Η Μ. Χρυσοβελώνη στο Indicator.gr: Κάναμε λάθη αλλά το μήνυμα των πολιτών το πήραμε

Η υφυπουργός Εσωτερικών, πρώην στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ. και υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στην Μαγνησία,  Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αποκρυπτογραφεί την πολιτική επικαιρότητα στο indicator.gr και τον δημοσιογράφο Μάκη Θεοδώση. Εξηγεί τι πήγε λάθος, τη μάχη των επικείμενων εκλογών, τι έγινε με τον Πάνο Καμμένο, το έργο της, τη γυναίκα ως άνθρωπο και πολιτικό και τις προσδοκίες της για το μέλλον.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Ποια είναι τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν σε τέτοιας έκτασης ήττα της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές; Περιμένατε τη διαφορά των 9,5 μονάδων;

Ευχαριστώ που μου δίνεται την δυνατότητα να συνομιλήσω με τους πολίτες. Σαφέστατα δεν το περιμέναμε το προβάδισμα αυτό της ΝΔ. Συμμετείχα σε περιοδείες στη Μαγνησία, είδα παλμό και μια αναντίστοιχη εικόνα από ότι έδειξαν οι κάλπες.

Ο τρόπος που ψήφισε  ο κόσμος έχει μια χαλαρότητα, δεν καθορίζεται η διακυβέρνηση, έστειλε τα μηνύματα του με πολλούς αποδέκτες.

Όμως κι οι δύο αρχηγοί θεωρούσαν την ευρωεκλογή και τις αυτοδιοικητικές  ως ψήφο εμπιστοσύνης , με αποτέλεσμα να σύρετε η χώρα σε πρόωρες εθνικές κάλπες. Τι έφταιξε λοιπόν στην στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ;

Πράγματι τέθηκε ψηλά ο πήχης και έθεσε προβλήματα ακόμα και στις Βρυξέλλες. Κάποιοι ζήτησαν απολύσεις των συμβασιούχων από το δημόσιο, ως πρώτο δείγμα γραφής.

Το πρώτο αίτιο ήταν η μη ολιστική αντίληψη της κόπωσης από τις κοινωνικές ομάδες που μας στήριξαν.

Υποφέρουν 10 χρόνια από τα μνημόνια και λόγω του συμπυκνωμένου χρόνου των εκλογών, δεν ένιωσαν τις μεγάλες τομές που έγιναν.

Δεύτερο έγινε ελάχιστη πολιτική προσπάθεια ανάδειξης του έργου μας λόγω του υψηλού φόρτου του κάθε υπουργού.

Τρίτον η αποχή και σημειώστε πως η συσπείρωση της ΝΔ έπιασε κορυφή ενώ εμείς είχαμε ακόμα μεγάλα περιθώρια.

Ο κόσμος θεωρεί πως πολλά στελέχη της κυβέρνησης έχουν “καβαλήσει το καλάμι” με την αλαζονεία του κ.Πολάκη και της κ. Χριστοδουλοπούλου να κτυπάει κόκκινο. Τι απαντάτε σε αυτό;

Δεν ήταν απαραίτητα απόρροια αλαζονείας αλλά υπέρμετρου ζήλου να επιτελέσουν το έργο τους αλλά σίγουρα αυτά είναι καταδικαστέα.

Μήπως ο πρωθυπουργός έπρεπε να πάρει κεφάλια σε όσους ζημιώνουν το κύρος της κυβέρνησης του;

Ο κάθε υπουργός αξιολογείται με το ωφέλιμο αποτύπωμα του και χωρίς να θέλω να  χαΐδέψω αυτιά, ο Παύλος Πολάκης είναι αψύς αλλά αποδοτικός. Κάποιες ακρότητες όμως δεν είναι αποδεκτές από τον πολίτη.

Δικαιολογείται τις μετατάξεις της τελευταίας στιγμής πριν κλείσει το κοινοβούλιο που προκαλούν το κοινό αίσθημα;

Ο νόμος της κινητικότητας εφαρμόζεται και στη Βουλή, δεν υπήρξε παρέκλιση της νομιμότητας αλλά ήταν άστοχες οι δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, καλύτερα να υπάρχει αυτοσυγκράτηση σε τέτοιες περιπτώσεις. Σημειώνω πως η αυξανόμενη πόλωση είναι παράγωγο της στάσης της ΝΔ, μιας μικροπολιτικής τακτικής.

Τελικά γυρίζει το ματς και με ποιες κινήσεις;

Είμαι απολύτως πεπεισμένη η συνολική εικόνα είναι θετική και φέραμε νομοθετικές αλλαγές που χρειαζόταν η χώρα, όπως η αύξηση του υποκατώτατου μισθού.

Η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον δημοσιογράφο Μάκη Θεοδώση.

Δεν υπάρχει τομέας που αποτύχατε;

Δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε τη βελτίωση της καθημερινότητας και τι ακριβώς προαναγγείλαμε ως επόμενους στόχους. Δεν επικοινωνήσαμε τι θα συμβεί με την τυχόν επάνοδο της Δεξιάς. Είναι ξεκάθαρη η επέμβαση στο δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και της παιδείας, η αμφισβήτηση του οκτάωρου, οι  μειώσεις προσωπικού σε δομές του δημοσίου.

Ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, είναι εφικτό, η συνεχής παροχολογία μήπως βλάπτει παρά ωφελεί την αξιοπιστία των κομμάτων;

Το πρόγραμμα είναι ρεαλιστικό, απολύτως κοστολογημένο, μπορούμε να χαράξουμε νέα πορεία στην οικονομία. Όλες οι δεσμεύσεις της ΔΕΘ έχουν νομοθετηθεί για πρώτη φορά κυβέρνηση δείχνει συνέπεια.

Επιμένω μήπως διαλύσατε τη μεσαία τάξη, τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας;

Μας το καταλογίζουν αυτοί που το διάστημα 2010-2015 επέβαλαν φορολογικά μέτρα ύψους 32 δις ενώ εμείς μόλις 2,5 δις αλλά ήμασταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Το Μακεδονικό πόσο σας κόστισε και πόσο θα επηρεάσει την 7η Ιουλίου;

Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είχε τον απαραίτητο   χρόνο για να εκτιμηθούν τα κέρδη της και σας πληροφορώ πως στη Φλώρινα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα.

Ο Πάνος Καμμένος δεν κατεβαίνει, νιώθετε δικαιωμένη από την επιλογή σας να αποχωρήσετε;

Λυπάμαι για την εξέλιξη αυτή, τον ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσε κατά το διάστημα συμπόρευσης μας. Ενώ έβαλε πλάτη σε πολλά ζητήματα, στήριξε την επιβίωση του στις Πρέσπες. Δεν θα έπρεπε να αποχωρήσει γιατί στην ουσία πυροβόλησε το δικό έργο.

Εγώ διαχώρισα τη θέση μου για καθαρά πολιτικούς λόγους, στήριξα τον ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που έχουμε ιδεολογικές διαφορές.

Μας ένωσαν η έξοδος από τα μνημόνια, η πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς.Δεν θα ανήκω ποτέ σε μια ΝΔ που δε θυμίζει τίποτα από τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κώστα Καραμανλή που υπηρέτησα. Κινείται προς το φιλελευθερισμό και την Άκρα Δεξιά, ενδιαφέρεται για την ευημερία των αριθμών και όχι των πολιτών.

Ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός από τη θητεία σας, τι ξεχωρίζετε, τι θα διορθώνατε, ποια είναι τα προβλήματα της εκλογικής σας περιφέρειας;

Η Μαγνησία είναι κατεξοχήν αγροτική περιοχή και θεσμοθετήθηκε το αφορολόγητο και το ακατάσχετο των επιδοτήσεων που καταβάλλονται στην ώρα τους,. μια δικαιότερη φορολογία. Αυτά θα τεθούν στο μικροσκόπιο από την ΝΔ αν έρθει στην εξουσία και φοβάται ο κόσμος.

Είστε ικανοποιημένη από το δικό σας “παιδί”, το νομοσχέδιο περί ισότητας των δυο φύλων ;

Αποτελεί την κορυφαία στιγμή και εμβληματική παρακαταθήκη με τις βάσεις να υπάρχουν χρόνια στο συρτάρι. Διαβουλεύτηκα με κάθε σύλλογο, ολόκληρο το γυναικείο κίνημα και ενσωμάτωσα προτάσεις όλων των κομμάτων πλην της Χ.Α. στην τελική μορφή του νομοσχεδίου.

Τώρα πια αντιμετωπίζονται περιστατικά έμφυλης βίας, trafficing με σύσταση επιτροπών σε περιφέρειες και δήμους. Η χρηματοδότηση καλύφθηκε από το ΕΣΠΑ και αργότερα θα γίνεται από το κράτος.

Επίσης είμαι περήφανη για την αναμόρφωση του Ληξιαρχικού Νόμου και τη σταδιακή ψηφιοποίηση του Δημοσίου. Ο πολίτης να λαμβάνει τα έγγραφα του από το σπίτι χωρίς ταλαιπωρία και η εφαρμογή του Σουηδικού Μοντέλου.

Κάθε άτομο που έρχεται στη ζωή και μέχρι να φύγει από τη ζωή, θα έχει ένα ψηφιακό φάκελλο.

Μήπως ήρθε η ώρα να ψηφίζουμε και ηλεκτρονικά για λόγους οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος από την καταστροφή 130.000 δένδρων για τα ψηφοδέλτια;

Ο στόχος μας είναι να μην παραλύουν τα πάντα με τις εκλογές, όπως γίνεται σε άλλα κράτη, να εκσυγχρονιστούμε επιτέλους.

Ποια είναι η άποψή σας για την αλλαγή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και την κατάθεση νομοσχεδίων της τελευταίας στιγμής;

Υπήρχαν νομοθετικές πρωτοβουλίες που έπρεπε να περάσουν όπως οι Νομικοί Κώδικες, το αφορολόγητο, η διάταξη για τους εργαζόμενους της ΕΒΖ να μη χάσουν τω δουλειά τους.Η αντίδραση τη αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν προκλητική και για τον Άρειο Πάγο ακολουθήθηκε η απόφαση του Συμβουλίου των Προέδρων της Βουλής.

Πιστεύετε πως θα έχουμε κυβερνησιμότητα;

Θεωρώ πως θα λάβουμε νέα εντολή διακυβέρνησης, θα είμαστε πιο προσγειωμένοι και πιο προσεκτικοί.

Όλο και περισσότερες γυναίκες εισέρχονται στον πολιτικό στίβο, πόσο μακριά είναι να δούμε γυναίκα πρωθυπουργό στην Ελλάδα;

Μελλοντικά θα δούμε γιατί όχι, οι γυναίκες είναι μεθοδικές, αποτελεσματικές, οργανωτικές σε κάθε θέση ευθύνης ανταποκρίνονται ισάξια με τους άνδρες, έχουν πολλαπλούς ρόλους στην κοινωνία.

Είχατε δεχθεί περίεργες συμπεριφορές από τους άνδρες συναδέλφους σας στη δικηγορία ή στην πολιτική; Για παράδειγμα την περίπτωση του σεξιστικού σχολίου για την κ. Αχτσιόγλου πως την κρίνεται;

Είναι απαράδεκτο για μια  συγκροτημένη παρουσία και θετικό αποτύπωμα, με εξοργίζουν αυτά. Είναι αλήθεια πως όλα εξαρτώνται και από τη δική μας στάση, πως πλασάρουμε τον εαυτό μας. Σας επισημαίνω πως ο χώρος του Πρωτοδικείου Βόλου ήταν ανδροκρατούμενος.

Πιστεύετε πως το επίπεδο κοινοβουλευτισμού είναι στα κατώτερα επίπεδα, ευτελίζεται η δημοκρατία;

Έχουμε ζήσει σκηνές απείρου κάλλους και όλοι μας απαιτείται να προασπίσουμε το πολίτευμα μας.

Αν δεν εκλεγείτε τι θα κάνετε, θα αφιερωθείτε στο εγγόνι σας ή το μικρόβιο της πολιτικής δεν πεθαίνει ποτέ;

Το Γενάρη του 2015 μέχρι το 98% της επικράτειας κέρδιζα την έδρα, όμως την έχασα στις 2 το ξημέρωμα. Ελπίζω να μην ξανασυμβεί αλλά είμαι έτοιμη και ψύχραιμη για κάθε ενδεχόμενο.Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και όλα έχουν ημερομηνία λήξης. Σίγουρα στην περίπτωση αποτυχίας θα δικηγορήσω, θα κάνω βόλτες στην παραλία του  Βόλου με τους αγαπημένους μου αλλά δεν θα αδρανοποιηθώ από τα κοινά.

Σας εύχομαι λοιπόν καλή επιτυχία 

Σας ευχαριστώ πολύ

Σχετικά Νέα