Η νέα γεωπολιτική συνθήκη που δημιουργεί η συμμαχία Ρωσίας-Κίνας

Η γεωπολιτική συμμαχία και ενεργειακή σύμπραξη της Ρωσίας με την Κίνα, ενισχύει τη διαμόρφωση συνθηκών «Ψυχρού Πολέμου» στην παγκόσμια σκηνή. Μόσχα και Πεκίνο σχηματίζουν ένα ισχυρό μέτωπο, το οποίο βάλλει ευθέως κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αποτελώντας το αντίπαλον δέος για την Ουάσιγκτον και τους δυτικούς συμμάχους της.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Ο κόσμος μοιάζει να χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα, με το δίπολο Δύσης και Ανατολής να κυριαρχεί πιο πολύ από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια. Διαθέτοντας συγκεκριμένα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, η συμμαχία Μόσχα-Πεκίνου, όπως άλλωστε εκφράστηκε εμφανώς και δημοσίως στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι δύο ηγέτες, έχει τους εξής αντικειμενικούς σκοπούς:

Να περιορίσει την αμερικανική εξάπλωση στις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ και δη στην Ουκρανία, όπου η Μόσχα θεωρεί ότι ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της και δεύτερον να αναχαιτίσει την εξάπλωση της Ουάσιγκτον αλλά των δυτικών δυνάμεων συν την Αυστραλία μέσω της AUKUS, στον Ειρηνικό Ωκεανό και ειδικότερα στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο συνασπισμός Μόσχας και Πεκίνου δεν μοιάζει με ένα πρόσκαιρο και βραχύβιο συνταίριασμα δύο ισχυρών χωρών, αλλά για μία νέα συνθήκη στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή που δύναται να αποτελέσει game changer, προβληματίζοντας ιδιαιτέρως τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον έχει επιλέξει ως νο1 γεωστρατηγική προτεραιότητα την αναχαίτιση της Κίνας, τόσο σε γεωπολιτικό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό, ρίχνοντας όλες τις στρατηγικές τις εφεδρείες προς αυτή τη κατεύθυνση. Το νέο μέτωπο στην ανατολική Ευρώπη που έχει ως σημείο αναφοράς την κρίση στην Ουκρανία έχει αλλάξει τις ισορροπίες, πόσω δε μάλλον η δημιουργία του ρωσικού-κινεζικού συνασπισμού που αλληλοτροφοδοτείται και αλληλουποστηρίζεται.

Η σημαντική γεωενεργειακή πτυχή της συμφωνίας Μόσχας-Πεκίνου

Πρόκειται για μια win to win συμφωνία για τη Ρωσία και την Κίνα, με έντονο γεωενεργειακό χαρακτήρα. Η Ουάσιγκτον, με αφορμή τη κρίση στην Ουκρανία, επιχειρεί να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης με το Κρεμλίνο, μέσω της μεταφοράς αμερικανικού υγροποιημένο αερίου και της συγκρότησης μιας ισχυρής ενεργειακής συμμαχίας που θα εξασφαλίσει την τροφοδοσία της Γηραιά Ηπείρου, ακόμη και στην περίπτωση που η Μόσχα κλείσει την «κάνουλα». Παράλληλα, η Δύση, «παίζει» το χαρτί του Nord Stream 2, εντάσσοντας των ρωσικό αγωγό στο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η τελευταία, η οποία ούτως ή άλλως έχει σημαντική ενεργειακή σχέση με την Κίνα, μέσω της συμφωνίας που υπέγραψαν Πούτιν και Σιπίνγκ, επιχειρεί να πάει ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας μια αρραγής συμμαχία που θα της εξασφαλίζει αθρόα κέρδη και ένα πιστό εταίρο, χωρίς να ανησυχεί για τα αμερικανικά «παιχνίδια» στη Γηραιά Ήπειρο.

Η νέα σύμβαση με 30ετή διάρκεια που υπέγραψαν Μόσχα και Κίνα προβλέπει για την προμήθεια φυσικού αερίου στο Πεκίνο μέσω ενός νέου αγωγού και οι πωλήσεις του αερίου θα γίνονται σε ευρώ. Η ρωσική Gazprom συμφώνησε να τροφοδοτήσει την κρατική κινεζική ενεργειακή εταιρεία CNPC με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Η Μόσχα, εκτιμά ότι με την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα, κυρίως στον άξονα ενεργειακό άξονα, θα ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κύρωση οικονομικής φύσεως ρίξει πάνω της η Δύση. Παράλληλα, ούσα αυτάρκης και ταυτόχρονα γεωπολιτικά ισχυρή, θα είναι σε θέση να προχωρήσει, χωρίς παρέκκλιση, στους κεντρικούς σχεδιασμούς της, που περιστρέφονται προς ώρας, στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα