Η Mercedes κατασκόπευε τους οδηγούς των μοντέλων της με μυστικές συσκευές παρακολούθησης

Η Mercedes-Benz βρέθηκε στο επίκεντρο μιας προφανώς παράνομης επιχείρησης κατασκοπείας, μετά από αναφορές ότι εγκατέστησε συσκευές παρακολούθησης σε χιλιάδες οχήματα και μοιράστηκε δεδομένα τοποθεσίας πελατών με τρίτους.

Σύμφωνα με την Sun, η Mercedes-Benz εγκατέστησε μυστικούς αισθητήρες σε όλα τα καινούργια και μεταχειρισμένα οχήματα που πωλούνται μέσω των επίσημων αντιπροσώπων της από το 2018.

Αυτοί οι αισθητήρες μπορούν να εντοπίσουν την τοποθεσία του οχήματος και τα δεδομένα μεταδίδονται στη συνέχεια σε κεντρικό υπολογιστή. Τόσο οι πληροφορίες σχετικά με τον οδηγό όσο και το αυτοκίνητο μπορούν να μεταφερθούν στους δικαστικούς επιμελητές οι οποίοι μπορούν να εντοπίσουν και να κατασχέσουν το όχημα από τους χρεωμένους οδηγούς.

Η εταιρεία πούλησε περισσότερα από 170.000 νέα μοντέλα στην Βρετανία φέτος, περίπου το 80% των οποίων πωλούνται σύμφωνα με τα σχέδια χρηματοδότησης, αναφέρει το RT.

Οι αισθητήρες είναι ανεξάρτητοι και λειτουργούν ξεχωριστά τόσο από τις συσκευές αντικλεπτικής παρακολούθησης όσο και από την προαιρετική πρόσθετη υπηρεσία Mercedes Me.

Η Mercedes δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει επισήμως πόσο καιρό έχει ασχοληθεί με την συγκεκριμένη πρακτική, αλλά ισχυρίζεται ότι οι ιχνηλάτες ενεργοποιούνται μόνο σε «ακραίες συνθήκες» στις οποίες οι οδηγοί έχουν αθετήσει πληρωμές και δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν εγκαίρως με την εταιρεία.

Η παρακολούθηση ενός οχήματος χωρίς γνώση ή συναίνεση του οδηγού είναι παράνομη σύμφωνα με τους νόμους της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ωστόσο, πολλοί πελάτες προφανώς δίνουν άθελά τους την άδειά τους διότι δεν διαβάζουν λεπτομερώς τους μακρούς όρους και προϋποθέσεις. Η Mercedes ισχυρίζεται ότι η ρήτρα σχετικά με τους «αισθητήρες θέσης» μπορεί να βρεθεί ακριβώς πάνω από το σημείο που ο πελάτης υπογράψει τη σύμβαση χρηματοδότησης.

Η ελευθερία (αρχικά το Εθνικό Συμβούλιο για τις Πολιτικές Ελευθερίες), μια οργάνωση που καταπολεμά τη μαζική επιτήρηση και την κατάχρηση εξουσίας, χαρακτήρισε την «αυξανόμενη ανάπτυξη της επιτήρησης στον ιδιωτικό τομέα» ως «ιδιαίτερα ανησυχητική».

Σχετικά Νέα