Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά από Ανώτατο Δικαστήριο να επιτρέψει σε εργοδότες να απολύουν διεμφυλικούς

To υπουργείο θέλει το Ανώτατο Δικαστήριο να ανατρέψει μια απόφαση ενός κατώτερου δικαστηρίου που έκρινε πως η απόλυση μιας διεμφυλικής γυναίκας από ένα γραφείο κηδειών ήταν αποτέλεσμα διάκρισης.

Η αναφορά είναι μία από τις 3 υποθέσεις που δέχθηκε να εξετάσει το Ανώτατο Δικαστήριο τη φετινή χρονιά στις οποίες το αντικείμενο είναι αν η παράγραφος 7 προστατεύει και τους LGBTQ εργαζόμενους.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, ομοσπονδιακό εφετείο είχε κρίνει πως ο ιδιοκτήτης του γραφείου κηδειών, ο Τόμας Ροστ, παραβίασε τον νόμο όταν απέλυσε την Έϊμι Στίβενς, μια διεμφυλική γυναίκα η οποία εργάστηκε εκεί από το 2007 έως το 2013. Σύμφωνα με έγγραφα που εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, η υπάλληλος έστειλε επιστολή προς την εταιρεία στην οποία ανέφερε πως αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες εξαιτίας «διαταραχής ταυτότητας φύλου» και σχεδίαζε να ξεκινήσει να ζει ως γυναίκα. Ανάμεσα στα όσα σχεδίαζε να κάνει είναι πως θα ξεκινούσε να φοράει τη γυναικεία στολή της εταιρείας, ταγέρ και φούστα, αντί για κοστούμι και γραβάτα.

Η εταιρεία υποστήριξε πως η Στίβενς απολύθηκε επειδή αρνήθηκε να φορέσει όσα προβλέπει το dress code της εταιρείας και πως «η διατήρηση ενός επαγγελματικού dress code που δεν αποσπά τις οικογένειες που πενθούν είναι απαραίτητη προϋπόθεση σε έναν κλάδο που έχει σαν στόχο την ανακούφιση τους». Στην αναφορά του προς το Ανώτατο Δικαστήριο το υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει πως η Παράγραφος 7 προστατεύει μόνο αυτό που ορίζει ως «βιολογικό φύλο».

«Το 1964 (όταν τέθηκε σε ισχύ η διάταξη) η συνηθισμένη σημασία του όρου «φύλο» αναφερόταν στο βιολογικό φύλο. Δεν συμπεριλάμβανε τους διεμφυλικούς», γράφει το υπουργείο. «Πιο συγκεκριμένα, η Παράγραφος 7 στόχευε να εξαφανίσει τις εργασιακές διακρίσεις κατά φυλετικών (racial) και άλλων μειονοτήτων, ήταν σαφές πως η απαγόρευση διακρίσεων για λόγους φύλου (sex) αναφερόταν σε άνιση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στους εργασιακούς χώρους». Ο Τσέις Στράντζιο, δικηγόρος της Αμερικάνικης Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών που εκπροσωπεί τη Στίβενς δήλωσε στη Huffington Post πως η συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να βλάψει την όποια προστασία απολαμβάνουν τα transgender άτομα, αλλά και ευρύτερες ομάδες. «Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πως το διακύβευμα δεν αφορά μόνο τους trans και την LGBTQ κοινότητα, αλλά κάθε εργαζόμενο που θέλει να απομακρυνθεί από τα στερεότυπα του φύλου του. Γυναίκες που θέλουν να φορούν παντελόνι στο χώρο εργασίας, άνδρες που επιθυμούν περισσότερο χρόνο για να ασχοληθούν με την ανατροφή του παιδιού τους, κλπ», τονίζει.

Με πληροφορίες από Time

Σχετικά Νέα