Η Μέι ελπίζει να φέρει για τέταρτη φορά τη συμφωνία στη βουλή

Τρόπους προκειμένου να επαναφέρει τη Συμφωνία Αποχώρησης Λονδίνου – Βρυξελλών για τέταρτη φορά στο κοινοβούλιο αναζητεί η βρετανική κυβέρνησης. Μετά και την τρίτη αποτυχία, χθες, να περάσει τη συμφωνία της, η Τερέζα Μέι φαίνεται έτοιμη να τα παίξει όλα για όλα, ακόμη και να προκηρύξει εκλογές εφόσον το κοινοβούλιο δεν καταφέρει να καταλήξει στο εναλλακτικό σχέδιο αποχώρησης που ζητούν οι Βρυξέλλες έως τις 12 Απριλίου.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός υπέστη μία ακόμη ήττα, έστω και αν την Τετάρτη, στον βωμό του συντεταγμένου Brexit, δεσμεύτηκε να παραδώσει τα κλειδιά του νούμερου 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, εφόσον οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος στήριζαν στο σύνολό τους τη συμφωνία της.

Ανήμερα την ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο επρόκειτο κανονικά να αποχωρήσει οριστικά από την Ένωση, η Βουλή των Κοινοτήτων είπε ξανά όχι στη συμφωνία, έστω και αν τελικά άλλαξαν γνώμη ακόμη και οι αντάρτες Τόρις. Ειδικότερα, 344 Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 286 κατά.

Σε κάθε περίπτωση, ήταν μία πιο ήπια νίκη συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες, τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο. Η Μέι χρειαζόταν την ψήφο 34 ακόμη Συντηρητικών, τόσο από το στρατόπεδο του Remain όσο και από το στρατόπεδο του Leave, οι οποίοι επιμένουν στο «όχι» διότι η συγκεκριμένη συμφωνία – υποστηρίζουν – διατηρεί τη χώρα αρκετά κοντά στην Ένωση.

Αναμενόμενη ήταν επίσης η στάση των Εργατικών, αλλά και του DUP, του μικρού ενωτικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, που καταψήφισαν τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Καθώς ωστόσο η διαφορά από τη δεύτερη ψηφοφορία μειώθηκε σημαντικά – από τους 149 ψήφους στους 58 – πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ αποκαλύπτουν ότι η Μέι δεν θα εγκαταλείψει ακόμη τη συμφωνία που με τόσο κόπο διαπραγματεύτηκε επί δύο χρόνια με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Εάν η Μέι κατάφερνε χθες να περάσει τη συμφωνία της, το Brexit θα μπορούσε να αναβληθεί έως τις 22 Μαΐου. Τώρα θα πρέπει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 10 Απριλίου.

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει ξανά τη Δευτέρα επί μίας σειράς εναλλακτικών προτάσεων για την έξοδο της χώρας. Η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα μπορέσει να εντάξει αν μη τι άλλο τη συμφωνία σε αυτές τις εναλλακτικές προτάσεις.

Σχετικά Νέα