Η μαύρη σοκολάτα και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και γεμάτη με θρεπτικά συστατικά, η οποία μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.

Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του κακαό στην σοκολάτα, τόσο πιο επωφελής μπορεί να είναι. Η σοκολάτα γάλακτος και η λευκή σοκολάτα δεν έχουν την ίδια διατροφική αξία, ενώ ακόμα και η περισσότερο επεξεργασμένη μαύρη σοκολάτα μπορεί να χάνει κάποια από τα θρεπτικά συστατικά της.

Η μεγάλη συγκέντρωση του κακάο, συνήθως με ποσοστά περιεκτικότητας πάνω από 70%, δίνει στη σοκολάτα μια έντονη πικρή γεύση, αλλά και πολλά οφέλη στον άνθρωπο.

Οι φλαβανόλες στην μαύρη σοκολάτα κάνουν καλό στην καρδιά
Ένα από τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας είναι ότι είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις που έχουν προστατευτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτές περιλαμβάνουν πολυφαινόλες, φλαβανόλες και κατεχίνες.

Μια διατροφή πλούσια σε προστατευτικές φλαβανόλες σχετίζονται με την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου, μιας ουσίας που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Με αυτό τον τρόπο μειώνουν την αρτηριακή πίεση και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα οφέλη για τη λειτουργία του εγκεφάλου
Λόγω των ευεργετικών επιδράσεων στο αγγειακό σύστημα, η τακτική μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος, συμπεριλαμβανομένης αυτής στον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φλαβανόλες προσφέρουν κάποια νευροπροστατευτικά οφέλη, δηλαδή μπορεί να είναι ευεργετικές για τη διατήρηση των νοητικών δεξιοτήτων, ειδικότερα στους ηλικιωμένους, καθώς ο εγκέφαλος τροφοδοτείται με περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

H μαύρη σοκολάτα μπορεί να ρυθμίσει τη λειτουργία του εντέρου
Η κατανάλωση σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, πλούσια σε πολυφαινόλες, φαίνεται να ρυθμίζει τα μικρόβια που ζουν στο έντερό μας, γνωστά και ως μικροχλωρίδα / μικροβίωμα του εντέρου.

Η μαύρη σοκολάτα προάγει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων που ενεργοποιούν αντιφλεγμονώδεις οδούς και έτσι μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως ο διαβήτης.

Σας φτιάχνει τη διάθεση!
Η μαύρη σοκολάτα έχει συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με συναισθήματα ευχαρίστησης και απόλαυσης. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να προέρχονται από τις λεγόμενες πολυφαινολικές ενώσεις.

Οι πολυφαινόλες που περιέχιε η μαύρη σοκολάτα είναι αντιοξειδωτικά που μειώνουν την κορτιζόλη, μια ορμόνη του στρες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2022, έδειξε πως όσοι καταναλώνουν καθημερινά λίγη μαύρη σοκολάτα με 85% στερεά κακάο είχαν καλύτερη συνολική διάθεση από άλλους που έτρωγαν σοκολάτα με λιγότερο κακάο – ή καθόλου σοκολάτα.

Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα