Η Microsoft «ρίχνει» 1 δισ. δολάρια στην OpenAI του Elon Musk

Η Microsoft Corp. συμφώνησε να επενδύσει 1 δισ. δολάρια σε συνεργασία με τον ερευνητικό όμιλο OpenAI, αποκτώντας έναν εξέχοντα πελάτη υπολογιστικής cloud από τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

H OpenAI, που ιδρύθηκε από τον Elon Musk και άλλους πλούσιους επιχειρηματίες της Silicon Valley, θα χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες cloud του Azure της Microsoft για να εκπαιδεύει και να «τρέχει» το λογισμικό τεχνικής νοημοσύνης του ομίλου. Οι δύο θα αναπτύξουν από κοινού τεχνολογία υπερυπολογιστών και η Microsoft θα είναι ο προτιμώμενος συνεργάτης της OpenAI για να εμπορευματοποιήσει τις δημιουργίες της, ανέφεραν οι εταιρείες σε δήλωση τους τη Δευτέρα.

Η OpenAI ξεκίνησε το 2015 με μπόλικη «φανφάρα». Γνωστές «φιγούρες» του κλάδου, όπως ο Musk και ο Peter Thiel, προσέφεραν τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια στον συγκεκριμένο μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να φτάσει ή να βελτιώσει την τεχνολογία που αναπτύσσεται από τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google, το Facebook και η Microsoft.

Ωστόσο, ο Musk δήλωσε ότι έφυγε από το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI πέρυσι λόγω διαφωνιών σχετικά με ορισμένα από τα σχέδια της ομάδας.

Πιο πρόσφατα, η OpenAI ξεκίνησε ένα κερδοσκοπικό τμήμα για να τη βοηθήσει να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα. Η επένδυση του 1 δισ. δολαρίων πηγαίνει στο κερδοσκοπικό τμήμα OpenAI LP, αλλά η συνεργασία είναι μεταξύ της Microsoft και ολόκληρης της οντότητας, ανέφερε η OpenAI.

Μια συνεργασία με τη Microsoft, η οποία διαθέτει περισσότερα από 100 δισ. δολάρια σε μετρητά, αποτελεί μια γρήγορη λύση στις ανάγκες χρηματοδότησης της OpenAI. Αλλά ταυτόχρονα συνιστά και μια μεγάλη στροφή. Η ομάδα είχε θεωρηθεί από μερικούς στην κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης ως ένα σημαντικό αντιστάθμισμα στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν πάρει όλα τα ταλέντα και έχουν χρησιμοποιήσει την υπολογιστική τους δύναμη και τον τεράστιο όγκο δεδομένων τους για να αποκτήσουν πλεονέκτημα στον κλάδο.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με ορισμένους τύπους τεχνητής νοημοσύνης και ζητούν εποπτεία για την αύξηση της διαφάνειας, την προστασία από τη μεροληψία, και τη διασφάλιση ότι η τεχνολογία δεν θα χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς και άλλες επικίνδυνες εφαρμογές. Αυτά τα ζητήματα είναι πιθανό να γίνουν πιο πιεστικά καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν τεχνητή νοημοσύνη που να έχει περισσότερες ικανότητες που να παραπέμπουν σε άνθρωπο.

Τον Φεβρουάριο, η OpenAI αποκάλυψε έναν αλγόριθμο που μπορεί να γράφει συνεκτικές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων άρθρων fake news, αρκεί να του έχει δοθεί πρώτα ένα μικρό δείγμα. Οι συνέπειες ήταν τόσο ανησυχητικές που η ομάδα επέλεξε να μην κυκλοφορήσει την πιο ισχυρή έκδοση του λογισμικού.

Η συνεργασία μεταξύ της Microsoft και της OpenAI θα επικεντρωθεί στην Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη, η οποία στόχο έχει να βοηθήσει τους υπολογιστές να μαθαίνουν νέες δεξιότητες και να ολοκληρώνουν ποικίλες εργασίες, όπως ακριβώς μπορεί κι ο άνθρωπος. Αυτό συνιστά μια αντίθεση σε σχέση με την υπάρχουσα τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί να μάθει συγκεκριμένες εργασίες, όπως είναι π.χ. η κατανόηση εικόνων, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει διαφορετικά προβλήματα από μόνη της.

Σχετικά Νέα