

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, εκδήλωσε με θεαματικό τρόπο τη διαφωνία της με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ολοκλήρωνε τον λόγο του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο, κάνοντας δύο κομμάτια το αντίτυπο του κειμένου της ομιλίας που της είχε δώσει νωρίτερα ο ένοικος του Λευκού Οίκου.
Καθώς ο αμερικανός πρόεδρος ολοκλήρωνε τον λόγο του, η Πελόσι, η οποία βρισκόταν, όπως το θέλει η αμερικανική κοινοβουλευτική παράδοση, καθισμένη πίσω του, πλάι στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σηκώθηκε, πήρε επιδεικτικά το έγγραφο που βρισκόταν μπροστά της στα χέρια της και το έσκισε.
Εξερχόμενη από την αίθουσα, ερωτηθείσα από δημοσιογράφο για ποιον λόγο προχώρησε σε αυτή τη χειρονομία, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσε τη σιβυλλική απάντηση: «Διότι αυτό ήταν το πιο ευγενικό πράγμα που μπορούσα να κάνω, σε σύγκριση με τις εναλλακτικές».
Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε μέσω Twitter κατηγορώντας την Πελόσι ότι «έσκισε» συμβολικά έναν βετεράνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα βρέφος που επέζησε μετά την πρόωρη γέννησή του έπειτα από 21 εβδομάδες, ή ακόμη την οικογένεια της Κέιλα Μάλερ, που θρηνεί τον θάνατό της στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και ήταν προσκεκλημένη στην ομιλία.
‘Sweet revenge’: Pelosi edition#SOTU#SOTU2020 #StateOfTheUnionhttps://t.co/O2pBORNZCS pic.twitter.com/heY2kL7fxE
— RT (@RT_com) February 5, 2020
Το ετήσιο μεγάλο ραντεβού του προέδρου και των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας είχε αρχίσει με άλλη μια σκηνή που πιστοποίησε τον διχασμό των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών: ο πρόεδρος Τραμπ αγνόησε το χέρι που του έτεινε η Νάνσι Πελόσι.
Η Πελόσι κούναγε το κεφάλι αποδοκιμαστικά σε διάφορα σημεία της ομιλίας του Τραμπ, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι επευφημούσαν ζωηρά τον πρόεδρο ενώ οι άλλοι κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών παρέμεναν απαθείς, καθισμένοι στις θέσεις τους.
Τραμπ: “Δεν είναι αποστολή μας να τηρούμε την τάξη στο Αφγανιστάν”
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου ότι σκοπός του είναι να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, τονίζοντας πως η χώρα του δεν έχει ως αποστολή την τήρηση της τάξης στη χώρα αυτή.
«Στο Αφγανιστάν, η αποφασιστικότητα και ο ηρωισμός των πολεμιστών μας μάς επέτρεψε να σημειώσουμε τεράστιες προόδους και ειρηνευτικές συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε ο Ρεπουμπλικάνος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης.
«Δεν είναι ο δικός μας ρόλος να τηρούμε την τάξη για λογαριασμό άλλων χωρών», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας για νιοστή φορά πως πρόθεσή του είναι να «βάλει τέλος στον πιο μακρόχρονο πόλεμο» στον οποίο ενεπλάκη η χώρα του και να «ξαναφέρει τους στρατιώτες στην πατρίδα».
Ούτε μία αναφορά στη δίκη του
Σημειώνεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην παραπομπή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη δίκη του στη Γερουσία κατά την ομιλία του.
Σύμφωνα με ΜΜΕ των ΗΠΑ, στελέχη του κόμματός του είχαν προτρέψει τον Τραμπ να αποφύγει να θίξει το ζήτημα, την παραμονή της σημερινής ετυμηγορίας.
Ο Τραμπ αναμένεται ότι θα απαλλαχθεί από τις κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου, όπως προέβλεπαν πολλοί εξαρχής, αφού για να κριθεί ένοχος και να καθαιρεθεί θα απαιτείτο πλειοψηφία δύο τρίτων στην — ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους — Γερουσία των εκατό εδρών.
Ο αμερικανός πρόεδρος απαίτησε ξανά το Ιράν να αλλάξει πολιτική
Ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν συντρίψει την οικονομία του Ιράν και απαίτησε για ακόμη μια φορά από την Τεχεράνη να αλλάξει πολιτική.
«Το ιρανικό καθεστώς πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, να σταματήσει να σκορπάει θάνατο, τρομοκρατία και καταστροφή και να αρχίσει να εργάζεται για το καλό του λαού του», είπε ο Τραμπ.
Η Τεχεράνη αρνείται ότι έχει σκοπό να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο. Επιμένει πως το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας έχει αποκλειστικά ειρηνικούς και επιστημονικούς σκοπούς.
«Μπορούμε να τους βοηθήσουμε να κάνουν μια πολύ καλή και πολύ γρήγορη ανάκαμψη. Ίσως να είναι πολύ περήφανοι ή πολύ ανόητοι για να ζητήσουν τη βοήθειά μας. Είμαστε εδώ. Ας δούμε ποιον δρόμο θα επιλέξουν. Επαφίεται αποκλειστικά σε αυτούς», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος στους ηγέτες της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Οι ΗΠΑ και το Ιράν έφθασαν στα πρόθυρα πολέμου τον Ιανουάριο, μετά την αμερικανική επιδρομή στην πρωτεύουσα του Ιράκ στην οποία εξοντώθηκε ο ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, ο ισχυρός διοικητής της Δύναμης αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης.
“Θα είμαστε οι πρώτοι που θα βάλουμε σημαία στον Άρη”
Στη συνέχεια, ο Τραμπ προέτρεψε τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν χρηματοδότηση προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν η πρώτη χώρα που θα φθάσει στον πλανήτη Άρη.
«Η Αμερική θα είναι το πρώτο έθνος που θα τοποθετήσει τη σημαία του στον Άρη», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος και προέβλεψε ότι η χώρα του θα εκπληρώσει την «μοίρα της στ’ αστέρια».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Συνάντηση του προέδρου της Συρίας με ένα μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του αμερικανικού Κογκρέσου
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα συναντήθηκε στη Δαμασκό με ένα μέλος.
Γιορτινό τραπέζι: Τα απαραίτητα αγοράζει ο κόσμος από τη Βαρβάκειο και το Καπάνι – Μικρή πτώση στις τιμές σήμερα
Την τελευταία στιγμή περιμένουν πολλοί καταναλωτές για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το αυριανό πασχαλινό.
Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος συνομιλιών Ιράν – ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
Οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ.
Μετέωρη η συμφωνία για τα ορυκτά της Ουκρανίας μετά τις απειλές Τραμπ
Η υπομονή της κυβέρνησης Τραμπ για την ειρήνευση στην Ουκρανία, φαίνεται να εξαντλείται. Ενδεικτικό της κατάστασης αποτελεί.