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας καθιστούν το σκηνικό ακόμα πιο ευαίσθητο.

Η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση, αλλά για να παραμείνει στην πορεία της ανάκαμψης, πρέπει να μάθει να πλοηγείται σε θάλασσες που ποτέ δεν είναι ήρεμες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα