Η κυβέρνηση της Νικαράγουας ενημέρωσε την UNESCO ότι πρόθεσή της είναι να αποχωρήσει από τις τάξεις της, μετά την απονομή του παγκόσμιου βραβείου για την ελευθερία του Τύπου στην ιστορική εφημερίδα της χώρας της κεντρικής Αμερικής La Prensa, η σύνταξη της οποίας έχει υποχρεωθεί να εξοριστεί, έκανε γνωστό χθες Κυριακή η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών.
«Η απόφαση που πήρε η Μανάγκουα θα στερήσει από τον λαό της Νικαράγουας τα οφέλη της συνεργασίας, ιδιαίτερα στα πεδία της εκπαίδευσης και του πολιτισμού», τόνισε σε δελτίο Τύπου της UNESCO η Οντρέ Αζουλέ, η γενική διευθύντριά της, επιβεβαιώνοντας πως ενημερώθηκε για την πρόθεση της νικαραγουανής κυβέρνησης με επιστολή της.
«Η UNESCO βρίσκεται εντελώς εντός της εντολής της όταν υπερασπίζεται παντού στον κόσμο την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου», πρόσθεσε.
Στο δελτίο Τύπου διευκρινίζεται πως «από το 2021, μετά τη φυλάκιση και την απέλαση από τη χώρα ηγετών της και την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της», η εφημερίδα συνέχισε να εκδίδεται μόνο ψηφιακά, με ομάδα που εργάζεται κυρίως στην Κόστα Ρίκα, στην Ισπανία, στο Μεξικό, στη Γερμανία και στις ΗΠΑ.
Η αρχαιότερη νικαραγουανή εφημερίδα, η La Prensa, που ιδρύθηκε το 1926, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον αγώνα εναντίον της δικτατορίας του Αναστάσιο Σομόσα.
Τα τελευταία χρόνια καταγγέλλει τη συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, ο οποίος κυβερνά τη χώρα αδιαλείπτως από το 2007, και της συζύγου του — η Ροσάριο Μουρίγιο, αντιπρόεδρος από το 2017, αναγορεύτηκε «συμπρόεδρος» τον Φεβρουάριο.
Σε επιστολή του προς την κυρία Αζουλέ, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουας προσάπτει στην εφημερίδα «αισχρή προδοσία της πατρίδας μας» και ότι «ιστορικά προώθησε και υποστήριξη τη βία, τις ξένες επεμβάσεις, τα εγκλήματα μίσους, την απανθρωπιά, την αντικουλτούρα».
Ο ΥΠΕΞ Βάλντρακ Γέντσκι κατηγόρησε ακόμη την εφημερίδα πως υπερασπίστηκε «στρατιωτικές και πολιτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ εναντίον της Νικαράγουας» και χαρακτήρισε «ξεδιάντροπο» το ότι η UNESCO «εμφανίζεται να προωθεί, και προφανώς να συνεργεί, σε ενέργεια που προσβάλλει τις κι επιτίθεται στις βαθύτερες αξίες της εθνικής ταυτότητας» των Νικαραγουανών.
Ο γενικός διευθυντής της La Prensa Χουάν Λορέντσο Χόλμαν συνελήφθη το 2021, καταδικάστηκε να εκτίσει εννιά χρόνια κάθειρξη για «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος κι απελάθηκε στις ΗΠΑ, μαζί με άλλους 221 αντιφρονούντες τον Φεβρουάριο του 2023.
Η έδρα της εφημερίδας στην πρωτεύουσα Μανάγουα μετατράπηκε σε «πολιτιστικό κέντρο» από τις αρχές.
«Είναι μεγάλη τιμή για τη La Prensa που λαμβάνει το βραβείο αυτό το παραλαμβάνουμε με βαθιά ευγνωμοσύνη αυτή τη δύσκολη εποχή που διερχόμαστε», είπε ο Χουάν Λορέντσο Χόλμαν στο Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή.
«Στη Νικαράγουα δεν υπάρχει πλέον ανεξάρτητη δημοσιογραφία, η δικτατορία την ποινικοποίησε. Η άσκηση της δημοσιογραφίας δεν είναι κλίση, δεν είναι επάγγελμα, έγινε πλέον ιερή», πρόσθεσε.
Η Νικαράγουα κατέλαβε την 172η θέση (από τις 180) στην παγκόσμια κατάταξη ως προς την ελευθερία του Τύπου που δημοσιοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontières, RSF), σύμφωνα με την οποία «ο ανεξάρτητος Τύπος συνεχίζει να ζει αληθινό εφιάλτη» στη χώρα αυτή.
Το παγκόσμιο βραβείο για την ελευθερία του Τύπου της UNESCO «Γκιγιέρμο Κάνο», από το όνομα κολομβιανού δημοσιογράφου ο οποίος είχε δολοφονηθεί το 1986, θα απονεμηθεί και τυπικά κατά τη διάρκεια τελετής μεθαύριο Τετάρτη 7η Μαΐου στις Βρυξέλλες.
Κάθε χρόνο δίνεται σε κάποιο «πρόσωπο, οργανισμό ή θεσμό που είχε εξαιρετική συμβολή στην υπεράσπιση ή στην προώθηση της ελευθερίας του Τύπου, όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο», ιδιαίτερα όταν η «συμβολή αυτή έγινε με περιφρόνηση του κινδύνου», εξηγεί η UNESCO.