

Σε ανακοινώσεις για το πλαίσιο των μέτρων που θα ληφθούν με σκοπό την ανάσχεση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, τη διευκόλυνση των εργαζομένων, τη στήριξη των επιχειρήσεων και την προστασία των θέσεων εργασίας, αναμένεται να προβεί σήμερα, αργά το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα ένα δεύτερο πακέτο μέτρων για τη διευκόλυνση των εργαζομένων τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα που είναι γονείς, μετά και την απόφαση για κλείσιμο όλων των σχολείων της χώρας για δύο εβδομάδες. Συγχρόνως προχωρά ο σχεδιασμός σειράς ακόμα μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων, των εργαζομένων λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας. Ανακοινώσεις γι’ αυτό το ζήτημα θα υπάρξουν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στα παραπάνω πλαίσια, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί στις 11:30 με τους περιφερειάρχες, στους οποίους θα γίνει ενημέρωση από τους κ. κ. Βασίλη Κικίλια, Νίκη Κεραμέως, Νίκο Χαρδαλιά και Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορονοϊό και θα πραγματοποιηθεί συζήτηση αναφορικά με τον συντονισμό κυβέρνησης-αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του ιού.
Επίσης, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα συναντάται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν απαιτείται, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Στις 17:00, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκη, με βασικό αντικείμενο την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ιταλία.
Μέτρα της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορονοϊού.
Δραστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωναϊού στη χώρα λαμβάνει η κυβέρνηση, την ώρα που στη γειτονική Ιταλία ανακοινώθηκε ότι 168 άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο εξαιτίας της επιδημίας.
Σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η διασπορά του ιού ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την Τρίτη την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων από σήμερα και για τις επόμενες 14 ημέρες.
«Το μέτρο αφορά σε σχολεία, πανεπιστήμια και λοιπές εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύονται από το υπ. Παιδείας, όπως ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΒΜ και φροντιστήρια», αναφέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας που υπεγράφη και με την οποία αποφασίζεται η απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών στην Ελλάδα, δημοσίων και ιδιωτικών, από αύριο και για τις επόμενες 14 ημέρες. «Οι δομές αναστέλλουν τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (αλλά όχι και την εξ αποστάσεως), καθώς και συναθροίσεις, όπως σε εστιατόρια, βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια κλπ.», προστίθεται.
Χθες το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με αντικείμενο τον συντονισμό της δράσης κατά της εξάπλωσης του Covid-19. Στην παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός τόνισε πως είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας και υπογράμμισε την ανάγκη πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να προστατεύσει όσους πλήττονται από την επιδημία του κορωνοϊού.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης, έθεσε παράλληλα το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα, είπε.
Επίσης ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (π.χ. μάσκες) και αντιμετώπισης (π.χ. αναπνευστήρες) σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μετά την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη σύσταση Επενδυτικού Ταμείου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Έρχονται νέα μέτρα για επιχειρήσεις – εργαζόμενους
Μέτρα για τη στήριξη των γονέων που απασχολούνται στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών ανακοινώνονται σήμερα. Οι λεπτομέρειες καθορίστηκαν αργά το βράδυ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τα συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται η δυνατότητα άδειας 15 ημερών στους εργαζόμενους γονείς προκειμένου να αναλάβουν τη μέριμνα των παιδιών τους για το διάστημα που θα είναι κλειστά τα σχολεία. Η άδεια θα αφορά και τους δύο γονείς (από 15 ημέρες στον καθένα).
Είχε προηγηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας όπου οι κοινωνικοί εταίροι κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για την παροχή στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις οι οποίες αναστέλλουν τη λειτουργία τους λόγω του ιού αλλά και των φορέων της αγοράς που ζητούν μέριμνα για την παράταση φορολογικών, ασφαλιστικών υποχρεώσεων και οικονομικών απαιτήσεων.
Παράλληλα υπό επεξεργασία είναι και σχέδιο εκ περιτροπής απασχόλησης στο Δημόσιο, ακόμη και κλείσιμο υπηρεσιών του κράτους που έχουν συναλλαγές με τους πολίτες.
Σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει συνάντηση με παραγωγικούς φορείς για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού όπως και ζητήματα σχετικά με το πώς θα ρυθμιστεί το θέμα των μισθών για εργαζόμενους που υποχρεούνται σε αργία λόγω ανωτέρας βίας.
Επενδυτικό ταμείο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού
Όλα τα «εργαλεία» που έχει στη διάθεση της θα χρησιμοποιήσει η Κομισιόν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού σε κάθε κλάδο που πλήττεται από την εξάπλωση του.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε. με τη συμμετοχή επίσης της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου του Eurogroup Mάριο Σεντένο, συστήνεται Επενδυτικό Ταμείο με κεφάλαια ύψους 25 δισ. ευρώ για την στήριξη των συστημάτων υγείας, επιχειρήσεων αλλά και την προστασία της απασχόλησης. Μάλιστα, τα 7,5 δισ. ευρώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου, όπου όπως είπε αναμένεται να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις γύρω από τα παραπάνω ζητήματα. Παράλληλα, έως το τέλος της εβδομάδας θα δοθούν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την ευέλικτη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων.
«Η Ένωση και τα κράτη-μέλη, δηλώνουμε έτοιμα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Πιο συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε κάθε αντίκτυπο στη ρευστότητα, στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συγκεκριμένων κλάδων που πλήττονται και των υπαλλήλων τους. Θα χρειαστεί ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε., όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ.
Σκοπός της τηλεδιάσκεψης των ηγετών ήταν ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του κορωνοϊού. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τα νέα μέτρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόνισε ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών μελών σε μέσα και προσωπικό.
Έθεσε παράλληλα το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Το κόστος μάλιστα των μέτρων αυτών θα πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (π.χ. μάσκες) και αντιμετώπισης (π.χ. αναπνευστήρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και μετά την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη.
Προβληματισμένος για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία εμφανίστηκε χθες μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει προσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων σε δύο επίπεδα. Όπως εξήγησε, χρειάζεται κυκλική προσαρμογή για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και εξαίρεση των δαπανών που συνδέονται με τον κορονοϊό, από τις μετρήσεις των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων. «Δεν λέμε ότι δεν θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, ζητάμε όμως να αντιμετωπιστούμε όπως οι άλλες χώρες, το 3,5% ακατέβατο πρέπει να προσαρμοστεί, οι πιθανότητες είναι πολύ μεγάλες», διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών.
«Task Force» στις τράπεζες
Εκτός από την πραγματική οικονομία, και το τραπεζικό σύστημα προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών θα συσταθεί «task force», την ώρα μάλιστα που σε άλλες χώρες λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για την ανακούφιση των δανειοληπτών, αλλά και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Σχετικά Νέα
Μικρά κέρδη στη Λεωφόρο Αθηνών μετά τις αργίες
Επιστροφή στη δράση για τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους τελευταίους να «ζυγίζουν».
Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 25 Απριλίου
Συνολικά 1.253.742.257,83 ευρώ θα καταβληθούν σε 2.530.742 δικαιούχους από σήμερα 22 Απριλίου έως τις.
Μεικτά πρόσημα στα ασιατικά ταμπλό μετά την κατρακύλα στη Wall
Σε μεικτό έδαφος ολοκληρώνουν τις συναλλαγές της Τρίτης οι ασιατικές αγορές, παρασυρόμενες από το.
Πάπας Φραγκίσκος: Η διαθήκη του και η επόμενη ημέρα στο Βατικανό
Ο θάνατος του πάπα Φραγκίσκου σε ηλικία 88 ετών χθες Δευτέρα του Πάσχα προκάλεσε.