Η Λευκωσία τα βρίσκει με τον Λίβανο για το φυσικό αέριο

Με βασικό άξονα την ενέργεια, τις έρευνες που διεξάγονται στην κυπριακή ΑΟΖ και τις προοπτικές που διανοίγονται για την περιοχή, η Λευκωσία κινείται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο για διεύρυνση των συνεργασιών με χώρες της περιοχής. Οι επαφές των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη και Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη στο Λίβανο, επιβεβαιώνουν πως υπάρχουν δυνατότητες ευρύτερων συνεργασιών.

Προηγήθηκε η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Λιβάνου, Ελλάδος και Κύπρου στη Βηρυτό. Οι Κύπριοι αξιωματούχοι παρέμειναν στη γειτονική χώρα και την επόμενη ημέρα, χθες, για να συζητήσουν και σε διμερές επίπεδο. Οι σχέσεις είναι διαχρονικές και τις τελευταίες δεκαετίες, η Κύπρος λειτούργησε ως γέφυρα για το Λίβανο, όταν η χώρα αυτή βρέθηκε στη δίνη του πολέμου.

Σήμερα υπάρχει το θέμα της ενέργειας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, θα ξεκινήσουν αμέσως οι συζητήσεις μεταξύ των δυο χωρών, για τη συνομολόγηση διμερούς Συμφωνίας Πλαισίου αναφορικά με την ανάπτυξη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που εκτείνονται και στις δύο πλευρές της μέσης γραμμής μεταξύ των ΑΟΖ των δύο χωρών. Έγινε αναφορά και σε αγωγό μεταφοράς αερίου, γεγονός που δείχνει διάθεση για να γίνουν πρακτικά  βήματα προς τα εμπρός.

Κοινό πλαίσιο συνεκμετάλλευσης

Κοντολογίς, θα διαμορφωθεί κοινό πλαίσιο συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Είναι προφανές πως μέσα από αυτή τη συμφωνία ενδεχομένως να τελειώσει και το θέμα της επικύρωσης, από μέρους του Λιβάνου της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ. Τούτο μπορεί να εξαχθεί από τις αναφορές του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε πως με τον Λιβανέζο ομόλογο του επαναβεβαίωσαν την αμοιβαία υποστήριξή τους προς την ενάσκηση από τις δύο χώρες των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων.

Άλλωστε, η μη επικύρωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ οφείλεται σε διαφορές που έχει ο Λίβανος με το Ισραήλ και όχι με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κύπρος μπορεί να εργαλειοποιήσει το θέμα της ενέργειας για να οικοδομήσει συνεργασίες, που θα αποφέρουν όφελος για όλες τις χώρες της περιοχής. Μπορούν τα κοινά συμφέροντα να κεφαλαιοποιηθούν και να αποφέρουν στην πράξη οφέλη. Οι κινήσεις θα πρέπει να γίνονται αμέσως, αξιοποιώντας τις συγκυρίες, οι οποίες στην πολιτική, στο διεθνές πεδίο αλλάζουν, δεν μένουν στάσιμες.

slpress.gr

Σχετικά Νέα