Η Κρήτη ισχυρή γέφυρα Ανάπτυξης της Ελληνο-Ινδικής συμμαχίας, όπως αναδείχθηκε σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Χανίων

Η Κρήτη είναι ισχυρή γέφυρα ανάπτυξης της Ελληνο-Ινδικής συμμαχίας, όπως επισημάνθηκε και αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια διευρυμένης σύσκεψης εργασίας στο Επιμελητήριο Χανίων για τις στρατηγικές ευκαιρίες ανάπτυξης της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και Κρήτης, στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Οικονομίας Άγγελος Τσαβδάρης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρίας Κρήτης και είχε επίκεντρο τις πολυδιάστατες αναπτυξιακές ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων της Κρήτης και της Ινδίας, η οποία, όπως επισημάνθηκε, σήμερα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη (+8%) από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας και Ινδίας, η Ελλάδα θα αποτελέσει κύρια πύλη των Ινδικών προϊόντων στις Αγορές της Ευρώπης.

Στη συνάντηση εργασίας συμετείχαν επίσης ο Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, ο Δημήτρης Μουντάκης, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων, ο Στράτος Φλεμετάκης, Πρόεδρος της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρίας Κρήτης, μαζί με τον κ. Σπύρο Μπαλαντίνο, Αντιπρόεδρο και Περιφερειακό Σύμβουλο, και ο κ. Μανώλης Καρπαδάκης, Αντιρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.

Από πλευράς του προέδρου του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Οικονομίας επισημάνθηκε η δυναμική πρόοδος στις οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες σημαντικές επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς με έμφαση στην Αγροδιατροφή, στον Τουρισμό και στις Υποδομές. Μάλιστα, ιδιαίτερα σημαντική για τις προοπτικές της συνεργασίας στην Οικονομία της Κρήτης κρίνεται η συμμετοχή της Ινδικής “GMR Airports” στην κατασκευή, μέσω σύμβασης παραχώρησης, του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου, το οποίο υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί 10.000.000 επιβάτες ετησίως, κατά την ενεργοποίησή του το 2027, ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης αναμένεται να ξεπεράσει τους 18.000.000 σε ετήσια βάση.

Συμφωνήθηκε, επίσης, να ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός ενός Ελληνο-Ινδικού Επιχειρηματικού Forum στα Χανιά, με τη συμμετοχή επιχειρήσεων και από τις δύο χώρες, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συζητήσεις και διάλογος για την αποτελεσματική προώθηση των διακρατικών επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης με “γέφυρα” την Κρήτη. Επιπλέον, οι φορείς της Κρήτης συμφώνησαν με τον επικεφαλής του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου να αναληφθεί κοινή δράση με στόχο την ολοκληρωμένη ενημέρωση και προώθηση στις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς της Κρήτης των νέων δυνατοτήτων πρόσκλησης εργατικού δυναμικού από την Ινδία, στο πλαίσιο της υπό ολοκλήρωση διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Οικονομίας, ‘Αγγελος Τσαβδάρης, συναντήθηκε και με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή τον οποίο ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που αφορά τον σχεδιασμό ενός Ελληνο-Ινδικού Επιχειρηματικού Forum στα Χανιά με τη συμμετοχή επιχειρήσεων και από τις δύο χώρες. Παράλληλα στη συνάντηση, επισημάνθηκε η σημασία που έχει η πραγματοποίηση ενημερωτικών συζητήσεων για την αποτελεσματική προώθηση των διακρατικών επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης με “γέφυρα” την Κρήτη. Ο κ. Καλογερής συμφώνησε με τον επικεφαλής του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου ότι είναι απαραίτητο να αναληφθεί κοινή δράση για την ενημέρωση και προώθηση στις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς της Κρήτης των νέων δυνατοτήτων πρόσκλησης εργατικού δυναμικού από την Ινδία, στο πλαίσιο της υπό ολοκλήρωση διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Μια συμφωνία που θα αφορά όχι μόνο τον πρωτογενή τομέα, αλλά ένα ιδιαίτερα ευρύ πλαίσιο ειδικοτήτων, για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην Κρήτη και την στήριξη της ανάπτυξης του νησιού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα