Η Ν. Κορέα διακόπτει συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών με την Ιαπωνία

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διακόψει μια συμφωνία ανταλλαγής στρατιωτικών πληροφοριών που έχει με την Ιαπωνία, καθώς διπλωματικές και εμπορικές εντάσεις σε σχέση με την ιστορία και το εμπόριο επικρατούν μεταξύ των δύο συμμάχων της Ουάσινγκτον.

Η απόφαση λήφθηκε μετά την πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο υπάγεται στη νοτιοκορεατική προεδρία.

Η Σεούλ “αποφάσισε να θέσει τέλος” στη συμφωνία για την ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών που είναι γνωστή ως GSOMIA, ανακοίνωσε ο Κιμ Γου-γκεούν, πρώτος υποδιευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. “Θα ενημερώσουμε την κυβέρνηση της Ιαπωνίας μέσω διπλωματικών διαύλων”.

Η Ιαπωνία έκανε μια “σοβαρή αλλαγή” στο περιβάλλον για τη διμερή συνεργασία σε θέματα ασφαλείας αναιρώντας το καθεστώς των fast-track εξαγωγών που είχε η Νότια Κορέα, επικαλούμενη ανησυχίες που αφορούν την ασφάλεια χωρίς να παράσχει σαφείς αποδείξεις, είπε ο Κιμ Γου-γκεούν.

Η συμφωνία GSOMIA επρόκειτο να ανανεωθεί αυτόματα το Σάββατο 24 Αυγούστου, εκτός αν κάποια πλευρά αποφάσιζε να την ακυρώσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα