Η Λαγκάρντ δεν έπεισε τις αγορές-Στην επικίνδυνη ζώνη τα ομόλογα του νότου

Βλέποντας το «τοξικό» περιβάλλον που διαμορφώθηκε για τα ευρωπαϊκά ομόλογα και δη αυτά του νότου, όπως τα ελληνικά, μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις ΕΚΤ και Λαγκάρντ, καθίσταται πιο επιτακτική η ανάγκη  για την Κεντρική Τράπεζα να δώσει σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι προτίθεται να κάνει σχετικά: με την προστασία των υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ελλάδα, που εξαιτίας της εκτόξευσης των αποδόσεων θα αδυνατούν να βγουν στην  αγορά ομολόγων και να δανειστούν και δεύτερον πώς θα αντιμετωπίσει το μεγάλο χάσμα που υπάρχει στο κόστος δανεισμού.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Μη γελιόμαστε, το σφυροκόπημα που δέχθηκε η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατικών χρεογράφων την Παρασκευή, κυρίως αυτά του Νότου, αποτελεί απόδειξη ότι οι επενδυτές και αγορές δεν πείστηκαν από υποσχέσεις της Λαγκάρντ, περί ουσιαστικής προστασίας των ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών. Γι’ αυτό άλλωστε τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία ούτως ή άλλως βρίσκονται υπό ειδικό καθεστώς, μετά το πέρας του έκτακτου προγράμματος, δέχθηκαν ένα ισχυρότατο σφυροκόπημα. Η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε το 4,3%, οκτώ φορές πιο πάνω από το ιστορικό χαμηλό του περυσινού Αυγούστου (0,50%).

Προφανώς οι συνθήκες δεν είναι οι ίδιες, έχουν αλλάξει επί τα χείρω, καθώς έχει μεσολαβήσει η ενεργειακή κρίση, η κλιμάκωση του πληθωριστικού φαινομένου, ο πόλεμος στην Ουκρανία και όλα τα αρνητικά συνεπαγόμενα, καθώς και η ειλημμένη και δημοσίως διατυπωμένη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική. Όλα τα παραπάνω έχουν διαδραματίσει τον ρόλο της, όμως το κακό-στην προκειμένη  αύξηση των επιτοκίων-φαίνεται πως επιτείνεται από τους χειρισμούς της ΕΚΤ.

Η τελευταία δεν έχει αποσαφηνίσει τον τρόπο παρέμβασης στην αγορά ομολόγων για την Ελλάδα και για τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία. Το πλάνο που ανακοίνωσε η Λαγκάρντ περιλαμβάνει λίγο από επανεπένδυση των ομολόγων από το έκτακτο πρόγραμμα, αλλά και ενεργοποίηση εκ νέου του PEPP καθώς και άλλων εργαλείων. Όλα αυτά αορίστως διατυπωμένα και κυρίως χωρίς να διευκρινίζεται το πότε, θα προβεί σε ενεργοποίηση των νέων μέτρων στήριξης, όποια εν τέλει μορφή έχουν αυτά.

Παρέμβαση πριν χαθεί ο έλεγχος

Η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων ταλανίζεται από το μεγάλο χάσμα που παρατηρείται στο κόστος δανεισμού ανάμεσα στις υπερχρεωμένες χώρες και την κραταιά Γερμανία, να ανοίγει συνεχώς. Το ιταλικό spread (διαφορά αποδόσεων ιταλικού και γερμανικού 10ετούς), έχει φτάσει στις 226 μονάδες βάσης, πλησιάζει δηλαδή με γοργό ρυθμό την επικίνδυνη ζώνη των 250 μονάδων βάσεων. Θα επιτρέψει η ΕΚΤ να διογκωθεί κι άλλο το πρόβλημα ή θα αποφασίσει να επέμβει προς ενίσχυση των υπερχρεωμένων χωρών, πριν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο;

Δυσχεραίνει αφάνταστα ο νέος δανεισμός του κράτους

Απαντήσεις σ’ αυτό το ερώτημα και προφανώς αποσαφήνιση και όχι αοριστίες για το πλάνο προστασίας των ομολόγων, περιμένει εναγωνίως και η Ελλάδα. Το δυσμενές καθεστώς που διαμορφώνεται στην αγορά ομολόγων θέτει εν αμφιβόλω τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου και του ΟΔΔΗΧ για τις εξόδους στις αγορές. Ο ΟΔΔΗΧ διατηρεί ανοιχτό τον δίαυλο με την αγορά ομολόγων, μέσω επανεκδόσεων ή των έντοκων γραμματίων, ωστόσο, αυτό που πραγματικά «καίει» είναι οι εκδόσεις ομολόγων. Το έργο του ΟΔΔΗΧ γίνεται εξαιρετικά δύσκολο από δω και πέρα και ο νέος δανεισμός του κράτους αποτελεί ένα δυσεπίλυτο γρίφο, που μόνο η ουσιαστική παρέμβαση της ΕΚΤ-που θα επιφέρει και τον καθησυχασμό των αγορών, θα μπορέσει να καταδείξει τη διέξοδο.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα