Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση 7ετίας για τον χρυσό

Το τρελό ράλι που έσπρωξε τον χρυσό σε ρεκόρ πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά σταμάτησε απότομα.

Το λεγόμενο “επενδυτικό καταφύγιο” κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση σε επτά χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς αυξάνονται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, πρόκειται για τη τρίτη διαδοχική ημέρα πτώσης της τιμής του πολύτιμου μετάλλου.

Η τιμή spot του χρυσού βούτηξε 4% στα 1.945,44 δολ. στην αγορά της Νέας Υόρκης, που είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2013. Τα συμβόλαια για παράδοση Δεκεμβρίου έπεσαν 4,2% στα 1,953,80 δολ. στην προθεσμιακή αγορά Comex. Υποχώρησε ραγδαία και το ασήμι.

«Η πτώση είναι αρκετά απότομη και βάναυση, αλλά η αύξηση της τιμής το προηγούμενο διάστημα ήταν ακόμη πιο απότομη και βάναυση», δήλωσε ο Κάρστεν Φριτς, αναλυτής στις προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων στην Commerzbank. «Η αφορμή θα μπορούσε να είναι η απότομη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, η οποία προκάλεσε κάποιο profit taking και στη συνέχεια κατάρρευση. Όταν παίκτες αρχίζουν να μαζεύουν κέρδη, θα ακολουθήσουν κι άλλοι σε παρόμοιες κινήσεις και αυτή η πορεία προκαλεί επιτάχυνση της πτώσης των τιμών».

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, καθώς οι επενδυτές προετοιμάστηκαν για μια πλημμύρα έκδοσης χρέους από την αμερικανική κυβέρνηση και τις αμερικανικές εταιρείες.

 

Σχετικά Νέα